Det är nu tredje årgången för oss av familjen Lichtles riesling från byn Gueberschwihrs egen gräddhylla - Goldert. De förra var 1996 och 2002, inhandlade på gården där familjen odlat vin sedan 1649. Man gör sin
Goldert i en mjuk smeksam stil som uppnår sin mogna perfektion vid fem till åtta års ålder, då vinet får fyllig färg (guldärta) och en moget oljig doft. Färgen är idag ljust gul. Doften har för detta vin typiska toner av honungsmelon och blommande jasmin, med inslag av ananas, viss fräschör av menthol eller eucalyptus, och steniga mineraler med härliga löften om petroleum just om hörnet. Smaken är delikat, rätt mjuk och fruktig, aningen fet men absolut inte tung, generös och ändå läskande, med en pytteliten och snyggt infattad ämabel restsötma som nästan för tankarna till pinot gris. Men syrorna sitter också på rätt plats i denna årgång, liksom i de tidigare vi druckit.
2004 Riesling Goldert Grand Cru (Domaine Fernand Lichtle et Fils, Gueberschwihr, Alsace)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar