lördag, juli 15, 2006
Henne Kirkeby Kro
Hans Beck Thomsen är en av Danmarks bästa kockar, som i medelåldern återvänt till rötterna ute på Jyllands landsbygd, där han lagar delikat och nyttig mat av mestadels närproducerade råvaror. Efter att ha installerat oss i rummet väljer vi att sitta ute i den varma kvällen. Vi svalkar oss först med ett glas nonvintage De Venoge Cordon Bleu. Sen överraskar Thomsen direkt genom att matcha terrine på foie gras med en gammal PX med färg och konsistens som den svartaste olja. Otippat, vågat och såklart jättegott. Till en rullad av jungfruhummer och sjötunga bjuds vi en rhôneblandning från andra sidan jorden. Marsanne, Viognier och Roussanne ger både initialer och karaktär till vinet. Blommig, druvig, honungslen doft. Krispig, fräsch smak med fina syror. Mycket gott. Paradrätten blodduva är helt sanslöst bra, ett gastronomiskt underverk - men får sällskap av en outvecklad pinot noir nollfyra från côte-de-beaune. Blåröd färg, råa och kärva fruktsyror, lite svårt att uppskatta vinet idag. Som avslutning, till en vårrulle med citruskompott och kärnmjölksglass: en riktigt insmickrande simmig riesling. Sent skördad, med botrytis, honung, bivax, päron, aprikos, ananas. Alltihop serveras avslappnat, utomhus på innergården till den gamla kroen, och hela menyn även som barnportion... helt lysande. 1999, 2006, inte ska vi väl vänta till 2013 nästa gång?
ps. Danska matbloggarna på de Gastronome har skrivit en utförligare beskrivning av sitt besök.
NV de Venoge Cordon Bleu (Champagne)
1971 Pedro Ximenez, Toro Albala (Jerez de la Frontera)
2005 MVR, Yering Station (Yarra Valley, Australien)
2004 Saint-Aubin 1er Cru Les Castets, Hubert Lamy (Bourgogne)
2003 Noble Riesling, Konrad & Co (New Zealand)
Etiketter:
australia,
bourgogne,
champagne,
côte-de-beaune,
jerez,
marsanne,
new zealand,
pedro ximenez,
pinot noir,
restaurang,
riesling,
roussanne,
saint-aubin,
viognier
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar