måndag, april 23, 2007

2003 Domaine Leon Barral Faugères Jadis


Läsare Harald tipsade oss i fredags om det här vinet, som hittills gått oss helt förbi. Ytterligare en uppmärksammad representant för det nya Languedoc, och för den biodynamiska trenden. Vinet släpptes första mars i ett småparti om endast 60 flaskor, men ett dussin fanns fortfarande kvar idag på Passagen. Det svenska priset är ungefär detsamma som på franska Lavinia. Vi steker lammracks med vitpeppar och örter, och som tillbehör ett råris där vi rört ned ung chèvre och ruccola.

2003 Leon Barral Faugères Jadis har en stor och intressant doft med sydfranskt syrahstuk: tjära, skokräm, örter som oregano och timjan, blåbär och björnbärssylt. Smaken är småsöt och god med en fruktig, björnbärssyltig och rätt eldig känsla. Attacken i munnen är mjuk och mittsmaken är kraftfull, pepprig och kryddig. Syror och garvsyror gör sig märkbara först i eftersmaken som också är lite kärnbitter. Det här är ett gott och stabilt vin som är aningen tungt i gumpen.

Det varma året gav uppenbart extra eld i baken, och det känns som om det kunde vara ännu bättre i en svalare årgång. Till exempel har vi druckit en handfull languedocer från svala 2002 där balansen var riktigt fin. Nyligen druckna viner i liknande stil är: Château Pesquié Côtes du Ventoux, Bardou Saint-Chinian, Saga Pegot Faugères, Domaine de Grecaux Heméra och den mer eleganta Domaine Gauby Côtes du Roussillon Vieilles Vignes.

2003 Léon Barral Faugères Cuvée Jadis (Domaine Leon Barral, Lenthéric, Cabrerolles, Faugères, Languedoc)

Inga kommentarer: