tisdag, december 09, 2008
Fem glas med Giorgio Pelissero
Vi klämmer in en smidig efterlunchprovning med barbaresco-modernisten Giorgio Pelissero från kommunen Treiso. Spännande att få snabb överblick vid ett enda tillfälle - gårdens viner har nämligen hittills gått oss helt förbi. Produktionen ligger på 120 000 flaskor från 35 hektar. Man odlar de flesta för området traditionella druvsorter, men inga internationella. Sedan det tidiga åttiotalet är man mest kända för sin dolcetto, vilken också pekas ut som en mycket viktig del av produktionen. En provningsdeltagare undrar över organiska metoder, men det har han inget för. Här sprutar man nämligen ungefär som grannarna eller så mycket som EU-påbuden tillråder. Pelissero är utbildad oenolog och har en teknisk syn på vinmakandet, men understryker också att allt handlar om kvaliteten på druvorna. Den moderna tekniken gör att han reder sig med två anställda i vineriet. Antonio Galloni har haft vissa invändningar mot tunga fötter och yvig ekbehandling, något som kunde inge farhågor. Som det ska visa sig får vi en del i den vägen - men också några exempel som motsäger prognoserna med besked...
2006 Dolcetto Munfrina kommer från druvor som vuxit i sandig jord. Vinet jäste vid relativt låg temperatur och har inte sett annat än rostfritt stål innan buteljeringen. Glaset är mörkt blårött med mycket färgämnen och lila reflexer. Doften är tilltalande renfruktig med aromer av saftiga mörka körsbär, slånbär, cassis och violparfym. Körsbärskärnor och bittermandel assisterar. Smaken överraskar med mogna pulvriga tanniner, ovanligt många sådana för en dolcetto. Vinet upplevs som rikt på arom och extrakt, vilket föranleder oss att fråga om rotofermenters. Mycket riktigt är detta den genomgående metoden för jäsning och urlakning hos Pelissero. Vinet har inte klarats eller filtrerats, vilket spär på känslan av "torrextrakt". Det här är en riktigt god och tydligt ambitiös dolcetto - som gör sig bra på provning och sätter en respektabel grundnivå för tanniner i den utmärkta årgången 2006. Finns i BS. Ett schysst pris har den också.
2005 Barbera d'Alba Piani har sitt ursprung i kalkrik lerjord. Vinet har jäst i roterande tankar med temperaturkontroll som alla Pelisseros viner, här vid 30-32 grader i 15-20 dagar. Därefter följde mognadslagring i ett år, mestadels på små franska ekfat och en liten del på större fat av slavonsk ek. Vinet är rikt på färg, här i en varmare blåröd nyans. Doften är kryddig, med mörka körsbär och tydligt rostade fattoner av choklad och läder. Blommiga och örtiga övertoner friskar upp. Smaken är rätt tuff med tydlig kärn- eller ekbitterhet och hög syra. Framförallt bitterheten gör att vinet ger ett lite kantigt intryck idag. Kanske behöver ligga ett kortare tag, kanske blir det bättre med mat? Giorgio beskriver (precis som sin namne Giorgio Rivetti) 2005 som en lätt, direkt och begriplig årgång. Men vinet övertygar oss inte riktigt.
2006 Langhe Nebbiolo produceras av druvor från unga stockar, mestadels inom barbaresco-zonen. Med ung menas här 4-15 år, vilket är samma gränsdragning som Giorgio Rivetti har gjort för sin Langhe Nebbiolo. Fördelen med unga stockar brukar vara en härlig direkthet i aromerna. Vinifikationen gjordes med kortare macerationstid än vanligt och en lagringstid på åtta-nio månader, mestadels i stora botti samt en liten del i små barriques.
Detta är ett ljusare vin - med en lysande granatröd färg och blå reflexer ger det ett mer traditionellt intryck. Här får vi en öppen, elegant parfymerad doft med klockren nebbiolodruva: blommor (ros och viol), färska örter, nypon och en saftliknande, läckert ljus rödfrukt i spektrat av slånbär, hallon, jordgubbar och röda vinbär. Doften går snart från öppen till vidöppen. Första sippen ger en dosis behagligt pulvriga tanniner som känns klart bekanta från Munfrina, de tycks ha med året att göra! När man väl vant sig vid tanninerna framträder den röda, skinande saftiga frukten som är riktigt god och tillgänglig redan nu, det finns ingenting som hejdar vinets aromer och drickbarhet. Det här glaset är otroligt charmerande, lättsamt och finessrikt i både doft och smak - ja, vi skulle rent av våga köpa ett kolli enbart baserat på dagens smakprov. Tyvärr finns det inte att beställa än - fast den saken kan ju ändras! Priset bör i så fall uppskattningsvis landa runt 180 kr.
02004 Long Now Langhe Rosso är en produkt med siktet tydligt inställt på den internationella marknaden. Namnet "Long Now" har Giorgio lånat från sammanslutningen som startades av Brian Eno i syfte att vidga våra tidsperspektiv en smula - därav den femsiffriga skrivningen av årtalet. Druvmixen i detta vin är 50/50 barbera/nebbiolo. Man har skördat druvorna åt det övermogna hållet och därefter extraherat på högvarv för att sedan låta vinet mogna i 15-18 månader på nya barriques.
