söndag, februari 08, 2009

2005 Domaine Rouaud Barbacane


Lite ekologiskt gladtjut till den sydfranska kycklinggrytan med bacon, lök, svamp, örter och svarta oliver skulle verkligen inte sitta fel ikväll. Domaine Rouaud ligger i Roussillon, strax väster om Perpignan, i byn Pezilla-la-Riviere. Mitt emellan berg och hav...


Kvällens vin är framställt av 100% grenache noir från 35-åriga stockar, där uttaget var 30 hl/ha. Vinifieringen tog 23 dagar med regelbunden överspolning för att extrahera frukt. Uppfostran skedde på tank i 22 månader. Vinet är gjort (praktiskt taget) utan svavel och helt utan filter, vilket visar sig form av livlig sprits och en tung fällning i i flaskan. Några omhällningar fixar till koldioxiden, sen serverar vi svalt - högst femton grader.

2005 Barbacane har en carignanlikt busig och Neil Young-rock'n'rollig doft. Vi snuddar vid tanken att vinmakaren gjort en hederlig helkroppspigeage efter besök på utedasset - men det reduktiva stinket lämnar snart plats för fina örter och rättframma mörka skogsbär som lingon, hallon och björnbär. Vidare får vi rejäla vrid på svartpepparkvarnen, muscovadosocker, några skott knallpulver, saltlakrits och en diskret skvätt av kirsch. Smaken plockar alls inte upp den heta tråden utan stannar på svala 13%. Vinet är raktigenom friskt och läskande i syrorna, snarast lingonsyrligt, med mängder av extrakt och sköna tanniner som äts upp av maten, och massor av liv och salmiakbus i munnen. Rena hälsodrycken - som ett välriktat långfinger till vinvärldens alla tråkmånsar.

Flaskan rymmer en halv liter och den kostar bara 75 spänn. Importeras av Vinik (beställ prislistan från nik@vinik.se). Billigt och samtidigt personligt vin är värsta bristvaran - det här gillar vi skarpt.

2005 Barbacane Vin de Pays des Côtes Catalanes, Jerome & Sophie Rouaud Artisans-Vignerons, Pezilla-la-Riviere, Roussillon

Inga kommentarer: