lördag, juli 28, 2007

2004 Thelema Cabernet Sauvignon


Maten gör ofta vinet, det kan man nog säga utan överdrift. Vi lagar älgköttbullar med gott om vitpeppar, gräddsås med lingonvinäger, tawny port, enbär och lingonsylt. Som tillbehör kommer bräserad fänkål, haricots verts och lite färskpotatis. Det är ingen vild gissning att 2004 Thelema Cabernet Sauvignon ska trivas i sådant sällskap. Det här är vårt bästa möte med vinet hittills, tiden och maten verkar jobba för det.

Färgen är mörkt blåröd i karaffen, men något brunröd i glasets kant. Doften ger rök, ceder, karamell och rostade fat. Svarta vinbär, plommon och lingonkokta päron. Den självklara vaniljen dyker också upp här någonstans. Slutligen hittar vi lite gräs och en del grön paprika, som fungerar bra i helheten om man inte störs för mycket av sådana inslag. Smaken är god, läskande och svalt balanserad (13,5% - bra för en sydafrikan). Mycket smak i mitten, och helt ok längd i slutet. Köttbullarnas vitpeppar betonas av vinet. Intrycken spretar fortfarande lite åt olika håll, så vi provar med kortare lagring för att se om en mer integrerad upplevelse finns runt hörnet. Några enstaka flaskor dröjer sig fortfarande kvar här och var i landet...

2004 Thelema Cabernet Sauvignon (Thelema Vineyards, Helshoogte, Stellenbosch, Sydafrika)

Inga kommentarer: