fredag, februari 27, 2009

Chianti Classico 2006: Peppoli vs. Villa Cafaggio


La vita è bella! Tre småkillar, två pappor, strålande sol, gott om snö och inga sportlovsköer. Monte Bianco, Monterosa, Dolomiterna? Nej, inget av dem. Vi snackar faktiskt Väsjöbacken i Sollentuna. När vi kommit hem lite lagom ledbrutna vankas pizzabak och parallellprovning av två kandidater till titeln bästa pizzavin. Underbart att vi kan plocka fina chianti-nollsexor från hyllorna just nu...

2006 Pèppoli Chianti Classico är mycket utåtriktat och gott redan i karaffen. Vi ger det några omhällningar för att öppna upp dofterna ännu mer. Här bjuds mörka, rena aromer av viol, mörka körsbär, grafit och örter. I munnen får vi en påtagligt fruktig smak med bra attack, välbyggd mitt, härligt bett och envetet efterhängsen eftersmak. Aromerna byggs på med mörk choklad, cassis och aningar av mörk kola. Det här är urtypisk chianti i en mörkare, nästan dolcettolik stil som möter upp tomatsåsen perfekt. Ett precis så bra pizzavin som vi anade på Gambero Rosso - vinner på knockout i denna tävlingsgren.
90 % sangiovese, 10 % merlot och syrah.

2006 Villa Cafaggio Chianti Classico är mer återhållsamt och blygt under karafferingen. Doften drar mer åt det röda hållet, med vinbär och körsbär i en stil som känns mer bordeauxinspirerad: vanilj, fat, blommor, mandelmassa, ljus tobak, jättefina mineraltoner, järn och vitpeppar. Smaken är mer rödfruktig än medtävlarens (även om den bygger på med åtskilliga mörka körsbär under kvällen) med ljuvligt syrafokus och fin intensitet av 100% sangiovese. På egen hand är det ingen tvekan, här har vi det elegantare vinet i en stil vi gillar stort. Men ikväll gällde tävlingen pizza, och då är saken avgjord!

2006 Pèppoli Chianti Classico DOCG (Marchesi Antinori, San Casciano Val di Pesa, Toscana) (124 kr)

2006 Villa Cafaggio Chianti Classico DOCG (Basilica Cafaggio, Panzano in Chianti, Toscana) (139 kr)

26 kommentarer:

Martin W sa...

Vad är det för fel med Väsjöbacken?

;)

Härlig knock-out test. Péppoli har jag pinsamt dålig koll på. Bra hyfsat strukturerade pizzaviner med tupp på kan jag å andra sidan inte få nog av. Det blir nog Pizza imorgon!

MSVin sa...

Right on spot! En perfekt beskrivning av dessa två viner, och 2006 övertygar mer och mer, eller hur?

Finare Vinare sa...

Martin, det skulle väl vara backens längd i så fall, men visst är Väsjöbacken åttiotalsretro? Ett laidback ställe med skön musik i feta speakers! Bäst i går var nog "Thank you fallettin me bemice elf agin" med Sly and The Family Stone...

MSVin, 2006 måste vara det nya 2004! Varmaste hälsningar från Årgångstorskarna...

Anonym sa...

Hmm, Peppoli låter som det förtjänar ett test.
I övrigt, Villa Cafaggio, tror ni som jag att det tjänar stort på ett-två års lagring?
Jag har prövat en och gillade den mycket, men tyckte att den vann stort på några timmars luft. Känns som att elegansen kommer att fyllas ända ut i knaterna då, inbillar jag mig.

Finare Vinare sa...

Vi instämmer helt med dig Henrik, Villa Cafaggio vinner stort på luft - ungefär som den där billiga barberan, 2006 Castello del Poggio hette den, va?
Efter fyra-fem timmar har det hänt fina grejer. Så ja, något års lagring lär ju inte precis skada...

Anonym sa...

Kul. Den måste jag testa. Och nu menar jag inte backen. Det eviga problemet med lagringsplats bara. Och i morgon är det släpp också.

Det är så jobbiga problem man har.

Anonym sa...

Hej,

Ni har en fantastisk vinblogg! Alltid lika kul och intressant att läsa, även era bilder är ofta väldigt fint komponerade. Jag blir lite nyfiken på vilken kamera du/ni använder, den verkar vara med överallt och du/ni verkar enkelt ta fina närbilder med ett bra skärpedjup?

Martin W sa...

..Kan inte påminna mig om att jag någonsin hört musik i Väsjöbacken. Mer än möjligtvis ett ringande i öronen(och fåglar som cirklar kring huvudet).

Jaha. Då är man obönhörligen påmind. Nyhetssläpp (igen) imorgon. Denna parodi på sovjetism. Vet inte hur mycket jag orkar bry mig. Just nu - ingenting... Kan man bli utbränd på nyhetssläpp? Finns en diagonos?

Näväl - en snabb koll visar att det kan vara värt att ringa ett telefonsamtal till närmsta butik i varje fall. Samma koll informerar mig att ett av Venetos bättre viner (La Poja) nu parkerar en hundralapp upp i prissättningen. Vem fan var det som sa något om finanskris?

Finare Vinare sa...

Tack, Håkan! När man plåtar vinetiketter behövs ju en kamera med bra makro. Hade vi kört med en DSLR (systemkamera) skulle vi behövt addera ett speciellt objektiv: det bästa till rimligt pris lär vara Tamrons. Men eftersom vi inte vill krångla till det i onödan och gillar små saker så kör vi med Canons IXUS-serie, som har en utmärkt makrofunktion. I början (2005/2006) var det IXUS400, under 2007 bytte vi till en IXUS850 och senaste året har det varit en IXUS950. De senaste modellerna har högre ISO-tal och bildstabilisator. När vi kör med automatisk vitbalans (dvs i stort sett alltid) har kameran en tendens att dra mot rött. Lata som vi är använder vi Apples simpla och funktionella iPhoto för att hantera och justera bilderna. Det går precis så fort som man vill. En mystisk grej med Blogger är att bilderna ser blaskigare ut när man har laddat upp dem, så en dosis extra färgmättnad kan inte skada. Dagens bild kändes lite tråkig så den fick ett antikfilter, ungefär lika äkta som de rustika valvbågarna i gips på lokala pizzerian...

Finare Vinare sa...

Martin - såvitt vi minns var det gammal musik nonstop i feta högtalare även runt 1980! Hur som helst, inte mycket vid Väsjön har förändrats på de senaste 30 åren. Skönt med något konstant i en föränderlig värld....

Man kan bli absolut bli utbränd på nyhetssläpp - Franko kan säkert bidra med korrekt vetenskaplig term. Upplevelsen av att du är svansen och inköpsavdelningen är hunden kan inte vara nyttig för självbilden. Det är nog mer hälsosamt att leta i egen takt i BS eller på andra sätt...

La Poja har i år blivit såpass dyrt att vi glömmer det och vänder intresset åt annat håll. Trots att vinet är gott och brukar göra succé inte minst hos lite mer vinovana gäster.

Nåja, vi som är råtorsk på nysläpp ses i kön...

Anonym sa...

Glömde en sak här.
Jag har, bortsett från en friluftsdag för ca 30 år sedan i fiskartorpsbacken, aldrig åkt skidor utför.
Men om de lirar Sly and the Family Stone i feta speakers blir jag sugen. Hyr de ut skidor i Väsjöbacken?

Finare Vinare sa...

Men då måste det vara dags nu, Henrik! Det är den perfekta stockholmsbacken för barn och deras föräldrar. All utrustning finns att hyra, även om det är smidigare med egna grejer - liten varning för väntetid i början av varje hyrpass. Kommer man tidigt slipper man köerna. Lunch serveras i form av utegrillade hamburgare. Webcam:

http://www.vasjobacken.com/cam.php

Vintresserad sa...

Hej F&V, kul att ni hittat till Väsjöbacken! Inte direkt Dolomiterna, men iaf "hemmabacke" för oss i de norra utposterna ;-) Kom just hem därifrån efter en finfin söndag fm med -5, solsken och lite ont i de otränade musklerna. Peppoli 2006 låter som man borde prova, vi har druckit 97, 01 och 03 om jag minns rätt och bortsett från 97an om mognade med behag är intrycket att de skall drickas i relativt unga i goda årgångar, precis som ni gör. Har ni provat ngn tidigare årgång? Fanns tex 2004? Några jämförelser?

Anonym sa...

Tycker Villa Cafaggio är bra men tycker nog Brolio eller Langhe är prisvärda utmanare. Peppoli får det bli vid nästa inköp.

/Peter

Finare Vinare sa...

Vintresserad - du prickade in perfekta vädret! Hur var det med liftköerna så här på söndagen? I tisdags och fredags var det ju helt köfritt, otroligt nog...

Pèppoli, det var bra länge sen sist (97 & 99 kanske). Här har vi en av de främsta anledningarna till bloggen: vi minns helt enkelt inte längre vad vi tyckte då! Men det blev inga darlings i alla fall. Den här nollsexan är hur som helst väldigt bra i sin stil...

Peter, tycker du att Brolio levererar i årgång 2006?
Om du jämför med 2003 och 2004? När du skriver Langhe, är det Pio Cesare du syftar på? Och har du märkt av variationerna i 2005 Langhe Nebbiolo?

Martin W sa...

Högtalare och Väsjöbacken:
Då är det så. Det enda som är osvikligt är att mitt minne sviker mig för jämnan.
Min syster bor ett stenkast från nämnda backe. Jag ska genast kolla med henne vad de spelar just nu,,.

;)

Brolio.
Har dåligt med intryck från senare årgång. Tycker mig ha belägg för, under senare årgångar, att kvaliteten på standardchinatin dalat oroväckande mycket. Vilket är lite alarmerande (nåja, måtta!, det är vin jag skriver om) med tanke på producentens historia.

För några år sedan var detta vin en "perfect match" till lasagne eller ragu. Och jag får väl helt enkelt prova och återuppliva gamla minnen igen?

Ps:
Is Argiolas Vermentino di Sardegna till grillade laxkotletter, tagiatelle med körsbärstomatkompott dopad med färsk vitlök och rikliga mängder parmesan.

Det funkade det oxå.. ;)

Anonym sa...

Faktiskt inte testat annan årgång än 2006 av Brolio vilket verkar synd då. Pio Cesare precis. Läst om att de kan vara ojämna men inte märkt av det själv. Ska villigt erkänna att jag precis fått upp ögonen för denna underbara hobby så jag har mycket att utforska. Drack ett vin för någon vecka sedan i 5000kr klassen på ett besök. Tyvärr glömt namnet men det som slog mig var dess mycket speciella smak. Kan nog enklast beskriva den som "matkällare" "havsbotten" fast på ett mycket bra sätt. Ni som lirat ett tag, vet ni vad jag syftar på för specifik smak och är det bara dessa prisklasser som huserar denna?

Peter

Finare Vinare sa...

Martin - vår Is Argiolas hoppar och spritter i kylen vid din beskrivning. Lite socker (eller farin) och vinäger i tomatkompotten, eller hur?

Peter, kul att höra om din upplevelse! Såna besök skulle man faktiskt vilja vara med om lite oftare, vi har aldrig ens druckit ett vin i 5000kr-klassen! Det låter som att området skulle kunna vara bourgogne. Har du ingen aning om året och ursprungsbyn?

Grundinställningen vad gäller vår källare är annars att köpa överkomliga viner och lagra dem tills de visar sitt bästa. Vissa vintyper har förmågan att genomgå den mest häpnadsväckande förvandling med tiden. Röd bourgogne kanske mest av alla...

Martin W sa...

Nämen-titta-här:

http://www.enjoywine.se/products/showProduct_Coming.asp?ID=1011

Tomatkompotten grundas med olja och rikligt med vitlök. I med tomater (tomaterna är ju skamligt dåliga så här års och egentligen borde man satsa på annat - jag fick kasera hälften av nästan av tomaterna i tråget, rätt smaklösa och fruktansvärt dyra fortfarande) och rikligt med balsamvinäger. Salt och svartpeppar. Socker kan alltid vara bra.
Sötman och syran möter laxen och grilltonerna perfekt. Nu blir jag hungrig igen.

Finare Vinare sa...

Tack för passningen, Martin! 2004 Turriga är ju vederbörligen provat på både längden och tvären. Ett riskfritt köp!

Vi lägger in receptet jämsides med vermentinon. Nu är det läge för Enjoy att lista 2007 Is Argiolas i BS!

Dennis sa...

Väsjöbacken får mig att tänka några år tillbaka, i det stora hoppet och en fruktansvärt dålig landning, knät rakt upp i ansiktet och tungan mellan tänderna. Munnen fylld av blod vilket genast för tankarna till 2004 La Tour de By. På helflaska förstås..

Finare Vinare sa...

Hehe, det där hoppet är inte att leka med. Vi har faktiskt blodsmak i munnen just precis ikväll, tack vare en viss Jean-Pierre Vanel och ett helt lass med syrahdruvor...

Vintresserad sa...

Hej igen F&V, liftköerna var ingen fara mellan 1000 och 1045, sedan lite värre fram till 1130 då det lättade igen... och visst var vädret kalas idag :-) Dock undviker jag hoppen, både knäna och åldern säger ifrån ;-)
MVH

Anonym sa...

Såg just att de skulle jacka upp priserna på dessa viner den 1/4.
+12:- och +6:-

http://www.systembolaget.se/NR/rdonlyres/A1409A05-D8D3-4917-897B-9ECAC7B50308/0/forand_priser_ejrea_1april.pdf

dags att köpa på er några?

Vinprovarna sa...

Mycket trevliga inlägg.
MVH Vinprovarna

Anonym sa...

Pizzavin?

De italienare jag känner väljer alltid öl till pizza. Jag vet inte riktigt varför.

Jag drack Peppoli 2006 till ankbröst igår. Funkade bra.

Lavazza