måndag, februari 16, 2009

2006 Domaine des Lises Crozes-Hermitage


2006 Domaine des Lises Crozes-Hermitage inte bara doftar terroir, det smakar verkligen så också, på ett ganska kompromisslöst sätt. Doften ger charktoner, extremt mycket krossad granit, örter (särskilt malört), saltlakrits, ett vrid på vitpepparkvarnen, violer och återhållsamma mörka bär. Smaken är stram och karaktärsfull: vi får ungtuffa men behagliga tanniner och sval men rik frukt helt utan sötma - därtill massor av järnrika mineraler i avslutningen. Exakt noll procent smicker, och en känsla av att vinet vridits rakt ur berggrunden. En upplevelse! Ung syrah är i bästa fall helt underbart....

Det är ingen tvekan om att Maxime Graillot redan nafsar pappa i bakhasorna. Jämför vi familjens nollsexor är det frågan om inte sonen presterar det snyggare vinet - jo, vi tror bestämt att det är så! Sval, tyglad frukt och tonvis med terroirkänsla - kan det egentligen bli bättre?

2006 Crozes-Hermitage (Maxime Graillot, Domaine des Lises, Les Chenes Verts, Pont de l'Isère, Rhône)

5 kommentarer:

Rhônarna-Micke sa...

Ja visst är det gott!
Vi brottas med valet mellan att dricka nu eller stoppa undan.
Jag tror det får bli ett mellanting :-)

Kanske dags för en duell mellan far och son? Det torde bli intressant!

Kayaker sa...

Ett tredje alternativ skulle vara att skicka ett par flaskor till undertecknad. Vinet passerade under min radar när det släpptes - kanske för att jag medvetet försökte undvika alltför mycket slagsida åt Rhônehållet i samlingen... ;-/

Anonym sa...

Tack för påminnelsen. Den här har blivit stående nånstans, men jag ska leta lite och se vad som dyker upp. Krossad granit, vitpeppar och violer låter som mitt recept.

Anonym sa...

Hej

någon som provat det underbara vinet Domaine Des Entrefaux (Crozes hermitage)... visste att 2007 var bra... men så här bra vågade jag aldrig tro.

Finare Vinare sa...

Vi har hört liknade rykten om en väldigt typisk crozes. Ska absolut provas men det är väl ingen brådska....