torsdag, oktober 23, 2008
Franska Vin & Gastronomidagarna: Bristly
Måndagens skräll är regisserad av Bristly Wines. Vi möter som förväntat grundaren Gabriel Enning, men vid hans sida hittar vi, överraskande nog, en av våra favoritskribenter: Gunnar Westling, den eminente provaren bakom Barolobrevet (saligt i åminnelse). Det här måste vara en av de mer välkomna samkörningarna av kunskapsresurser i den svenska vinimportsvängen. Vilka fördjupningar av piemonte-sortimentet det kommer att innebära kan vi bara fantisera om, helt klart är dock att nya spännande producenter är på ingång inom kort. Men idag får vi förstås franskt för hela slanten...
2006 Domaine Fernand et Laurent Pillot Puligny-Montrachet har en vaniljtonad, ljust rostad doft av citrus och vingummi. Den fruktiga smaken har bra grepp, medelstor kropp och mycket smak, märkbart eldig avslutning och därmed bra längd. Tillgängligt och generöst, utan att vara överdrivet elegant.
2006 Domaine Fernand et Laurent Pillot Meursault Les Caillerets 1er Cru har mognat på häften nya ekfat. Här finns en rejäl ekfatskaraktär i doft och smak, med ordentlig generositet som lutar åt den californiska chardonnaystilen. Bör vara en hit till grillad fisk. Ca 360 kr.
2006 Domaine Fernand et Laurent Pillot Volnay har en tydlig doft av god fatrostning. Tyvärr tycker vi inte att fruktens koncentration riktigt håller måttet, och Volnays berömda silkighet hittar vi inte heller här. I munnen efterlämnar vinet en smått otillfredsställd och lite snopen känsla. Men det smakar ändå inte SÅ lite, och priset är verkligen inget att bråka om - 199 kr är billigt när det gäller Volnay.
2006 Domaine Fernand et Laurent Pillot Pommard Clos de Verger 1er Cru har en framträdande kryddig fatrostning. Här finns fina vinbärstoner, mörkröd frukt och hyggligt grepp. Ett klart steg upp i kvalitet.
2005 Domaine Fernand et Laurent Pillot Pommard Les Rugiens 1er Cru har en vinbärstonad, något knuten doft med rostade fat. Vi smakar och nu börjar det bli riktigt bra. Här finns seriös koncentration i frukten, bra grepp, god kryddighet och ett dyrare, exklusivt uttryck i smaken. Årgången förnekar sig inte. Om detta är representativt för Pillots andra nollfemmor är vi glada att vi lagt undan ett litet gäng. 100% ny ek. Pris ca 375 kr - sex lådor kvar.
2005 Les Verrières Côteaux de Languedoc Clos de Soutyères är en mix av 70% syrah, 20% grenache och 10% carignan. Vinet har mognat på barriques, varav två tredjedelar var nya. Här finns en rätt säregen doft av mörk, tät frukt med inslag av jordnötssmör. Smaken är våldsamt sträv och ett bra exempel på hur tanninerna i Languedocs druvmaterial inte kommer särskilt väl överens med tanninerna i nya ekfat. Pass.
2005 Cuvée de Vatican Châteauneuf-du-Pape Réserve Sixtine har en mörkt renfruktig, bra doft där vi dock inte hittar någon större charm eller komplexitet i detta tidiga stadium. Smaken känns monolitisk med mogen frukt och gott om tanniner. Det här är välgjort men inte riktigt vår kopp te idag. Kom igen om fem-sex år och läget kan mycket väl vara ett annat.
2006 Mas de Boislauzon Côtes-du-Rhône Villages kommer från nedklassat frukt som har vuxit inom appellationen Châteauneuf-du-Pape. Här finns en öppen, tillgänglig, parfymerad doft med inslag av syrah. Smaken är sötfruktig och parfymerad med sötlakrits och kryddor. Lättdrucket och rätt trevligt om man kommer överens med parfymen.
2005 Mas de Boislauzon Châteauneuf-du-Pape Cuvée du Quet har en komplex doft med garriguens örter och blommor, samt inslag av tjära och läder. Man kan sluta ögonen och se landskapet framför sig - sånt gillar vi skarpt. Smaken har hög koncentration av mogen frukt och tanniner i bra balans. Ett ofärdigt men extremt lovande material för längre lagring. Märk väl att vinet endast har legat på foudres, inga små fat - bra.
2006 Mas de Boislauzon Châteauneuf-du-Pape Tintot kommer från ett enda läge - Tintot. Stockarna är 80-100 år gamla och här handlar det till 100% om mourvèdre. Doften är uttalat björnbärsfruktig med en ton av fin hudkräm. Smaken har massor av mogen sötfrukt och massiva, silkeslena tanniner med visst eldunderstöd. Inget av druvans sydfranska vresighet står att finna här, snarare går tankarna till californien. Lämpar sig att dricka ungt. Ett imponerande hantverk och ett stooort, fruktigt vin som gjort för jänkare och höga poäng. Pris ca 500 kr.
2005 Domaine La Barroche Châteauneuf-du-Pape Réserve har en underbar, hustypisk doft med en komplex mix av sylt, bland annat fikonkompott och farmors jordgubbssylt. Vår enda invändning, när vi först testade vinet i våras, var eldigheten. Liksom när vi smakade i Julien Barrots källare, märker vi just nu inte av någon särskild hetta - speciellt inte efter föregående viner. Däremot känns det lite parfymerat. Mycket gott är det hur som helst.
2006 Domaine La Barroche Châteauneuf-du-Pape Signature har en mindre doft än nollfemman. Smaken är istället snäppet större, med ännu bättre balans och stadga. Mer av lakrits, mindre av parfym. Vinifikation och blend har ändrats lite, i och med det nya namnet. Det här är ännu bättre än väntat och ett givet köp när det är dags - i marssläppet.
2006 Domaine La Barroche Châteauneuf-du-Pape Fiancée har tydliga fattoner och en mer framträdande syrahkomponent än i nollfemman. Doften är lite knuten och kryddig (nejlika, kryddpeppar). Smaken upplevs tyvärr som spretig, sträv och parfymerad. En klar besvikelse jämfört med förväntningarna efter den föregående läckra årgången.
2006 Domaine La Barroche Châteauneuf-du-Pape Pure öppnades för en timme sedan och befinner sig i den fina, tidiga fasen av doftutvecklingen. Många viners doftintryck mattas av efter hand och man måste ta en paus - inte här. Det är som om en himmelsk sjuksköterska satt ett dropp rakt in i doftcentrum, som kontinuerligt avger noggrant uppmätta doser av ljuvligheter. Vi blir kvar länge med ett fånigt leende och näsan i glaset. Den hedonistiska smaken uppför sig lika ouppfostrat och syndigt som förväntat. Här ska vi passa på att påpeka att det är en god idé att låta vinet stå i öppnad flaska något dygn för att få ännu mer harmoni...
Till slut en tråkig nyhet. Antalet tillfälliga lanseringar ska skäras ner betydligt nästa år - systemets nålsöga blir ännu snävare i framtiden. Det får vi bekämpa med ännu fler beställningar och privatimporter. De är ju dessutom tillgängliga oavsett var i landet man bor...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Hej FV!
Självklart är jag inte helt oväntat intresserad av att få veta mer om Mas de Boislauzon Tintot! Fick ni veta om den kommer att lanseras i Sverige? Tillfälliga, Beställningssortimentet eller Privatimport? Jag har frågat Gabriel tidigare och då var det inte helt klart att han överhuvudtaget skulle ta hem vinet.
Gillar er beskrivning starkt. Det vattnas i munnen!
Var det verkligen en 2005a? Jag har fattat det som att denna cuvée gjorde debut först med årgång 2006.
Ha det bra!
Du har förstås helt rätt, det var en felskrivning. I anteckningsblocket står det ju 2006. Vi fick en prisuppgift, men vet inte hur den ska säljas...
Okej.
Priset då?
Det där med de tillfälliga lanseringarna kan väl knappast vara hugget i sten? Det kommer ju t.ex. en ny VD efter Anitras avgång i maj. Jag tycker att det är en "operativ" fråga där VDns åsikt spelar en avgörande roll.
Jag får helt klart maila Gabriel om några av vinerna. Det verkar vara läge för lite "gott och blandat". :-)
/Fredrik
Jag är klart imponerad av att ni har hunnit med så många viner med detaljerade anteckningar! Keep up the good work!
Anteckningarna är ju ruskigt grunda om man jämför med vad som går att vaska ut ur ett vin under en kväll. Samtidigt finns det en poäng med snabba nedslag och överblick. När det gäller nya årgångar av bekanta viner går det ju rätt fort att ta ställning - bättre, sämre eller lika bra...
Förresten: dåligt att konsumenterna som betalar själva för att få ta del av marknadsföringen ska behöva stressa igenom det hela på ett par ynka timmar. Branschdagens fem timmar gick också alldeles för snabbt...
Hej!
Såg priset i inlägget. Ganska häftigt men vinet verkar ju klart intressant. En lite udda variant av CndP som kan var kul att ha. Får väl se vad Bob’s poäng blir ; )
Tack!
PS. Härliga anteckningar från provningen rent generellt. DS
Skicka en kommentar