onsdag, april 25, 2007

2004 Freycinet Vineyard Louis Pinot Noir


Tasmanien känns ganska exotiskt. Vi har hittills bara smakat några viner från Pipers Brook/Ninth Island, som är den avgjort största producenten. Det var sauvignon blanc och pinot noir, om vi inte minns fel, och minst fem år sedan. De efterlämnade ändå trevliga vibbar i de delar av hjärnan som sparar på sådana.

Freycinet Vineyard ligger på östkusten vid 42:a breddgraden (etiketten inspirerar till kartografiska övningar). Det motsvarar inte Bourgogne på norra halvklotet utan snarare ungefär Medelhavskusten i Provence. Men jämförelsen haltar eftersom endast stora kalla havet skiljer Tasmanien från Sydpolen. Däremot stämmer breddgraden precis med Marlborough och Nelson på Nya Zeelands sydö. Namnet har man lånat av en fransk upptäcksresande, Lous Freycinet, som kartlade området för 205 år sedan. Gårdens arealer är inte ens tjugondelen av Pipers Brooks - det här är en liten familjeegendom med behändiga nio hektar.

I glaset har vinet en vacker, klar ljust rubinröd färg. Här bjuds en öppen, generös och sensuell doft med röd frukt, hallon(sylt), pinotkryddor, fat, örter (salvia) och lite rök. Det här är ett saftigt, lite sötfruktigt vin med bra intensitet, rätt frisk syra och balanserad alkohol. Så gott, så lättdrucket och så lätt att tycka om, att... skulle man introducera pinot noir för en total novis, då är det här en bra kandidat. Extra fint till ost, just nu Morbier.

2004 Louis Pinot Noir (Freycinet Vineyard, Bicheno, Tasmania)

Inga kommentarer: