torsdag, april 19, 2007

2004 A. Christmann Spätburgunder


Vi låtsas att det det är sommar, trots att regnet öser ner över Stockholm. Visst är en lätt sval pinot noir ofta att föredra framför sommarens roséer? Till grillade kycklinglårfileer med couscous full av paprika, zucchini, cashewnötter, tranbär, sultanrussin och stora mörka dito vill vi gärna dricka tysk spätburgunder eller elsassisk pinot noir. Så det är läge att jämföra två tyska röda.

2004 A. Christmann Spätburgunder har en doft som först ter sig lite unken, med våt träplanka. Men snart kommer fler intryck: nypon, sandelträ, ett uns terpentin och till slut smörkola och en smått hedonistiskt kryddig och lite bränd pinotdoft. Här finns pigga, friska syror och en smula eldighet som driver smaken framåt. Av de bägge tyskarna är den här snäppet varmare och mer "nyzeeländsk". Njutbart, lite insmickrande och riktigt gott från Tysklands sydligaste vingårdar ner mot gränsen till Alsace. När man kör omkring här är det lätt att tro att man är i Alsace - det är precis samma sydostsluttning, bara lite längre norrut.

2004 Christmann Spätburgunder (Weingut A. Christmann, Gimmeldingen, Pfalz, Tyskland)

Inga kommentarer: