lördag, februari 03, 2007

2001 Gianni Voerzio Barolo La Serra


Skidåkarmiddag är lika med pappardelle al ragù med massa parmigiano. Och förutom saft i barnens glas finns det inget som passar så bra till som nebbiolo. Gianni Voerzios dolcetto inledde igår, idag dricker vi hans ypperliga barolo som med kort lagring redan hunnit få fina mognadstoner. Doften har typiskt torkade rosor, kryddor, läder, viol, hallon, plommon och lakrits. Tanninerna är mjuka och behagliga, syrorna balanserade och till rätt mat är vinet redan mycket drickvänligt, utomordentligt elegant och gott. I USA säljs nu det här vinet, med eldunderstöd av amerikanska kritikerhyllningar, för uppseende-väckande $108. Ett av de mesta barolofynden någonsin (om än inte den största baroloupplevelsen) våren 2006 på systemet för 203 SEK.

2001 Barolo La Serra (Gianni Voerzio, La Morra, Piemonte)

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Vill bara tack för en mycket bra blog, har blivit en god vana att kolla vad ni druckit senaste tiden. Uppskattar era tankar kring vinerna, inser att våra inköp och smakpreferenser är ganska lika, vi har säkert stått i samma kö på Regeringsgatan flera gånger.

Uppskattar själv Gianni Voerzio's La Serra, har inte provat 2001:an ännu utan jobbar mig fortfarande igenom mina 2000'or. Bra men ändå inte svindlande bra enl min mening. Höll för övrigt i en flaska La Serra 2001 på Enoteca Costantini i Rom i våras. Prislapp - €50. Var tvungen att le. Svenska priset är visserligen ett klockrent fynd men tyvärr säger det mest om prisläget för Barolo generellt. Provade för övrigt en 2000 mot en 2003 Pio Cesare Lange Nebbiolo i höstas och Langhen stod upp mycket väl, men ni känner ju redan till detta superfynd.
Vill bara göra er uppmärksamma på att inte blanda ihop bröderna Voerzio, länken leder till brodern Robertos viner som generellt är ett par snäpp över Gianni's och därutöver ett par gånger dyrare. (Och osynliga i Sverige).

Ser fram mot era fortsatta mat- och vin upplevelser.

Finare Vinare sa...

Hej Rasteau, kul att höra av dig.
Toppen att du påpekade vår faktamiss. Ibland går det lite för fort. Vi visste ju sen tidigare att US priset låg runt $100. Så nog borde vi fattat bättre. Roberto Voerzios viner köper man bäst på enotecan i La Morra, men är också ungefär det dyraste som finns där. Sen kan man gå vidare till sköna Ristorante Belvedere, slå sig ner i Sala Grande med utsikt över några av världens vackraste vingårdar och ta in en 2001 Gianni Voerzio La Serra för €70. Val av maträtter lämnar man lämpligen till de bestämda servitriserna som överraskar en med amuser, smårätter och barolostinn matlagning tills magen står i fyra hörn.

vinvänlig hälsning,

Finare & Vinare