tisdag, februari 17, 2009

2001 Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape


Tredje och sista flaskan ur en sändning från Atomwine, inköpt på rea i höstas. André Brunel blandar 65% grenache, 20% mourvedre och 15% syrah från 18 hektar vingårdar utspridda över appellationen, mestadels i grannskapet av Mont-Redon. Les Cailloux erbjuder omedelbar drickbarhet, charm och tidig utveckling, något vi slogs av i de utmärkta nollfemmorna i somras men också i de nollettor och nolltreor vi hittills druckit efter att Frankofilens panegyrik tagit skruv. Flaskorna från 2001 har alla varit utmärkta - så även ikväll. Vi bullar upp med lammkött i sås, ugnsrostade grönsaker och puylinser.

2001 Les Cailloux har en ljusare vamröd färg med tegelkant och rejält med finkornig fällning vid karafferingen. Doften erbjuder härlig komplexitet och mognad i en stil som är omöjlig att motstå. Först möts vi av några seldon från häststallet, därefter ljus tobak, orientaliska kryddor, vanilj och kittlande mandelmassa. Frukten är rentav dregelframkallande med mosade hallon och jordgubbar, söta röda körsbär och ett fint litet inslag av rabarber. Garrigue och järntoner befäster ursprungskänslan...


I munnen slås vi direkt av vilka underbart livliga syror vinet har, de påminner återigen om rabarber. Frukten är helt vital med samma aromer som i doften. Syrorna ger utmärkt skärpa, driv och längd åt smaken och en balans där 14% alkohol knappt märks. Tanninerna är mjuka och söta, och i avslutningen ringer en lång, småsalt mineralton. Hela härligheten är ytterst välbalanserad, nästan burgundisk med bara lite extra värme.

För motsvarande 185 spänn var detta ett av förra årets kap. Tack till Vinosapien för hjälp med logistiken.

2001 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape (Vignobles Lucien et André Brunel, Châteauneuf-du-Pape, Rhône)

7 kommentarer:

Frankofilen sa...

Härligt när viner levererar. Visst gör Brunel härligt rödfruktig châteauneuf.

Anonym sa...

Gaaaaah, vad underbart det låter! Jag tror att det var Frankos panegyrik om den här som gjorde mig extra bestämd att förse mig med skapligt med 05:or.
När man läser den här posten - med mosade hallon och jordgubbar interfolierade av söta körsbär som ingår äktenskap med garrigue och järn - så hänger tungan lång som ett seldon.
De stackars sydfransoser som ligger och gömmer i sig min mörkaste garderob - beware!

Finare Vinare sa...

Vivinum tycks fortfarande sälja årgång 2003 (€25).
Att den eldigare nolltrean med sina lägre syror är gudagod till ost bevisades med all tydlighet av Franko nyligen - med mogen brie de meaux och fikonmarmelad som exempel...

Vintresserad sa...

Ca 1 post / dag i Februari, det är storartad effektivitet med bibehållen kvalitet, vi läsare tackar o bockar!

Finare Vinare sa...

Tack Vintresserad, kul att du diggar! Men kolla då 2007, särskilt våren. Så många poster per månad lär vi aldrig komma upp i igen. Å andra sidan provar vi nog betydligt FLER viner nu... ;-)

Niklas Jörgensen sa...

Kan inget annat än att imponeras av ATOMWINE och den höga kvalitet de håller i sortimentet - och till mycket konkurrenskraftiga priser dessutom!

Rhônarna-Andreas sa...

Låter jättegott! Har dock aldrig provat detta vin någon gång, måste vi ändra på. Det är en trevlig mognad nu på Pape från början av 2000. Har själv plockat fram godsaker från både 00 och 01 som ligger på slaktbänken i helgen. Ha det/Andreas