tisdag, april 03, 2007

2002 Domaine Lichtlé Riesling Grand Cru Goldert


Familjen Lichtlé har en fantastisk 1500-tals innergård i medeltida byn Gueberschwihr, som man renoverat på egen hand. Där kan man övernatta, med fin atmosfär och lite bohemiskt för en ringa slant (Chambre d'Hôte). Vi har bott där och handlat deras Riesling Goldert från åren 1996 och 2002, samt Riesling VT från 1997 som vi ännu bara smakat när vi köpte den.

Lichtlé är en så pass liten producent att deras marknadsavdelning är lika med obefintlig. Det betyder inte att deras vin är sämre för det. Istället är det hos sådana här familjeegendomar de riktiga fynden i Alsace fortfarande går att göra. Vad sägs om €8.50 på plats 2004 för en god Grand Cru? Därför blir vi glada att danska importören DL Vin tagit in deras viner, och att årgång 2004 nu finns att få tag på till priset 106 dkk vid 6 flaskor.

Dofterna i nolltvåan är i tur och ordning: honung, honungsmelon, apelsin, äppelcider, lite petroleum, champagnelikt mogna jästiga och nötiga oxidationstoner samt en gnutta bikarbonat. En mjuk, ljuvligt mogen riesling med avrundade smeksamma syror och en rund och god guläpplig eftersmak. Ett vin att bli lycklig av - fin drickfas just nu.

Till ugnsbakad lax med nyskördad grön sparris.

2002 Riesling Grand Cru Goldert (Fernand Lichtlé et Fils, Gueberschwihr, Alsace)

Inga kommentarer: