tisdag, maj 27, 2008
Champagnedag på Grand Hôtel
Att prova dryga hundratalet skumpor på en eftermiddag är både ljuvligt och förvirrande. Emellanåt är smaklökarna schack matt, andra ögonblick infinner sig en oväntad klarsyn. Det beror förmodligen även på vad som finns i glaset. Precis som det ska vara alltså. Ska vi sammanfatta kort, så är det de mindre producenterna som förtjänar den största nyfikenheten. Hos dem får man gott om personlighet, karaktär - och mer upplevelse än man betalar för. Några större hus bjöd också på fantastiska smakprov i den dyrare ändan av sortimentet...
Dagens bästa:
NV Veuve Fourny Blanc de Blancs Brut Nature är som namnet antyder en champagne utan tillsättning av dosage. Ingen make-up, inget att gömma sig bakom. De huvudsakliga årgångarna är 2004, 2003 och 2005. Dessutom ingår hela 40% reserve-vin, vilket märks när vi smakar. Doften bjuder inte oväntat på mussel- och ostronskal och salta, jodmättade havstoner. Smaken är oväntat rik och maffig för den här typen av vin, och fyller hela munnen. Inte vass och snipig, utan balanserad och harmonisk med stor fräschör - vi faller pladask och börjar redan hallucinera om skaldjursmiddag. Roligare än flera andra zero-dosage-viner vi provat, exempelvis Ayala. (Caveau)
2002 Veuve Fourny Vertus Premier Cru Blanc de Blancs Millésime har en fokuserad doft med koncentrerad citrusfrukt och nötter. Det här skulle vi kunna sniffa på i en timme. Ren, skön munkänsla. Ingen malolaktisk jäsning. Hustypiskt låg dosage. Superb nu, ännu bättre i framtiden. Bland dagens första glas och ett av de godaste. Minst lika läckert som Cuvée "R". Ett superfynd för källaren som inte gör ont nu. Finns även på magnum. (Caveau)
NV Cuvée "R" de Veuve Fourny har redan i lördags fått vår rättmätiga hyllning. 80% CH 20% PN. En del batonnage och nio månader sur lie i gamla burgundiska ekfat från fabrikanten "François Frères" har bidragit med en smått bourgognelik fetma. Samtidigt noterar vi nu blommiga övertoner i en speciell doft med många intressanta aspekter. Den rika smaken ropar efter olika matmatchningar. Den sympatiske Charles Fourny rekommenderar foie gras, hårda ostar - ja till och med parmesan! (Caveau)
NV Jacques Selosse Brut Initiale är samma degorgering som släpptes i december 2007 och som vi testade ett par veckor senare. Den är helt igenkännlig i sin skrattretande ungdomliga, blommiga karaktär av liljekonvalj. Mycket lovande vin! Med tanke på hur krämig, nötig och läckert utvecklad 2006 års version redan hunnit bli, är det verkligen synd att dricka den senast släppta nu. Vi ligger på flaskorna, minimum ett par år. (Vinalliansen)
1993 de Venoge Grand Vin de Princes Blanc de Blancs. Grand cru-druvor från Cramant, Avize, Oger, Le Mesnil. Oj, det vattnas i munnen vid blotta anblicken av vinet i dess anslående flaska - och de legendariska bynamnen. Rik färg i glaset. En doft, en sipp. Wow! Doft och smak är i perfekt balans och vinet är i en perfekt fas just nu. Ord känns verkligen fattiga i ett sådant här sammanhang. Kort och gott: finess, mognad, välavvägda oxidtoner, gräddighet, smörighet. Stor upplevelse, väldigt lite vätska - en centiliter? (Enjoy)
1995 de Venoge Louis XV är den nya prestigecuvéen, ett imponerande vin, tappat på lika uppseendeväckande flaska. 50% PN, 50% CH. Tar över stafettpinnen som toppvin från de Venoge. Knuten, fint vinös och komplex doft med valnötter och smör. Mycket behagfull, fortfarande ung, stram och knuten smak. Stor potential för en lång framtid. (Enjoy)
NV Roger Coulon Cuvée Prestige Les Coteaux de Vallier kommer från en speciell lieu-dit och har spenderat åtta år på jästfällningen. 80% chardonnay, 20% pinot noir. Dosagen är föredömligt låg, 4 gram. Doften är imponerande, både smörig och med tydliga autolytiska drag från jästfällningen. Smaken är inte ikapp, här finns gott om unga, stramt örtiga drag idag. Ändå otroligt fin. Om fem år borde allt vara i balans. Verkligen lovande! (Delighthouse).
