tisdag, februari 03, 2009

2006 Pierre Usseglio Châteauneuf-du-Pape Tradition


Trängtar ni efter en enkel biljett till södra rhônedalen så här mitt i vintern? Stek ett par vitlöksstinna lammkotletter och tunnskivade auberginer i grillpannan och strö med herbes de provence så är ni halvvägs igenom biljettkontrollen. Stoppa ner näsan i en karaff med Pierre Usseglios röda Châteauneuf-du-Pape så svänger ni redan in på Route d'Orange. Det här är ett av de viner vi längtat mest efter i februarisläppet...

2006 Pierre Usseglio Châteauneuf-du-Pape Tradition har en underbar och öppen doft i dekantern, mättad av skogshallon och saltlakrits, grillkött, nygarvat läder samt ett diskret litet stall som vädras ut efter hand. Så lovande och oj så typiskt!

I glaset får vi alla ovanstående läckerheter - plus mer av ljusa röda körsbärstoner, röda vinbär, friska provence-örter, fint parfymerad hudkräm och en lagom skvätt körsbärsbrännvin. Smörkolan (eller hallonkolan) är ungdomlig och en klick fikonmarmelad pekar framåt.

Smaken erbjuder redan njutning på hög nivå med hallon, söta röda körsbär och saltlakrits i öppna charmiga drag med härlig balans och ett vrid på svartpepparkvarnen i avslutningen. Modernt fruktig stil och precis lagom eldig utan tung alkoholkänsla. En bit queso di cabra blir busgod som tilltugg efter maten.

Jämför vi med sommarens flaskor av nollfemman nere i Provence är det här lite mer lättsamt och om möjigt ännu mer lämpat för att ta en flaska redan nu, serverad sval och frisk för maximal drickbarhet. Aromernas nyanser är aningen ljusare och strukturen är kanske inte fullt lika imponerande som nollfemmans - men ack vilken lustfylld drickupplevelse det bjuds redan idag. Hur gott ska det då inte bli med sju års ålder under korken...

ps. Det här vinet kostar €19 på plats i butiken Vinadea. Den svenska importören Primewines marginal tycks i detta fall vara uppseendeväckande stor. Vi skickade iväg en fråga och hoppas på svar.

2006 Châteauneuf-du-Pape Tradition (Domaine Pierre Usseglio et Fils, Châteauneuf-du-Pape, Rhône)

42 kommentarer:

Kayaker sa...

Det får nog bli till att ta en sväng förbi Vinadea också om jag är i trakten och cyklar i sommar.

/Fredrik

Anonym sa...

Hej på er

Jag tror man ska tuta i sig dessa relativt snabbt (1-4 år). Skälet är att P Usseglio plockar sina bästa plottar till prestige-cuvéerna Cuvée de mon Aïeul och Réserve des Deux Frères. Blir inte så mycket krut kvar till Tradition...Vad jag tycker om prestige-cuvéer säger sig själv...

Vi har testat 1998, 2000 och 2001 - samtliga Tradition - och de biter ifrån bra som unga, men t ex 1998 har vikit ned sig fullständigt under de två senaste åren.

Marginalerna som importören och rsv (vinskatt+moms) tar här känns hutlös. Vad plockar man hem Tradition för...gissningsvis mellan 10-14 Euro...Vad göra...skippa inköp.

Anonym sa...

För C9P rent allmänt känns det som marginalerna är väldigt saftiga. Läser man franska forums märker man att bascuvéerna hos bra producenter ligger runt 15-23€ men hamnar ofta runt 350 pix här.

Finare Vinare sa...

Instämmer om prestigecuvéerna. Titta på Clos des Papes som gör ett enda högklassigt rödvin. Olika cuvéer är dock en annan femma...

Sju års ålder borde väl ge lagom mognad.
Brukar vara en bra tumregel för Tradition...

Om det vore ett enstaka olycksfall i arbetet kunde man kanske överse med priset. Men när man satt det i system. Usch.

Anonym sa...

Hej! Är det nagon som har provat
Domaine Bosquet des Papes "A la Gloire de mon Grand-Père 2005 (nr 96901)" ? Jag sag att den kostar 299 SEK vilket med nuvarande växelkurs till Euron maste ses som ett OK pris (23.30 Euro pa nämnda Vinadea). Vad jag har sett har detta vin genomgaende fatt ett bra omdöme.

Finare Vinare sa...

Vi provade den i oktober vid Johan Lidbys bord på Franska Vindagen:

http://vinare.blogspot.com/2008/10/franska-vin-gastronomidagarna-johan.html

Ett givet köp!

Frankofilen sa...

Divines höga marginaler har känts tydliga rätt länge.


AÖ - 2005 "Gloire" gillade jag mycket när vi drack den i Paris i somras. Kirschig och lite eldig, men ett riktigt rödfruktigt charmtroll. Josh Raynolds uppgraderade recension stämmer rätt bra med mina smaklökar: "A room-filling bouquet suggests dark berries, kirsch, anise, pungent herbs and fresh violet. Thick and sweet, with luscious blackberry and cherry flavors, supple tannins and terrific finishing thrust. Really refuses to let go of the palate. Impressive for its elegance and power". Servera inte för varmt bara. Tänkt nog försöka smaka en i helgen. Priset är inte mycket att säga om, hade Divine haft producenten hade vi nog snackat minst 399 spänn ;-)

Anonym sa...

Tackar för infon. Ska definitivt tipsa dem där hemma om köpet (och själv köper jag nog en lada eller tva och lägger hos morsan - man vet aldrig om man kanske flyttar hem en dag).

En tanke som slar mig är att importörsmarknaden fran Frankrike verkar underetablerad om man kan ta ut sadana marginaler.

Anonym sa...

Det är helt ok att kritisera Divine's marginaler. Men jag förstår inte varför det görs här när det är Prime Wine som importerar vinet ni provat.

Är det inte en bra idé att dubbelkolla vem som importerat vinet innan man skickar ut smockor till höger och vänster?

Anonym sa...

Hej,

har köpt mycket viner som Divine importar och började för länge sedan också undar över varför dom har sådan stor marginal. Kollat mot Danmark ibland och då kan det skilja det dubbla i pris, nä någon måtta får det vara så jag har faktiskt köpt mindre av deras viner just av principskäl. Just deras amerikanska viner, när dollarn var så låg hade dom ju sjuka marginaler på. Alla borde bojkotta deras viner tills dom sänker marginalerna. Skulle inte dröja många månader innan deras kassaflöde bad om mercy

Anonym sa...

Tjabba!

Brukar kolla vad dom australiska producenterna säljer sina viner för på sina hemsidor och jämföra med vad vinerna kostar i sve (dom som importeras hit). Priserna brukar då ligga ungeför samma hos den sve iportören som hos producenten i tex aus, ibland lägre.
Direkt Divine är importör så sticker priset iväg med det dubbla i sve mot för vad producenten tar i aus. Det är väldit konstigt att dom flesta sve importörer inte behöver lägga på det dubbla i pris. Ta Mitolos viner och jämför vad de kostar i sve eller och jämför sen med Divines Kaesler tex eller vilket som helst av deras viner för den delen, bara för att ta ett exempel.

Finare Vinare sa...

Paul, du har onekligen en poäng! Vi har totalt missat den ack så viktiga faktagranskningen. Dåligt av oss! Det ändrar dock inte på förhållandet med Divines marginaler, även om de fick en smocka som de inte bett om.

Vi mailar till PrimeWine och frågar om saken helt enkelt...

Anonym sa...

För att se vad som döljer sig i det svenska priset följer ett litet räkneexempel:

19 euro hos producent. Dra av den franska momsen (c:a 20%) och priset ligger på 16 euro. Importören pressar nog ner 2-3 euro så följande matteuppgift stämmer nog hyfsat:

13 Euro till familjen Usseglio.
5-10 sek till transportör.

Väl hos importör ligger nu priset på c:a 140:-.
En marginal på 50% = 140+70=210
Vinskatt på 16:-. 210+16=226
SB marginal på 19%. 226+43=269
SB listavgift på 3,5:-. 269+3,5=272,5:-
Moms på 25%. 272,5+67,5= 340:-

Vem som är den störsa boven låter jag vara osagt...importören (70 sek och alla risker) eller staten (130 sek).

Anonym sa...

När andra importörer kan sälja sina viner för samma pris i sve som producenten gör på deras hemsidor i aus borde Divine kunna göra detsamma med sina viner. Ist kostar de dubbelt så mycket i sve som deras producenter tar i aus. Hur får du ihop den multiplikationstabellen Vinosapien

Finare Vinare sa...

Tack för räkneexemplet, Vinosapien. Ja, visst är det uppskakande siffror, men även en privat vinhandel skulle väl vilja ha typ de där 22,5% som SB får? Man skulle ju helst handla direkt av importören (eller producenten) men det lär väl inte bli verklighet under de närmaste tio åren...

25% moms är bra drygt men det vet vi svenskar redan om.

Marginalen på 50% är väl ändå mer än de flesta importörer vågar sig på?

Anonym sa...

Anonym -
Räkneexemplet utgick från Usseglios
vin som INTE importeras av Divine. Vilka marginaler/pålägg Divine kör med har jag ingen aning om.

Importören plockade hem 420 flaskor till SB. Drygt 29 000 blir det till importören. Som ska användas till löner, hyra etc.

Att slänga på 50% på inköpspriset är nog vad de flesta gör...rimligt eller??

Anonym sa...

Vinosapien:

I ditt räkneexempel glömmer du kostnaden för lager och distribution till Systembolagsbutiker, ca ytterligare 5 kr/butelj.

Det är verkligen ett problem att Systembolaget har procentpåslag på alla viner. Det gör att priserna drar iväg.

På en krog har man för det mesta procentpåslag upp till en viss gräns, därefter måste kurvan jämnas ut så att inte vinerna blir alltför dyra.

Anonym sa...

ja, men Divine slänger ju på 100% och ofta mer

Anonym sa...

ett vin som kostar 100kr i hemlandet tar dom ut 100-150kr för i sve, snacka marginal kolla bara deras viner från usa

Anonym sa...

Skulle vara 200-250kr, ursäkta blir så upphetsad när jag tänker på Divine nu för tiden:-)

Anonym sa...

Hej Vinosapien!

Du har fel i ditt räkneexempel ovan, om inpris från leverantören är 200kr, så landar priset på 298 kr. Förutsatt att alkoholhalten ligger mellan 8,5-15 % och att det är en 750 ml flaska. Marginalen läggs på inköpspriset och momsen läggs på sist.

Hälsningar från systembolaget

Finare Vinare sa...

Låt oss göra några andra jämförelser mellan Vinadea och SB:

2004 Barroche Fiancée €32 - 312 kr !!!
(heja Bristly)

2005 Cuvée Sixtine €38 - 283 kr !!!
(vi gör vågen för Bristly igen)

2005 Saint Benoit Grande Garde €17 - 169 kr !!! (Bravo, Bornicon & Salming)

2004 La Nerthe €27,50 - 299 kr

2006 Font de Michelle €22 - 259 kr
(också Primewine, på bättre fot)

2005 Bosquet de Papes €16,75 - 225 kr

2006 Boutinière €13,50 - 188 kr

Ja, ni ser ju själva. Inget vin är så dyrt i förhållande till Vinadea som just Pierre Usseglios. Varför ???

Anonym sa...

"Ja, ni ser ju själva. Inget vin är så dyrt i förhållande till Vinadea som just Pierre Usseglios. Varför ???"

PrimeWine är ju ett mycket litet företag med väldigt låg lönsamhet så de var väl tvungna att slänga på några extra kronor för att undvika konkurs. INTE.

Anonym sa...

Länk till hur systembolagets prissättning

http://www.systembolaget.se/NR/rdonlyres/67DF9CD0-2E1E-4BD6-8F02-A591AE333A3C/0/modell_for_prisberakning.pdf

Anonym sa...

"Du har fel i ditt räkneexempel ovan, om inpris från leverantören är 200kr, så landar priset på 298 kr. Förutsatt att alkoholhalten ligger mellan 8,5-15 % och att det är en 750 ml flaska. Marginalen läggs på inköpspriset och momsen läggs på sist."

Just det, vilket innebär att man betalar moms på alkoholskatten. Visst är det fiffigt av staten? Att lägga på momsen sist så man tjänar några spänn på att beskatta alkoholskatten. Det är så sjukt.

Anonym sa...

Johan -
Skillnaden mellan din uträkning och min skiljer på 3:-
Er variant:
210*1.19=250:- (sb påslag på 19%)
250+3,50+16=269,5 (fast påslag och vinskatt)
269,5*1.25=337 (moms)

Jag ber om ursäkt för 3 tappade kronor;-)

Finare Vinare sa...

Paul - det vi inte fattar är varför Primewine fick för sig att safta i just med Usseglio, när det uppenbarligen går bra att sälja Font de Michelle i BS till ett resonabelt pris. Vi är mycket nyfikna på svaret...

