söndag, september 11, 2011
2009 Domaine Jean Foillard Morgon "Côte du Py"
I våras körde Vinosapien en blindprovningskväll med Munskänkarnas stockholmssektion som var så djävulskt uträknad att tre av de vita vinerna kom från Prager och tre av de röda var nollnior från Beaujolais. Det var kul att höra hur gissningarna for till alla möjliga platser, och det var nog flera som gick därifrån med en ny syn på Bourgognes "kusin från landet". En vanligtvis gamay-skeptisk provare utbrast att Foillards Morgon Côte du Py var hans första goda beaujolais någonsin. Själva tyckte vi att det var rätt jämnt skägg mellan Yvon Métras' Moulin-à-Vent, och Jean Foillards och Marcel Lapierres Morgon-viner. Fast det var nog ändå Lapierre som tog hem kvällen, och då mest på grund av att vi hade nöjet att avsluta resten av en magnumbutelj Cuvée MMIX tillsammans med provningsledaren.
2009 Domaine Jean Foillard Morgon "Côte du Py" är en aning reduktivt när det vänder i karaffen, och fem minuter senare doftar det ren granit. I glaset snackar vi däremot ren förförelse! Vi kan nästan se framför oss de våta stenarna, det råa köttet, de sötaste hallonen, de rödaste körsbären och vinbären. Med muskotkrydda, bark, apelsinskal och ett par violer på toppen så har vi bilden hyfsat klar av en av det här årets allra bästa unga dofter.
Än bättre blir det i munnen... mmm, de koncentrerat sötmogna fruktslingorna får omedelbart håret att resa sig på huvudet, samtidigt som munkänslan är krämig, silkig och sexig på ett sätt man annars i stort sett bara träffar på i bourgogne grand cru (okej, vissa châteauneuf har också den egenskapen). Men nu är det alltså beaujolais vi talar om här. Och det är bara så gott! Årgång 2009, Morgons guldsluttning och Lapierre-lärjungen Foillard flyttar om perspektiven fullständigt. Och tänk hur det kan bli med fem års lagring. Hörni, det här vill ni helst inte missa...
WineTrade via PI, 239 kr. Pétillant/Skål, 200 dkk. Trésors des Vignes, €18/€42 (mg).
ps. Kvalificerad läsning om Beaujolais nollnior finner man hos den briljante skribenten Keith Levenberg. Vinosapiens besök hos Jean Foillard kan man läsa om här. Mer om nollniorna i den här tråden hos WineBerserkers.
pps. Förresten, kolla in Restaurang Gotlands vinlista där Foillards kusin från landet umgås i fint sällskap.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Lite off-topic: Om Vinosapien läser det här. Noterade i ditt ambitiösa Jura-reportage att du inte besökte Overnoy, då du inte trodde/tyckte att vinerna klarade hemresan. Drack en Poulsard 2008 i går som fått synnerligen omild behandling i en varm hyrbil och i min provosoriska vinkällare. Resultatet? Strålande. Bästa röda Poulsarden jag druckit. Packad med röda appelsiner, grape och läder. Inget för biohatare eller trebetygsherrar i dubbelknäppt. Men vilket vin!
Tror nog att de där 15 graderna är lite överdrivna.
/Mythbuster
Ah, det är ju den vi provade här! Lite kufiskt var vinet i alla fall vid det tillfället, och med gott om kolsyra i stället för svavel:
http://vinare.blogspot.com/2010/06/tasting-chez-vinosapien.html
Vi snackade just häromdagen med Vinosapien om hur pass kinkigt det är med temperaturen. Caves Augé och vinbarerna i Paris som har hyllorna fulla med sånt här har knappast 15 grader i lokalen.
Har testat den två gånger tidigare. Första gången i vinmakarens kök då de även ursäktade sig för kolsyran. Vilket det nog fanns fog för. Andra gången var inte kolsyran lika påtaglig. I går fick den en timma i karaffen, vilket kan ha gjort sitt. Fanns ingen kolsyra alls att tala om. Men det är inget vin för breda folklager. Har länge jagat deras Chardonnay. Men de gånger den funnits har den legat på 35 euro (vilket är för ett "instabilt" ekovin) vilket fått mig att istället satsa på Stephane Tissots vingårdssaker för nästan halva priset.
...noterar att Richard Jennings (nästan lika pålitlig CellarTracker-profil som FinareVinare) ger 92+ poäng. Kan vara så att den just börjat öppna sig:
http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=739034
Jennings har alltid vårt öra. Och Vinosapien listar två noteringar, båda väldigt positiva:
http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400&Region=JURA
Ett par omhällningar hade nog fixat till spritsen i Overnoys poulsard. Annars verkar ju lite fizz ingå i normalbilden för lärjungarna till Jules Chauvet... (bra skrivet av Levenberg, som vanligt).
Inte för att de viner vi provat från Lapierre eller Foillard varit spritsiga (och absolut inte kvällens vin.
visst är det härliga grejer...och då ska man ha i åtanke att foillard själv inte rasslar igång på 2009 'côte du py'. han föredrog utan tvekan 2008 fleurie. och den tror jag också winetrade har.
själv är jag helt såld på de här löjligt (och farligt) lättdruckna godsakerna.
nick - Overnoy besökte jag gången innan och plockade på mig lite 2008 poulsard. fina och personliga grejer. när jag var i paris i våras hade cave auge besök av ett gäng jura-hantverkare...overnoy, tissot, ganevat och bornard. och av dessa var det overnoy som imponerade minst. märk väl ,imponerade minst.
tissot gör briljant chardonnay, bornard mejslar ut fantastiska poulsard'er och ganevat imponerar rakt igenom.
sen det här med 15 grader...kan man nog ta med en nypa salt, men flaskvariation får man tyvärr ha i åtanke.
Ja, de riktiga diehard-fansen (och kanske vinmakarna själva) föredrar ju slankare årgångar som 2008 och 2010. Alice Feiring gick ju så långt som att utnämna 2009 till "a freak". Men då gillar hon nog inte en riktigt lyckad côtes-du-rhône heller, för det är ungefär den fruktmognaden vi pratar om här. Tröttsamt med hennes positioneringar för övrigt, kan man uppskatta båda årgångarna för deras olika egenskaper? Lapierres 2010 har lättfotade kvaliteter som inte finns här. men det är något alldeles särskilt med silkigheten och den höga mognadsgraden i Foillards 2009 Côte du Py.
Hmm, man kanske skulle kolla upp 2008 Fleurie.
Vi missade den på Winetrades senaste tillställning.
Spännande! Beställde precis 2 lådor till mig och en vän, privatimportsdebut på min ära :)
Hmm, "första goda Beaujolais någonsin"... Inte skulle väl jag..?
Du var rätt tydlig på den punkten som vi minns det ;-)
Japp, och jag är fortfarande förbluffad. Det är alltid lika skoj att bli omvänd.
Skicka en kommentar