söndag, april 15, 2007

2004 Weingut Hirsch Heiligenstein Riesling


Vi älskade det här vinet när vi först provade det efter smygsläppet, och ser att det nu har kommit in fler på vinbutikerna och i varulagret. Därför vill vi utfärda en stark rekommendation. Det här vinet är österrikaren Johannes Hirschs perfekta motsvarighet till Breuers bergrieslingar, så priset är mer än okej.

Den gröngula färgen berättar att vinet är ungt. Första doften ger blodapelsin så tydlig att man undrar om man nyss skalat en och sen glömt bort det. Blodgrape gör sällskap, efter hand kommer mandarin. Sen följer alla härliga mineralerna med ett embryo till petroleumdoft och slutligen vissa unga gröna inslag. I munnen får vi en ungdomligt tuff grapebitter syrastruktur och stor fruktkoncentration i den nu strama och nästan helt torra smaken. Det här är ett lagringsvin som är mycket njutbart redan nu om man som vi gillar exakta syror.

2004 Heiligenstein Riesling (Weingut Hirsch, Zöbing, Kamptal, Österrike)

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Det finns faktiskt ett par flaskor kvar av detta vin, numera dessutom nedsatt till 175 kr. Även en del andra Rieslingar (finns en bättre svensk pluralform?) med nedsatt pris. Är detta vin fortfarande en favorit givet er ganska omfattande erfarenhet av Riesling sedan det provades?

Finare Vinare sa...

Tack för tipset! Vi har lagt undan av 2004 Hirsch Heiligenstein, men vi ska definitivt handla mer riesling på rean - inte minst den...