lördag, februari 03, 2007
2003 Nino Negri Valtellina Sfursat 5 Stelle
Vad kan väl passa bättre som avslutning på en dag i backen än ett vin som vuxit på de italienska alpernas sydsluttningar? Den underbara kvalitetsbeteckningen Cinque Stelle har en skön klang av traditionell prestige från förra århundradet, och tankarna går till gammeldags italienska hotell och restauranger. Inte nog med det, när nebbiolo-druvorna lufttorkats till russin blir sällskapet perfekt med en hårdost. Ikväll tar vi niomånaders Giglio Sardo Dolce. Vi vet att det vi testar är ett vin avsett för längre lagring, men doften är redan verkligt generös. Russin, plommon, bittermandel, och rikligt med kryddor som kanel och kryddnejlika. Fat, läder och ljus choklad. Smaken är superintensiv, fortfarande lite kärnigt bråkig, med 15,5 förvånansvärt väl integrerade procent och en lång, behagligt eldig eftersmak. Det är helt enkelt urgott, och bär på ett kassaskåpssäkert löfte om perfekt mognad 5-10 år framåt eller mer... där har vi något att se fram emot.
Ett av Italiens mest intressanta och sant originella viner. Slutsålt på en dag trodde vi, men det tycks ha kommit ett eftersläpp i veckan av de flesta nyhetslanseringarna. För närvarande finns det att beställa.
2003 Sfursat 5 Stelle (Nino Negri, Chiuro, Sforzato di Valtellina DOCG, Lombardia)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar