tisdag, februari 06, 2007

2004 Château Montus


Vi måste få veta nu, trots den etablerade stämpeln "lagringsvin". Djup purpurfärg i glaset. Doften kryddig, mörkt fruktig med merlotliknande korinter. Smaken stram, god och rättframt fruktig, lite skönt bråkig och busig med kryddnejlika, mörk choklad och kaffe. Vill man ha sitt vin ungt och inte har problem med tanniner är den här årgången redan drickbar, om man tar en ostbit eller biff till, trots förväntingar om motsatsen (exempelvis är 2000 svårdrucken ett bra tag till). Ja, varför inte dricka på frukten - men då kan man egentligen lika gärna ta Alain Brumonts drick-nu-vin La Gascogne Tannat-Merlot, för halva priset. Och priset på Montus är nu på väg uppåt, om än inte lika fort som på Stockholms bostadsrätter. Vi drar oss till minnes december-släppet 95 (troligtvis 92an) som då kostade 96 kr, om vi inte har helt fel. Vill man ha hela fulla mognadselegansen utan busfrukt får man snällt vänta 6-12 år. Ja, vi köper och väntar...

2004 Château Montus Madiran (Alain Brumont, Maumusson, Madiran)

Inga kommentarer: