måndag, oktober 15, 2007
2004 Château Chasse-Spleen
Av flaskorna vi kom hem med idag gäller det att hitta en som går att dricka nu med en gång. Vi gissar att Chasse-Spleen är det mest snabbmogna vinet vi köpte. Trots att förväntningarna justerats efter ovanligt svala recensioner är vi ändå nyfikna, med senaste årets intryck av årgångarna 96, 99, 01 och 02 i bagaget. Det är inte utan att det vore kul att korka upp 00 och 03 när vi ändå är i farten. Om man på nu franskast möjliga vis vill dricka sin bordeaux alldeles för ung, vad kan då passa bättre än entrecôte med hemslagen béarnaise, frites och sallad?
2004 Château Chasse-Spleen har en mörk färg och en skön komplexitet i den lite återhållsamma nosen, med flera parallella doftspår att följa, som i manchestertyg. De subtila tonerna ger bland annat mint, stall, ceder, rök, mineraler, jord, och fudge. Smaken är stadig och god, med mjuka tanniner, och bra till mat idag. Vi upplever denna tappning som lite fylligare, mindre stram och mer avrundad än årgångarna 2001-2002, inte så intensiv, inte heller tunn i mitten, men rätt kort i eftersmaken. Det är ett trevligt, lättdrucket vin, där doften är det bästa just nu. Smaken är inte alls bråkig men lär tjäna på ett par års vila. Det finns fortfarande gott om flaskor kvar i vinbutikerna.
Vi dricker vinet med bredvid en skvätt 2005 Moulin de Cassy, för att ha något att jämföra med. Där finns mer av korinter, kryddor, gräddkola i en större, fruktigare doft som dock saknar komplexiteten hos Chasse-Spleen. Smaken är god, fruktig, rak och kärnbitter.
2004 Château Chasse-Spleen, Cru Bourgeois Moulis-en-Médoc (Bordeaux)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
2005 Moulin de Cassy provades i går; inget som övertygade, tyvärr. Jag tyckte att tanninerna var ganska bråkiga och oangenäma, och inte riktigt i synk med frukten (som det f ö var för mycket av). Samtidigt dracks den till mat som inte valts för sammanhanget utan egentligen behövde en bourgogne...
Chasse-Spleen fanns inte med på min lista över beställda viner, men man kan ju komplettera...
För fruktig och lite bråkig kan vi vara överens om.
Det tål väl inte riktigt att ställas mot mer högklassig bordeaux, och är definitivt inget att kontemplera. Men vi tycker att Moulin de Cassy är ett ok matvin för sin billiga slant, och inte helt fel till en entrecôte...
Chasse-Spleen fanns inte med på vår lista heller, men tanken på att senare kunna jämföra med tidigare årgångar i källaren gjorde att vi ändå högg ett par. Hade det varit första mötet hade vi troligen hoppat över. Men den är ju överkomlig, så varför inte prova en flaska...
Skicka en kommentar