Glaset är opakt mörklila, god natt och sov så gott! Doften är mycket kryddig och tydligt fatrostad med typiska drag av bittermandel, mandelmassa, mint, mörka likörkörsbär och mörk choklad. Det ger ett skräddat och lyxigt intryck, om man nu går igång på dessa drag. Smaken börjar med en söt attack för att strax växa och bli kraftfullt fruktig med täta, mörkchokladiga tanniner. Nu tar eken också plats med besked i munnen och lägger sig lite på tvären för frukten, vilket också bekräftas av en bitterhet som förmodligen alltid kommer vara en del av det här vinets personlighet. På en direkt fråga svarar Giorgio att den snarare beror på sen skörd och intensiv urlakning än på ek. Här tycker vi att det blivit för mycket av det goda, på flera sätt...
2004 Barbaresco Vanotu är gårdens stolthet, en vingårdsbarbaresco som Giorgio Pelissero skulle kunna prata om ända till kvällen. Druvorna växer i kalkrik lerjord på 350 meters höjd, med optimal solexponering. Vinifikationsmetoden är densamma som för alla Giorgios viner: roterande jästankar. Jästemperaturen är relativt hög (32-34 grader), och så kör man med regelbunden överpumpning. Vinet mognar i 18 månader på barriques. I årgång 2004 användes enbart nya fat.
Vinets färg är djupt sammetsröd, med bra täthet ända ut i kanten. Det första som möter oss är en liten men tydlig ton av ren merde - en skitfin doft av ädel spillning! Nosen breddar ut med lite svettigt sadelläder, mineraler, menthol, örter och lantgårdskänsla till en nästan cinematisk upplevelse av terroir. Den nyanserade frukten ligger i det röda spektrat av hallon och vinbär med ett superbt doftdjup. En krämighet av ljusare choklad kan anas och övertoner av fin parfym eller hudkräm svävar på toppen. Seriöst, komplext och mycket lovande! Efterhand ger doften intryck av att sluta sig lite. Vi smakar och får gommen heltapetserad av kopiösa mängder mogna tanniner. Här finns en mycket frisk och bra syra som utgör stomme åt den imponerande täta, röda frukten, smaken upplevs som mycket väl balanserad. I eftersmaken minglar goda aromer av slånbär och saftiga körsbär. Här ser vi en suverän potential - men vinet behöver förstås några år på rygg, som alla toppviner från området. Rätt kul att en gnutta Brett letat sig in i mönstervineriet. Vad som verkligen imponerar i detta vin, förutom kvaliteten, är att alla de nya ekfaten knappt märks! Nota bene, exakt likadana ekfat som i föregående vin. Hur detta har gått till är något av en gåta! Vinet finns inte att beställa för tillfället, men kommer förhoppningsvis in och lär då kosta runt 375 kr.
Pelissero importeras av Moestue Grape Selections, som också stod för provningen.
2006 Dolcetto Munfrina
2005 Barbera d'Alba Piani
2006 Langhe Nebbiolo
02004 Long Now Langhe Rosso
2004 Barbaresco Vanotu
ps. Thank you, Giorgio - apologies for cutting the hair on your forehead ;-)
pps. Grannbloggarna har druckit dolcetto, både Munfrina och Augenta.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Que? Var ni framme med frisörsaxen?
/Fredrik
Se bilden: Giorgio har faktiskt hår PÅ huvudet också. Men det ser inte ut så;-)
Det påminner om min frisyr. Jag klipper mig med maskin.
/Fredrik
Kul med en Pelisseroöversikt. Var tvungen att gå tillbaka och titta vad jag egentligen tyckte om 2006 Augenta. God, men uppenbarligen inte så värst minnesvärd. Jag verkar också ha hittat lite fatvanilj i den cuvéen. Har Moestue valt att skippa den?
Det verkar så! Augenta omnämndes också av Giorgio som en något enklare variant i mindre kvantitet.
Det finns också tre andra barbaresci, varav Moestue har tagit in 2003 Barbaresco Tulin (88366, 309 kr).
Giorgio var mycket nöjd med den, men eftersom den drogs tillbaka från provningen i sista stund så passar vi på vidare undersökningar - liksom vi gjort med nästan alla andra nolltreor...
Dessutom görs viner på Favorita (typ Vermentino), Freisa och Grignolino. Men de är nog inget vi får se i Sverige...
Läste lite på deras hemsida - och visst, Augenta får som misstänkt några månader i barriques. Annars låter det ju snarare som en prestigedolcetto än en enklare variant: snack om ett av domänens viktigaste viner och dyrare vinifiering. Priset (och poängen) verkar också ligga lite över Munfrina.
Tack för korrigeringen! Mindre kvantiteter var det - men det där om enklare variant var fel uppfattat. Hur som helst klarar man sig fint utan eksmak i dolcetton. Augenta tycks i alla fall inte vara aktuellt för import till Sverige. Köpte du din flaska via BS?
Nej, Augenta var köpt utomlands.
Jag är lite kluven till ekad dolcetto. Vinerna känns ämnade att njutas på den unga frukten utan störande moment, precis som vi diskuterade i söndags kring Fine Amour. Men ibland funkar det ju riktigt bra med lite ek, så det tar emot att vara för kategorisk. Clericos moderna tolkning med rotofermentors och några månader i delvis nya barriquer stack ju till exempel ut på ett positivt sätt i vår dolcettoorgie i Rom förra året. Men det kanske var klassisk provningspsykologi. Man får ta det från fall till fall tycker jag... men inte behöver man jaga livet ur sig för att få tag på Augenta när Munfria finns i BS.
Skicka en kommentar