söndag, februari 01, 2009

2000 Crissante Alessandria Barolo Capalot


Efter en söndag i skidbacken är det dags för belöning i form av barolo och ankbröst. Kvällens vin luftar sig i form i vår karaff och detta enbart på grund av en epostad rekommendation från Hans Artberg: "Underbar mogen nebbiolo med lätt "bourgogne-känsla". Tack, Hans! Det är precis den typen av tips som är så kul att få - det finns alltid viner som slinker förbi och man hinner ju inte ha koll på allt...

Egendomen Crissante Alessandria är baserad i La Morra, kommunen som är så berömd för sina lätta och eleganta, förhållandevis snabbmognande baroli. Gårdens historia går tillbaka till 1949 - sedan mitten av sjuttiotalet drivs den av Michele Alessandria som lyft kvaliteten successivt. Vingården Capalotti omfattar 10 hektar belägna strax nordost om La Morra, i rakt östlig exponering med morgonsol. Jordmånen här är förhållandevis bördig och kommundelen Santa Maria har därför dragit på sig en del kritik för att producera kvantitet före kvalitet från större firmor. Just Capalotti ingår dock i en liten handfull vingårdar i det här delområdet som har utmärkt anseende. År 2000 var varmt i området, men inte med sådan värmestress som i 2003.

2000 Barolo Capalot har en transparent, brunröd färg med tegelkant - vinet ser drickfärdigt ut. Doften är vidöppen, med fint utvecklad bouquet: vi tänker direkt på hur köttig den i grunden är. Fram träder bruna mognadstoner av muscovadosocker, indisk kryddlåda, kanske några sultanrussin och annan torkad frukt. Drypande läcker fikonmarmelad, söt hallonreduktion, sötlakrits, anis och menthol.

Vinet frestar med slampigt sötfruktig, intensiv varmårssmak. Tanninerna är mjuka och finsandiga, kroppen medelfyllig och alkoholviskös med sötlakrits och turboinsprutad eldighet. Det känns som 14,5% och det är också precis vad som står på flaskan. Ändå ger vinet ett hyggligt balanserat intryck eftersom en del syror finns där, inte minst i avslutningen. Ett jättegott vin, och ganska oemotståndligt! Nå, hur var det med Artbergs beskrivning? Nja, syrorna är inte direkt burgundiska - den alkoholviskösa munkänslan och den drypande sötfrukten leder snarare tankarna till varm, rödfruktig och mognande châteauneuf-du-pape. Och det är ju inte heller dumt...

Tyvärr är årgång 2000 tillfälligt slut i BS och det som levereras nu är istället 2004. Men nollfyran behöver ju inte vara något stolpskott, även om den inte fått mer än 86p av Wine Spectator. Det här vinet njutes, som så ofta, bäst med poängräknaren i läge off.

Importeras av Wester Wine & Food.

ps. Årgång 2000 är åter tillgänglig i BS från och med 4/2.

2000 Alessandria Crissante Barolo Capalot DOCG (Michele Alessandria, Az. Agr. Alessandria Crissante, La Morra, Piemonte)

Inga kommentarer: