onsdag, februari 13, 2008

Hyllning till tjugoelva och kåldolmar


Jens Linders matskriverier smittar! För första gången någonsin, otroligt nog, lagar vi hederliga kåldolmar. Våra saliga farmödrar jobbar på även i sitt himmelska tillstånd, tack för det. Vi utgick från Bonniers Kokboks recept och bytte ut riset mot det matigare dinkelriset (från Vasastans Ost). Kålen har fått sin kärlek: den har ju både kokts, stekts i sirap och därefter bräserats i buljong. Fläskfärsen ger en mjuk och smeksam smak, liksom den bruna såsen. Ända sedan första smakprovet av Guigals 2004 Côtes-du-Rhône för en månad sedan har vi längtat efter att dricka vinet igen. Nu fick det sitt perfekta sällskap. Inte hade väl vinets upphovsman en aning om att det skulle bestå av svensk husmanskost...

2004 Guigal Côtes-du-Rhône har en klar, vinröd färg. Doften är underbart god med järn, röda vinbär, vinbärsbuske och en hög, öppet luftig karaktär av alla örter i hela jäkla Vaucluse! Diskret medhårsvanilj och smakfullt inslag av stalliga fat gör att det är ett härligt vin att sniffa på. Smaken bekräftar med fin sötfrukt av röda vinbär och körsbär, stilig slankhet, höga friska syror, intensitet och lång, lyckliggörande eftersmak. Till maten sjunger vinet vackert och duon levererar en kulinarisk totalupplevelse av högsta ordning. Om vi jämför med mötet nyligen mellan Norbert Langs dolmar av ripbröst och 2004 Cornas Les Vieilles Fontaines från Alain Voge, så smäller denna folkligare kombination faktiskt högre! Efter maten kliver vinet ner ett par snäpp och inordnar sig blygsamt i första ledet av god côtes-du-rhône.

Druvorna till detta vin växte i omgivningarna kring byn Sablet. Alla källor berättar att skörden detta år var extremt lyckosam i området. Kombinerad med Guigals omvittnade kräsenhet i urvalet och firmans suveräna vinifiering kan vi bara säga - det här är den bästa tappningen vi någonsin smakat av detta vin! 99 spänn, att jämföra med priset för en god châteauneuf. Servera runt 15 grader för maximal fräschör...

2004 Côtes-du-Rhône (E Guigal, Ampuis, Rhône)

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vinner på lagring? Kan inte läsa mellan raderna att ni vill vänta med detta vin.

Finare Vinare sa...

Kräver alls inte lagring men kan säkert tjäna på ett eller ett par år...

Frankofilen sa...

Oj oj oj, det var inget dåligt betyg. Jag har aldrig varit superförtjust i Guigals CdR och brukar tycka den är lite tråkig men det här går ju inte att missa. Det är väl kanske kåldolmar som har saknats...
Denna årgång utgörs väl cuvéen nästan enbart av syrah - låter ändå som att den smäller högre än Valcombe?

Finare Vinare sa...

Vi har tidigare heller aldrig riktigt fallit för vinet. Förrän nu. Bättre än Valcombe - i vår smak utan minsta tvekan!

Anonym sa...

Guigal gör ett liknade vin, en special cuvée till en dansk vinfirma, Philipsson wine. På bakside texten skriver de att deras blandning är gjord för att passa det danska husmansköket. vet inte om de käkar kåldolmar i danmark men ändå... husmanskostvin!

MMM sa...

Förr så tyckte jag att Jaboulets CdR var bra mycket roligare än Guigals - men jag har inte köpt någon av dem på länge. Misstänker att Guigal har axat förbi nu, för Jaboulets rykte är verkligen på dekis.

Vad säger ni om detta vin till lammstek?

Finare Vinare sa...

H, vi har aldrig provat Cuvée Philipsson men den har väl lite mer syrah i blandningen. Vad vi tände på i nollfyran är framförallt den suveräna syrafräschören.

Hej Mmm! vi smakade på nollfemman av Jaboulets CdR när vi gjorde sås förra halvåret, och den är betydligt kärvare än Guigals vin. Inte alls lika god. Nästa gång vi dricker Guigals nollfyra ska vi göra lammstek med rosmarin, vitlök och rostade grönsaker. Mmm, det kan bara smaka underbart...

MMM sa...

Det blir det så! Jag skall ha nio gäster på lammsteksmiddag på lördag och tvekade inför vinvalet.

Klurade lite på Chateau Noaillac 2000 (ej testat). Det är ju lite festligt med magnum - men kanske Medocvinet är lite torrt till lammet. (det finns gott om Noalliac i Malmö)

Finare Vinare sa...

Lustigt med 2000 Noaillac - vi drack ett par glas igår! Varje gång vi dricker det gillar vi det lika mycket (se tidigare inlägg). Ta absolut det till lammsteken, ni kommer inte att bli besvikna - och glöm inte att lägga undan några medan chansen finns, det ska vi göra...

MMM sa...

Jag köpte på mej två magnums efter jobbet - har en hel del Labadie 2003 som backup om det skulle ta slut.

Vad skulle du rekommendera m.a.p. dekantering? Behöver vinet mycket luft före servering? Vilken temp har ni provat vid? Bra att fråga någon med erfarenhet av vinet.

Finare Vinare sa...

Senast karafferade vi vinet och hällde om det på mindre flaskor. Ingen vidare luftning, men det blir det ju under kvällen ändå. Temperatur under 18 grader, för bästa drinkability!