lördag, februari 14, 2009

2006 & 2005 La Spinetta Langhe Nebbiolo


Så länge sen det känns nu, snart två veckor! 80 kartonger om sex flaskor av den nya årgången fläktade förbi under en dag - nästan som om det aldrig hänt. Och precis likadant var det förra året. Det här vinet lär aldrig riskera att bli en hyllvärmare. Vi är inte förvånade, för här handlar det om något så trevligt som "folka-Starderi" - det vill säga överkomligt vin från en vingård i världsklass. Ett slags barnarbete i allmänhetens tjänst: en hoper ungar från dagis, låg- och mellan-stadierna rycker ut för att visa att stockar på fyra till femton års ålder också kan göra utmärkt vin. Båda vinerna får vända i karaffen innan det är dags att visa upp sig tillsammans...

2006 Langhe Nebbiolo Vigneto Starderi har en först lite motvillig knuten, ungbärig doft med inslag av lingon och tranbär. Efter en stund breddar den ut med ljuvlig söt mandelmassa, röda körsbär och hallon, samt i slutet av glaset: ljus tobak.

Smaken är stram med karaktär av röda vinbär och mandelmassa, fortfarande en smula kartig men extremt lovande, med påtagligt långa syror. Kroppen är slank och elegant, nästan burgundisk, med stora möjligheter för framtida utveckling. Till antipasti följda av ragú, pasta och parmigiano är detta löjligt gott redan idag. Efter en dryg timme har vinet öppnat upp på ett anmärkningsvärt sätt, med betydligt mjukare, rikare smak och kokostoner från faten. Ung nebbiolo och köttfärssås är alltid en pålitlig kombination, så även ikväll. Vi satsar på att spara resterande flaskor ett tag.

2005 Langhe Nebbiolo Vigneto Starderi går motsatt väg i under kvällen: öppnar upp snabbt till en fantastiskt god och komplex doft av söta röda körsbär, cocktailbär, muskotnöt och dovare tjärtoner. Vi sniffar vidare med hallonreduktion, solmogen tomat, parfymerade blomtoner med vinbärs- och myntablad och en gnutta tryffel. Det suger till i magtrakten på ett smått erotiskt vis.

I munnen får vi ett mognande, mjukt kryddigt och småeldigt vin med mjukare, kortare syror än nollsexan. Aromer av plommon skiljer nollfemman från sin yngre syster. Det omedelbara intrycket är: ett vin att dricka nu. Vi provar att göra en cuvée av båda årgångarna, men vinerna kompletterar inte varandra, de är bättre vart och ett med sin egen personlighet. Efter någon timme har nollfemman stramat upp sig och ger ett yngre intryck än i början. Det här är nog ändå ett vin att dricka inom en relativt nära framtid - Giorgio Rivetti framhöll 2005 för dess charm och tidiga tillgänglighet. Så gott!

2006 Langhe Nebbiolo Vigneto Starderi (La Spinetta, Castagnole delle Lanze, Piemonte)

2005 Langhe Nebbiolo Vigneto Starderi (La Spinetta, Castagnole delle Lanze, Piemonte)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Drack också 06 LN igår kväll, bredvid 06 Pin. Håller med i era intryck, men vi fick nog lite mer av söta jordgubbar och grus/jord i LN. Supergott vin med bra prisvärde. Även Pin var riktigt bra. Kändes mer modern och fatbehandlad även om vi förstått på era intryck att just fatbehandlingen blivit mildare med de nya årgångarna. Med tanke på vad som sägs om 07 i Piemonte blir det nog intressant att prova Spinettas enklare nysläppta viner även nästa år...

Frankofilen sa...

Kul att den här hällningen äntligen blev av. De olika vinerna verkar spegla årgångarna på ett sätt som stämmer rätt bra med ens förväntningar - nollfemman tidigt tillgänglig, lite snabbmognande och mindre struktur. Och så nollsexan med mer klassiska syror och ett fantastiskt material som behöver lite längre tid, men som i slutändan kanske är det bättre vinet?

Måste nog ändå smaka en nollsexa snart igen nu när lagren är påfyllda, den gjorde ju inte direkt ont senast.

PS. CT-länken till nollsexan verkar peka fel.

Frankofilen sa...

jag menade länken till nollfemman...

Finare Vinare sa...

Mårten - hur länge luftade ni innan provade? Vi var väldigt heta på gröten efter sent lördagsjobb..

Franko - en kul grej med nollsexan är att den öppnar upp så tydligt med luft. Så ger man den minst en timme är den helt spelbar nu. Prissättningen är värd en eloge till Enjoy - att det faktiskt gick ner några tior från förra året är ju inte fel. Det danska priset hos Bichel i somras låg ju på 240 kr, så vitt vi minns...

Men vi lär ta för oss av nollfemmorna först.
CT-länkarna är fixade. Tack för korr!

Anonym sa...

Vi luftade dryga två timmar, och skulle sedan tro att vi drack vinerna över knappa tre timmars tid. Faktum är att det sista glaset nog var det som tilltalade oss mest. Lovar gott!

Galloni skriver "anticipated maturity: 2012-2021", men det skulle kännas mycket svårt att vänta hela tre år innan vi drar nästa kork.

MMM sa...

Bichel säljer 06:an för 180 DKK, som är runt 250 SEK i dagsläget. Fast för danskarna är priset konstant - det är bara om man översätter priset som det blir billigt i Sverige.

Dansk i 08 sa...

Får vel tillägga, at danska kronan är bunden til Eur på 7,50 dkk/eur, vilket betyder att Bichel har samma kurs på inköpet senaste mange år, och inte har nogon currency risk som SB...

For att förtsätta från tidigare...mars släppet är vel Riesling + Elio Altare's Barbera...oslagbart til priset eller ?