söndag, april 22, 2007

1999 Sergio Gomba Barolo Boschetti


Söndagmiddagen går i traditionell stil: hjortstek med kantarellstuvad gräddsås, haricots verts och hasselbackspotatis. Ett traditionellt vin är också 1999 Barolo Boschetti, som vi öppnat och karafferat ett par timmar i förväg. Denna cru om 11 hektar ligger strax ovanför själva byn Barolo på en kulle som är helägd av Sergio Gomba. Förutom det här vinet gör man även en liten kvantitet "Sorí Boschetti" av de allra bästa druvorna från toppen av kullen.

Färgen är lysande klar och tegelröd med fina reflexer i glaset. Den stora, utvecklade doften är mycket god och sammansatt i typisk barolostil. Här finns fina mognadstoner: läder, stjärnanis, torkade rosor, lakrits, plommon, russin, torkad frukt, farin och medicinala toner. Väl i munnen bjuder vinet på en intensiv och lagom tuff attack.

I den slanka strukturen är det alkoholen (behagliga 13,5%) i balans med höga garvsyror som bär smaken framåt mot en lång, varm och anistonad eftersmak. Det här var en klart givande bekantskap från ett bra år, och dessutom råkar det vara systemets näst billigaste barolo. Rekommenderas utan minsta tvekan.

1999 Barolo Boschetti (Azienda Agricola Gomba, Barolo, Piemonte)

2 kommentarer:

Maharishi -- Yogi M. sa...

Tack för kommentar om The New Italy. Den och Italian Wines komer jag att kolla snarast.

Finare Vinare sa...

Italian Wines 2007 kostar £16 på amazon.co.uk.
På Akademibokhandeln kostar den 578 kr. Något liknande gäller förmodligen The New Italy.
Clive Coates bibel The Wines and Domaines of France kostar över 900 kr här hemma. Vi köpte den från USA i nyskick för $12+frakt. Happy hunting!