Leta upp en spotify-lista med stroboskoptechno och stirra på den här bilden en bra stund. Du bör snart ha en krypande känsla av att du är på väg till Köpenhamn, och att du har sju billioner hektoliter vatten över huvet. Fundera inte för mycket på det, utan gläds istället åt att du närmar dig den fria världen. Goodbye, systembolaget. Hello, vinsafari!
Otto Suenson är en av Köpenhamns mest anrika vinhandlare. De har huserat i källarplanet på Dronningens Tværgade sedan 1880, så atmosfären är riktigt genuin och ingången. Det doftar till och med vinkällare på ett mycket angenämt sätt. Hit åker man kanske framför allt för att handla bourgogne, men det finns förstås en hel del annat smått och gott. Suenson har två andra butiker, så om det saknas något man spetsat in sig på fixar de hit grejorna inom några timmar (men en reservation i förväg är förstås allra säkrast). Svenska kunder kan numera beställa från webbutiken direkt hem till sin svenska dörr. Om dörren sitter på en firma-adress så räcker det med 260 kr för frakten, men det man missar är förstås själva safari-känslan. Redan 09.30 är det fritt fram att börja spana efter små- och storvilt. Bara en sådan sak!
Vi lämnar Dronningens by och sätter kurs mot Virum. Här någonstans mitt ute i den lummiga förortsidyllen bor det en danifierad romare i mogen ålder, som på sitt egenhändigt modellerade vis handlar med genuina italienska viner sedan tre decennier. Med viss assistans av iPhone-gps lyckas vi komma till rätt adress och plockar upp il signore Merolli för vidarebefordran till hans hämtlager i Holte.
Vi hinner prata lite på vägen. Förutom för nebbiolo har Carlo en svaghet för pinot noir, så han har följt våra rapporter om Ahr med visst intresse. Den här gången har vi tagit med oss några tyska pinnar till den nyfikne vinhandlaren, och i gengäld blivit lovade en crash course i ämnet italiensk pinot nero. Carlo har följt bloggdiskussionen om varuprover, och tycker att den är väldigt "svensk" - han menar att trovärdigheten i det man läser har med helt andra saker att göra.
Hur som helst får vi köpa vårt kursmaterial till starkt reducerat pris, och det är ju utmärkt eftersom kursen därmed blir mer omfattande och även innefattar vad Carlo kallar "misslyckade" viner. Och när den durkdrivne månglaren slutligen får höra att vi är på väg till nästa vinhandel med friska cash på fickan, lyckas han förstås (med sina sista 2007 Montevertine på magnum som lockbete) plocka av oss ytterligare några nystrukna sedlar innan vi tar adjö.
Med lättad plånbok beger vi oss söderut igen på den behagligt tomma Helsingørmotorvejen som snart övergår i Jagtvej, en lång räkel till gata i nordvästra innerstaden. "Ute på Nørrebro måste ni täcka bagaget när ni parkerar bilen", förmanade Carlo. Den närmsta jämförelsen i Stockholm måste bli SoFo eller Knivsöder, men liksom där (våra hemtrakter) har vi svårt att se Nørrebro som något annat än pittoreskt nuförtiden, om än med en dynamisk känsla (annat var det i mitten av 80-talet när vi spelade på Ungdomshuset/Jagtvej, som revs härom året). Här på Jægersborggade huserar ett flertal kläddesigners och konsthantverkare omväxlande med hippa restauranger (Relae) små piffiga brunchbarer (Lyst) och sedan tre år tillbaka "Terroiristen" - en vinbar och butik som drivs av italien-specialisten Stefan Jensen.
Bara balla prylar i skylten.
Det är första gången vi träffas, men vi har mejlat och bokat tid i förväg. Med varsin varm panino i näven kliver vi ett trappsteg ned i den sommarstängda vinbaren. Stefan låter oss äta i lugn och ro, medan vi ställer nyfikna frågor om verksamheten. Här handlar det om traditionellt utgjorda terroir-viner, gärna från randområden som norra Piemonte, Friulien/Slovenien, och framöver även Valtellina. Han säljer bara genuina saker som han själv gillar, och vinerna är ofta eko/bio/natur utan att det på något sätt är huvudsaken. Det mesta säljs till restauranger, exempelvis Relae som ligger i samma kvarter. Dessutom håller han en del föredrag och arrangerar vinresor till sina favoritområden för grupper av sommelierer och specialintresserade privatkunder. Sedan ett halvår levererar han vin med paket till svenska vinvänner.
Vi får smaka på en mousserande nebbiolo-rosé (sic!) och ett skal-macererat "orangevin" från Piemonte (Trinchero Palmè 7 - utan konkurrens den mest tanninstinna chardonnay vi testat). Båda är varuprover som Stefan funderar på att ta in fler av, och prislapparna skulle i så fall hamna strax över 200 dkk. Klart rimligt, eftersom det "vita" är i klass med Josko Gravners mer än dubbelt så dyra motsvarigheter. Den här stilen av vinmakning är väl inte riktigt vår kopp te, men det går inte att låta bli att imponeras av den mättade doften och vinets speciella struktur. Nebbi-rosén har vi svårt att tro att någon kan låta bli att tycka om. Sedan är det dags att plocka ihop vår låda, med producenter som Sella, Le Piane, Trinchero och Bressan. Efter en dryg timmes trevlig samvaro lämnar vi Terroiristen. Stripped of cash, men med en complimentary bottle Sutor Pinot Noir som plåster på såren.
Från popmusiksvängen minns vi det målande uttrycket "pilkastningsturné". Precis så är det med dagens safari: likt en orutinerad turnébokare vi har helt enkelt planerat schemat klantigt, men det gör ingenting eftersom det är så himla kul att åka bil och snacka vin. Alltså kör vi norrut på Helsingørmotorvejen för andra gången i dag. Vid avfart Kokkedal pekar vi lång näsa åt de anonyma krämarna på Philipson Wine (nej, det blir ingen budgetbarbaresco för 59,95 dkk idag) och styr istället västerut på Fredensborg Kongevej. Nu är vi verkligen ute på landet. Första avtaget vänster hand heter Avderødvej, och där hittar vi Bergman Vin i en orange gård med flyglar och uthus. En filur sticker ut huvet genom fönstret på den högra flygelns övervåning och ber oss vänta ett ögonblick. Snart får vi kliva in på lagret.
Ole Bergman är en rutinerad importör i sextioårsåldern, som förenar jovialisk uppsyn med en pojkaktig entusiasm för det område han sedan länge valt att specialisera sig på: Californien. Svenska kunder - som av importören Divine fått lära sig att cali-viner i stort sett alltid är förknippade med rätt så osköna prislappar - har här chansen att handla till betydligt mer hyfsat pris än hemma (vilket Ole försynt påpekar). Vad sägs om Shafer One Point Five för 340 dkk, Ric Formans andravin för 188 dkk, Philip Tognis andravin för 275 dkk och Ridge Geyserville för 198 dkk. Inte illa! Även Wachau och Châteauneuf-du-Pape är ytterst väl representerade med Prager, Pegau och Bois de Boursan. Franko, som är ute på sin allra första safari, blir väldigt förtjust i den här adressen.
Vi gör ett snabbt mellanstopp i flotta Charlottenlund där man har två SuperBest-butiker med trehundra meters mellanrum, bägge på Jægersborg Allé. Det här är vanliga matvarubutiker, men med ett sortiment som slår ett systembolag i T6-svängen. Den ena butiken har ett större sortiment med fokus på fler dyrare viner medan den andra har har lite färre olika artiklar och fler flaskor av samma vin i skyltningen. Det är kul att titta i största allmänhet, och Pelisseros 2007 Barbaresco Nubiola är faktiskt ett bra köp oavsett tilbud eller inte.
Amerika-yran fortsätter hos KKWine i Charlottenlund. Kenneth Korsbaek Olsen är en glad kille på 43 år med förflutet i den danska militären och ett civilt jobb som privatchaufför åt A.P. Møller/Maersk. Hur prestigefyllda och dyra många av vinerna i hans portfölj än är, så går det inte att leva på importverksamheten. Vi har stämt möte för att hämta Frankos beställda flaskor, och går ner i källarplanet till ett vanligt trevånings bostadshus där Kenneth har sitt showroom.
Listan av producenter som importeras av KKWine är inget annat än imponerande - totalt nästan femtio. Runt flaggskeppet Screaming Eagle guppar mindre båtar som Kapcsandy, Randy Dunn, John Alban, O'Shaughnessy, Ovid, Melville, Greg Brewer med flera. Frankos låda kånkas upp ur vinhelgedomen medan vi funderar på om bloggen "Le Francophile" i framtiden kommer att byta namn till "God Bless America".
Kenneth klippte ett fat JP Harbison på auktion i Napa.
Sista stoppet innan bron gör vi hos Cibi e Vini på Torvegade i Christianshavn. Fabio är på resa i Italien medan butiken hålls öppen 12-18 av en sommarjobbande kille. Just nu har man en tilbudskampanj under devisen Donne e Vini för att promovera stövellandets kvinnliga vinmakare: Elisabetta Foradori, Arianna Occhipinti med flera. Här hugger vi några Donne-smakprover samt en Etna Rosso som verkar klart intressant. Vid 18-tiden bär det av hemåt med ganska låg markfrigång på bakvagnen. Vi längtar efter att skölja ned ett par grillade köttbitar med Ric Formans nyss inköpta cab.
Här följer ett urval viner som vi tittat närmare på eller valt att köpa.
Otto Suenson:
2006 Il Poggione Brunello di Montalcino, 276 dkk
2007 Selvapiana Chianti Rùfina Vigneto Bucerchiale, 189 dkk
2009 Raymond Bouland Morgon Vieilles Vignes, 120 dkk
2009 Olivier Merlin Moulin-à-Vent, 162 dkk
2009 Benjamin Leroux Bourgogne Rouge, 160 dkk
2009 Benjamin Leroux Savigny-lès-Beaune 1er cru, 270 dkk
2009 Benjamin Leroux Gevrey-Chambertin, 325 dkk
2006 Comte Armand Auxey-Duresses 1er Cru, 261 dkk
2007 Jacques Cacheux Vosne-Romanée 1er cru Les Suchots, 468 dkk
2005 Domaine Lafarge Volnay Vendanges Selectionnées, 405 dkk
Carlo Merolli:
2007 Cascina Cucco Barolo Cerrati/Vigna Cucco, 714 dkk per 6-pack
2001 Giuseppe Mascarello Langhe Status, 155 dkk v/ 6 fl
2009 San Michele all'Adige Pinot Nero Trentino, 125 dkk/sek
2006 Brunnenhof Mazzon Pinot Nero Alto Adige Riserva, 195 dkk
2004 Villa Fiorita Nero di Villa Pinot Nero Monferrato, 185 dkk
2001 Baricchi Brigante Pinot Nero Langhe, 165 dkk
2006 Podere Fortuna Fortuni Pinot Nero Toscana, 280 dkk
2006 Podere Fortuna Coldaia Pinot Nero Toscana, 289 dkk
2006 Marchesi Pancrazi Villa di Bagnolo Pinot Nero Toscana, 185 dkk
2004 Boccadigabbia Il Girone Pinot Nero Marche, 270 dkk
2002 Casal Pilozzo Regina Vitae Pinot Nero Lazio, 210 dkk
2003 Casal Pilozzo Regina Vitae Pinot Nero Lazio, 185 dkk
2006 Casal Pilozzo Regina Vitae Pinot Nero Lazio, 145 dkk
Winewise/Terroiristen:
2007 Trinchero Grignolino d'Asti, 120 dkk
2004 Trinchero Runchet Freisa d'Asti, 165 dkk
2005 Sella Lessona, 185 dkk
2005 Sella Lessona Omaggio a Quintino Sella, 275 dkk
2005 Sella Bramaterra, 165 dkk
2005 Sella Bramaterra I Porfidi, 225 dkk
2009 Le Piane La Maggiorina, 115 dkk
2007 Le Piane Croatina, 215 dkk
2005 Le Piane Boca, 325 dkk
2005 Anzivino Gattinara, 135 dkk
2004 Fenocchio Barolo Bussia Riserva, 350 dkk
2004 Bressan Schiopettino, 195 dkk
2003 Bressan Pinot Nero, 195 dkk
1999 Bressan Pignol, 335 dkk
Bergman Vin:
2008 Château La Grande Roche Napa Valley Cabernet Sauvignon
(Ric Forman) 188 dkk
2007 Philip Togni Napa Valley Cabernet Sauvignon, 625 dkk
2007 Togni Tanbark Hill Napa Valley Cabernet Sauvignon, 275 dkk
2009 Ridge Geyserville, 198 dkk
2008 Shafer One Point Five, 340 dkk
2007 Bois de Boursan Cuvee des Felix, 335 dkk
2008 Pegau Cuvée Reservée, 310 dkk
2009 Feraud-Brunel Côtes-du-Rhône Villages 75 dkk2009 Prager Riesling Smaragd Achleiten, 229 dkk
2008 Prager Riesling Smaragd Wachstum Bodenstein, 254 dkk
KK Wine:
2005 Dunn Vineyards Howell Mountain Cabernet Sauvignon, 500 dkk
2006 Dunn Vineyards Howell Mountain Cabernet Sauvignon, 520 dkk
2006 O'Shaughnessy Howell Mountain Cabernet Sauvignon, 500 dkk
2008 Larkmead Napa Valley Cabernet Sauvignon, 390 dkk
2007 Copain James Berry Paso Robles Syrah, 350 dkk
2006 Mount Eden Santa Cruz Mountains Chardonnay, 316 dkk
SuperBest:
2007 Pelissero Barbaresco Nubiola, 150 dkk
2008 Sarget de Gruaud Larose, 300 dkk/2 fl (tilbud)
2004 Domaine Singla Castell Vell, 100 dkk (tilbud)
Cibi e Vini:
2008 Foradori Teroldego Rotaliano DOC, 116 dkk
2009 Arianna Occhipinti "SP68" Frappato e Nero d’Avola, 94 dkk
2009 Arianna Occhipinti "Il Frappato" Sicilia IGT, 170 dkk
2007 Fattoria Romeo del Castello Vigo Etna Rosso DOC, 170 dkk
2008 Aurora Barricadiero Marche IGT, 300 dkk/2 fl.
Aurora 6-pack: Rosso Piceno, Rosso Piceno Superiore, Barricadiero, 590 dkk
18 kommentarer:
Synd att inte denna post kom i onsdags, då hade troligen blivit något roligare än just Barbarescon för 59,50 och nej den var inte bra.
/pl
Äsch, grannland som grannland. Vad är det här mot Alko utanför Stockmannfilialen i Itäkeskus?
Vi är övertygade om att du skulle krama ur en läsvärd bloggpost även ur nämnda filial.
Sugen på safari?
Såg ni inga vilda djur under safarin?
Kul läsning!
Håller dock med Carlo om att det finns en närmast fånig inställning till gratis varuprover (och jag antar alla som skriver om vin i Sverige).
Det är verkligen svenskt, och jag tror den konspiratoriska inställen verkar allra mest komma från ett antal personer i bloggvärlden och de som läser och kommenterar deras bloggar, än från annat håll.
Den förekommer knappt i något annat land.
Personligen tror jag den handlar om att kunskapen om vin överlag är mycket större i Sverige än i andra länder, och att många konsumenter därför ifrågasätter det skrivna ordet på ett helt annat sätt än i exempelvis USA, England, Spanien och Italien, där man har starka skribenter och tunga guider.
Samtidigt utgör denna skara "kännare" en så liten procentuell del av läsekretsen. Jag begriper själv inte varför de läser och sedan klagar, istället för att låta bli att läsa.
Nog om det.
Ser fram emot fler safaris av liknande slag. Men Finland? Jag vet inte ... ska väl vara Anders W som får till det på den flanken.
Janne
är det verkeligen så bra priser? Shafer 60pix, Togni samma. Det är ca 10 procent bättre än i Swe, utan systembolagets påslag plus att vår skatt är lite högre.
Vad kostar soppan i dessa tider. För att åka från 08 bara för att handla vin och gå på plus så måste man nog ta lastbilen..
/J
Delar av familjerna var på Köpenhamn Zoo och såg både lejon och tigrar. Rekommenderas varmt.
Några prisexempel till:
2009 Tanbark Hill kostar 459 kr på SB och är "tillfälligt slut hos leverantör". Här spar man 130 kr.
Ch La Grande Roche kostar 329 kr. 92 kr billigare i Danmark.
Pragers rieslingar kostar 419 kr i Sverige. 100 kr billigare.
2009 Geyserville kostar 299 kr och har inte kommit till Sverige än. 50 kr billigare.
Så där kan man hålla på, men det är väl kanske inte det som är poängen. I vårt tycke är det alla viner som inte finns att tillgå i Sverige som är den främsta anledningen att resa över bron. Hur är utbudet av Gattinara, Boca, Lessona och Bramaterra på SB?
Gäller det "value for money" måste man konstatera att Carlo springer i cirklar runt alla andra aktörer. Vingårds-barolo för 119 dkk per flaska torde vara svårslaget även i en italiensk kontext.
Just de där vinerna som räknades upp är visserligen billigare men finns ju ändå i Sverige. Mest njuter jag av att kunna handla godsaker från exempelvis Randy Dunn, O'Shaughnessy, Mount Eden och Larkmead som inte går att få tag på här hemma. Dunns nollfyra tror jag svischade förbi i restaurangsortimentet hos någon svensk importör för några år sedan för 850 spänn flaskan men tycks ha varit knepig att få tag på som vanlig konsument. Hos Kenneth på KKWine finns flera årgångar, och priset runt 500 DKK gör knappast ont heller...
och inte minst att träffa de brinnande vinsjälarna som förser marknaden med godsaker. de finns ju visserligen i sverige, men för ju en mer anonym tillvaro. allt måste ju gå genom sb.
här kan man ju snacka vin med försäljaren direkt. försök med det på sb...
förresten...hur många boxar (icke trä) såg ni hos väl valda importörer?
Intressant artikel som ger mersmak och ett sug att korsa sundet senare i sommar. En fråga; Klarade sig alla dessa fina butiker helt från regnakaoset för ett par-tre veckor sedan? Köpenhamn fick väl 250 mm på ett par timmar och väldigt många restauranger och butiker blev förstörda, särkild de som hade källarplan.
Känner att det här passar in i sammanhanget:
http://www.youtube.com/watch?v=QLiai4gg_0Q&feature=related
Kan tänka mig att Carlo tycker att det borde bytas ut mot ett visst Giro, men jag vet inte att Kraftwerk har tonsatt något sådant.
Jag blir grymt sugen på vinsafari. Grymt!
En räd förbi Carlo och KK ser ut att göra bara en aning ont i plånboken, men inte värre än man står ut med.
Sugen? Sugen...
Min arbetsgivare är inte lika sugen utan påstår att jag måste vara på jobbet. Till och med Alko i Itäkeskus är bättre i juli. Tack för att ni skriver!
Näni!
Vi har allt fått lära oss härhemma att ett enda Systembolag är MYCKET bättre än alla läskiga danska vinprånglare tillsammans.
Och så kommer ni här och hädar.
Vad kan straffet för detta vara? 30 dagar på BiB och dagsgammal konsumbaguette?
Frågan om boxviner är intressant. SuperBest hade förstås några boxar eftersom det rör sig om vanliga livsmedelsbutiker - men långt ifrån berget som upptar en fjärdedel av butiksytan i ett genomsnittligt systembolag. Danskarna har uppenbarligen ännu inte förstått hur "praktiskt" det är med box, särskilt i båten. Eller - har de färre fritidsbåtar i Danmark?
Carlo har faktiskt en (1) box till salu. Det är en 2009 Langhe Rosso från Cantine Gemma som går för 110 dkk/137,50 sek. Per 3 liter alltså. Smått overkligt pris, men vi avstår gärna - det är ju ändå vinet som är huvudsaken. Vi citerar:
"Uden at jeg skal begynde at skrive digte og hymner om denne rødvin, gjorde den indtryk for at være helstøbt, genkendelig Langhe, tiltalende i smag og ikke uden en vis klar personlighed. Ikke en anonym baginboksvin men en Langhe DOC der kunne lige så godt have kommet fra en flaske der kostede
femoghalvfjerds-firs kroner en detail."
De andra handlarna vi besökte hade inga BiB.
Skyfallen i Köpenhamn runt månadsskiftet var ännu mer intensiva än i Skåne. De flesta vinhandlare med källare (ja de flesta med källare över huvudtaget) hade vatten upp till gatunivå. Mängder med buteljer har vattenskadats. Enligt hörsägen var Kjaer & Sommerfelt en av de som drabbades hårdats. Pétillant hade också omfattande problem, enligt mejlsvar från Mads & Mia Rudolf.
Eller så åker box dansken till tyska gränsen,
och handlar sina boxar för 99:- för tre st..
För där fanns det mycket box, de hade en ställning ,
med 33 boxar som man kunde smak innan!!!
Tänka om man hade det på SB
Skulle vara en hit på SB Långholmsgatan i alla fall. Även klientelet vid Krukmakargatan skulle nog jubla ;-)
Jag tycker ni missade Lasse Kruses vinbutik på Österbro (KroneVin) och Mads Rudolfs butik Skål i närheten av Den lille havefru. www.kronevin.dk och www.petillant.dk - fast dessa kände ni säkert redan till. En vinbar som kan rekommenderas är Ved stranden 10.
M v h
Tobias Lorentzon
Kronevin har vi inte koll på, tack för tipset Tobias.
Skål/Pétillant har tyvärr sommarstängt till 11 augusti. Vi får åka dit i höst istället.
Ved Stranden 10 har ett jättefint sortiment, vi hann inte dit den här gången. Men läget mitt i byen märks på priserna, har vi hört. De hade haft svår översvämning i källaren, berättade de via mejl.
BB Vinimport i Dragør var bortresta den här dagen. Men det finns starka skäl att åka dit...
Skicka en kommentar