lördag, juli 26, 2008

Zind Z006


Sedan förra året är vi riktigt förtjusta i Olivier Zind-Humbrechts anarkistiska chardonnayvin från den ypperliga terroiren Clos Windsbuhl. Årtalet skrivet med Z och två tunnor samt klassificeringen "Vin de Table de France" är en härlig klackspark åt appellationsreglerna i alsace. Trots den självklara konkurrensen från chablis tycker vi att detta är det stilla vin som hittills påmint oss mest om champagne. Kallklimatschardonnay sur lie...

Zind Z006 har en ljust gul färg, som vi uppfattar som lite gulare än nollfyrans ljusa grönmetallic. Doften karakteriseras framförallt av en brödjästig karaktär som får oss att titta efter bubblorna. Vått ylle är druvtypiskt och ger tillsammans med stentoner en mineralisk känsla. Ungdomlig grönska kommer i form av nässlor. Oljiga skaltoner av citron, lime och valnöt skvallrar om fruktens mognad. Den relativt stora aromatiska komplexiteten ger en känsla av att vinet legat ett bra tag på sina jästrester.

Smaken är mycket behaglig, torr, balanserad och tillfredställande, med fin, rik, lite fet mittsmak av citrus. Vi uppfattar nollsexans syror som mildare och mer återhållsamma än de vi hittade i Z004. Vinet känns därför lite mer snabbmognande och ämnat att konsumeras nu och inom några år. Återigen är det ett strålande matvin och ett mycket bra köp - just nu finns Z006 via privatimport från Vinunic för 156 kr. De danska priserna på Zind-Humbrechts viner är betydligt högre än de svenska: denna flaska gick på 169 DKK.

Zind Z006 (Domaine Zind-Humbrecht, Turckheim, Alsace)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Dom kan ju ändå vara glada att man FÅR odla Chardonnay i Alsace.

Ta den stackars Riesling-druvan som ENDAST får odlas i Alsace.

Tänk vilka bordsvin vi går miste om - Riesling från:
- Sancerre
- Chablis
- Savennières

Det hade varit något att tugga i sig;)

Finare Vinare sa...

Ja, det vore något det! Men de har väl haft tillräckligt av tyska invasioner ;-) Har du provat G.D. Vajras Langhe Riesling ?

Anonym sa...

Testade 2005:an för ett drygt år sedan.
Rakt upp och ned var vinet korrekt men ingen Rieslingupplevelse utöver det vanliga. Lite citrus, lite mineraler och som vanligt en skön italiensk beska på slutet.

Till en anti-pasto och sallad reste sig dock Piemonte-Rieslingen som Dolomiterna i dess bakgrund. Klockrent matvin!!

Anonym sa...

Ni kan läsa vad Olivier Humbrecht själv anser om 2006:orna genom att gå till nördsidan: www.oenoalsace.com
eller direktlänken:
http://www.oenoalsace.com/index.php?option=com_content&task=view&id=699&Itemid=1

Om Zind06 skriver OH: "Le palais est élégant, même s’il est peut être un peu plus léger que des millésimes précédents (2005/2003)".

Med andra ord: Ni är överens!

Anonym sa...

Vinosapien, det sägs att Didier Dagueneau odlar ett par rader riesling hemma i Pouilly, för "husbehov"... ;-)

Finare Vinare sa...

Tack för läsningen, Per - det stämmer perfekt med vad vi smakade! Ett mycket trevligt vin som ändå hamnar i skuggan av den fenomenala stringensen hos nollfyran...

Ulf - visst vore en riesling från Daguenau otroligt spännande att smaka! Vi har imponerats stort av alla hans viner (inte minst den relativt billigare 2002 Chailloux var klockren) men nu var det ett par år sedan vi smakade sist...

Anonym sa...

Ulf - Vi hälsade på Francois Cotat förra våren och tog upp just Riesling och Sancerre. Han såg inte lite pillimarisk ut...Tror att det finns en och annan Sancerre-Riesling som konsumeras utan etikett...

Anonym sa...

En sak till: det du beskriver som nässlor är för mig Auxerrois. Jag tittade på mina antecknigar från besöket 25/6 och skrev "typisk Auxerrois". Den druvan balanserar på en knivsägg, antingen lite svulstigt exotisk/kryddig (vid tendens på övermognad), eller vitkål/örtighet (vid tidig skörd). Personligen tycker jag att 2006an har en lite omogen karaktär i doften men att smaken har den årgångstypiskt uppblåsta. Det är f ö intressant att OH väljer att satsa på Auxerrois med tanke på den temperarurökningen. Ännu intressantare är att VinUnic säljer Zind under det (skäliga) pris man får betala på plats...

Anonym sa...

Hihi! Jo, det verkar ju som att det finns en hel del etikettslösa rieslings i Loire! ;-)

Som stor fan av sauvignon blanc ligger förstås Dagueneau mycket högt upp på listan. Har både Pur Sang och Silex hemma, Pur Sangen provade jag för ett tag sedan och den var supergod. Mycket stram med hög syra.