Men en timme senare, till viltet och såsen, har det skett en förvandling! Vinet är mer öppet i doften och bjuder motvilligt på goda plommon, nyponrosor och örter. Smaken börjar också komma runt, känns bättre sammansatt och passar faktiskt maten riktigt fint. Den goda frukten börjar nu kännas bekant från nolltrean och surfrukten är väck, men den här är strävare och mer motvalls. Det är inte lika ambitiöst och storstilat som Cuvée de Couvent utan mer av ett rakt bonnatjut. Här är det bara att ge sig till tåls. Det blir bra med tiden, var så säkra.
2000 Château Bouscassé (Alain Brumont, Maumusson, Madiran)
ps några år senare: sedan årgång 2004 finns vinet i systembolagets fasta sortiment. Efter lanseringen har kvaliteten varit lite ojämn, särskilt årgångarna 2004 och 2005, medan 2006 och framåt visat sig mer stabila. Stilen har anpassats för att fungera med tidigare konsumtion och är inte lika vresig som förr.
6 kommentarer:
Hej Torsten!
Håller precis med om att detta vin ensamt är mkt sträft o bråkigt, men tilsammans med lite grillad fläskfilé, potatisgratäng hände det grejjer, detta vin var en mycket possitiv överaskning!
Det e bara lägga undan några flaskor.....
Ha det gott!
Mvh
Kenneth
Hej Kenneth,
det där låter gott. Vilken årgång drack du till fläskfilén ?
mvh,
Finare & Vinare
Jag håller med. Köttig doft. Fylligt. Goda tanniner. Rustikt och välgjort. Passar förmodligen bra till mat med mycket grädde i, typ potatisgratäng. Inte helt färdigt men inte för tidigt heller. Jag kommer att börja beta av mina 11 flaskor nu.
Kul att höra! Vi ska väl också öppna nästa flaska snart - på två år kan det ha hunnit hända en del. Rapportera gärna om det är någon variation på flaskorna...
Förresten vore det väldigt kul att vertikalprova fler årgångar av Bouscassé, nu när nollsexan är på ingång...
Jag kan inte vertikalprova. Jag har bara köpt en låda av 2000. Vanliga Montus har jag 4-5 årgångar av.
Vi också...
Vi ska se om det går att fixa till en bouscassé-vertikal på något sätt.
Skicka en kommentar