NV Gosset Celebris Blanc de Blancs Cuvée Extra Brut är en blandning av åren 95, 96, 98 och 99. Doften är komplex, brödig och kryddig med tät citrus, champinjoner och undervegetation i höstskog. Skönt svulstig, citruspackad, komplett smak med stor längd. (Divine)
1998 Gosset Celebris Vintage Extra Brut är en mix av 64% CH och 36% PN. Doften är stor och komplex: här finns rökiga mineraler, mogen honungstonad frukt och övertoner av blommor. Smaken är stram och riktigt läcker, med mer att vänta i framtiden. Vi jämför med föregående vin, som är mer tillgängligt nu. Extra trevligt att Celebrisvinerna serverades ur karaff. (Divine)
2003 Gosset Celebris Rosé har en riktigt stor, generöst fruktig och maffig doft och smak. Syrorna imponerar för årgången. En helt charmerande, superambitiös matrosé. Packad med mogen röd bärfrukt. (Divine)
1998 Nicolas Feuillatte Cuvée 225 har en blommig, smörig, brödig och gräddig doft. Smaken är utvecklad, riktigt god och väl balanserad. En ekfatslagrad cuvée på 50% PN och 50% CH med lite högre dosage, 10 gram/liter. På denna nivå är den ett kap till jämförelsevis rimligt pris. (Philipson & Söderberg)
1998 Nicolas Feuillatte Palmes d'Or är toppcuvéen gjord på 60% PN och 40% CH. Med detta namn är kopplingen till glamouren på filmfestivalen i Cannes solklar. Mycket komplex doft med vita blommor och tydliga röda bär av pinot noir. Ojojoj, vilken fyllig, krämig smak. Imponerande! (Philipson & Söderberg)
NV Zoémie de Sousa Brut Merveille produceras ekologiskt sedan 1986. Druvorna är en mix av alla tre sorterna och kommer från egna vinstockar. Vinifikation på ekfat ger vinet en skön rondör. Karaktär av citrus och torkad frukt. Mycket god och tilltalande skumpa till ett riktigt bra pris - 326 kr. (Champagneshop)
NV Zoémie de Sousa Brut Désirable är en ren chardonnay vinifierad på ekfat varav 15% var nya. Fantastiskt fin frukt!! Jättegott och välbalanserat, men upplevelsemässigt bara ett steg upp från föregående. Drygt ett par hundra kronor dyrare. Bör lagras några år för att ge valuta för pengarna. (Champagneshop)
2002 Marc Hebrart Special Club är gjord på 60% PN och 40% CH. Nytt namn för oss, kul! Doften är krämig, smörig och extremt lovande. Smaken är fortfarande ung, med bokna äpplen i en stram kostym. Här finns stor charm och lagringspotential. Specialclub-flaskor är i stort sett alltid ett klipp. (Champagneshop)
1999 Gaston-Chiquet Special Club. Ännu ett nytt namn, tack för det! 70% CH, 30% PN, Hög, fräsch mintig ton - samtidigt finns djup av farinsocker och äppelkaka. Noll smörighet, fräscht, vinöst och upplyftande. Torr, stram brödjästig avslutning. (Champagneshop)
1998 Lanson Noble Cuvée Blanc de Blancs har fått en lång tid på jästfällningen. Exakt hur lång missade vi, men det måste handla om runt åtta år. Detta är en ren, mycket seriös, ädel och storslagen chardonnay med dammig krita, citrus, massor av struktur och strålande slutsyror som lovar gott för en lång framtid. (Chris-Wine)
1998 Pol Roger Cuvée Winston Churchill är tung av legender kring den store premiärministern och hans enorma faiblesse för detta vin. Detaljerna kring druvsammansättning och vinifikation är som vanligt hemliga. Vi finner en enormt läcker, gräddig, krämig doft med inslag av vanilj och ren, fin citrus. Det finns också mognadstoner i spektrat sherry/oxid/champinjoner. En fantastiskt fin definition av begreppet champagne! Det är mycket chardonnay i tilltalet just nu, men det kan man ju säga även om Pol Rogers standardcuvée - som har proportionerna 40% CH, 40% PN och 20% PM. (Ward Wines)
NV Diebolt-Vallois Blanc des Blancs Prestige. Doften ger supertydlig pressad blodapelsin. En klockren träff. Wow, vilket vin! Dagens sista glas - och likaså ett av de godaste. (PrimeWine)
ps. Tack Charlotta på Reisen för trevligt provningssällskap och många bra kommentarer!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Caroline?! Den var bra nästa gång ska jag skriva upp mitt namn i ditt lilla block tror jag ;) Tack för igår, kul blogg du har!
Fy skäms, Vinare!! Så stod det också Charlotta tills i morse. Plötsligt kom den solklara insikten att du i själva verket hette Caroline! Precis som du säger: blocket är ovärderligt - om man använder det....
Skicka en kommentar