En oundviklig reflektion är också att det inte sällan är de små aktörerna som har de bästa priserna. Sympati!

Anonym sa...

(A): ..."..PrimeWine är ju ett mycket litet företeg...". Hur står de sig i storlek jämfört med Bristly?

Heja Gabriel!

Anonym sa...

Finare: Ja, det kan man verkligen undra.

Anonym: Det var ironi, Prime Wine är ett av sveriges största importföretag.

Anonym sa...

ta tex Domaine de la Vieille Juliennes Châteauneuf-du-Pape, kostar 512kr på boa och om man skall köpa på plats ligger priset på 42 euro

Birk sa...

På Vinadea tar man 40 euro på cuvee mon, på SB 699 kr... o håller med om att Divines viner är lite väl högt prissatta. Samtidigt är det glädjande att det finns mycket bra viner från småproducenter i Sverige, som inte var vanligt för 5-6 år sedan. Men Bristly-exemplet är ju bra på att det går att få ner priset... o kanske bolaget kan bli bättre på förhandla? kul debatt (o nyttig)!

Finare Vinare sa...

Birk - visst är det kul att att det finns bra viner från småproducenter, men det är ju mest finviner. Skillnaden mot exempelvis Frankrike och resten av kontinenten är att där finns mängder av gott vin från småproducenter i prisklassen €5-€15, det vill säga sköna vardagsviner från familjeproducenter. De saknas nästan helt i Sverige - dels eftersom de inte passar in i monopolstrukturens krav på volymer, dels eftersom påslaget per flaska enligt ovanstående räkneexempel trollar bort vinernas prisvärde. Det är kanske det mest sorgliga med den lösning vi har här i landet. Suck och puh!

Vinös sa...

Ett vin som landar på systembolagets hyllor måste väl i en blindprovning ha bedömts varit det mest prisvärda i upphandlingen i sin kategori och prisklass?

Ska man kritisera någon så är det Systembolaget som valde ett vin för 17 Euro att sälja för 340 kr i Sverige. Hade deras inköpsprocess funkat bättre hade vi kanske kunnat erbjudas ett vin som kostar 30-35 Euro lokalt istället...

Anonym sa...

Hej vinosapien,

du har räknat fel på 29 kr.

200 lev pris
- 16,185 vinskatt
= 183,815

218,73985 med rörligt påslag
222,23985 med rörligt och fast påslag

+ 16,185 tillbaks med skatten
= 238,42485

238,42485 x 1,25 blir 298 kr

Anonym sa...

Vinös:

Japp, Systembolaget ska definitivt kritiseras. Prime Wine tog en rövare som gick hem.

Exklusiva viner provas inte blint. Det gör bara vinerna till större förfrågningar. Finviner provas med flaskorna synliga och i grupp och diskuteras kring runt bordet.

Jag tycker att Michel Jamais krönika i nya Livets Goda säger det mesta om inköparna kompetens.

Finare Vinare sa...

Fantastisk energi vid miniräknarna (Texas Instruments såklart ;-). Men Vinosapiens leverantörspris var väl 210 kr? Ja, hur man än räknar så blir påslaget obegripligt stort i det här fallet...

Inköparna borde förstås ha nobbat eller ifrågasatt priset. Till saken hör dock att Domaine Pierre Usseglio Tradition presterar en bra bit över sin prisklass (när man jämför med andra viner runt €19) och vinerna visar sig extremt fördelaktigt som unga. Så det är inte svårt att bli bortkollrad....

Primewine tycks inte intresserade av att kommentera saken. Vi väntar...

Kul att läsa nya LG.

Anonym sa...

Jag brukade berömma Primewinebar för deras glaspriser som inte brukade vara det dubbla mot SSs men vad gäller Usseglios tradition så fick jag pröjsa 120 spänn för en tia vilket är ett skämt.. Skumt när det till och med gäller Primewines egna viner.

Ett tips är att köpa här; http://achat-vin.tresorsdesvignes.com/detail.htm?products_id=1086

Räknade snabbt ut att det blir cirka 240 kr/flaska inkl frakt hem till dig vid köp av ett sexpack. Pröjsar med kort i webbutiken så har man flaskorna på en vecka.

Anonym sa...

Divine tog ju över Torbrecks viner i slutet på förra året (årg 2005) och vad hände, jo en prisökning på 17-18% direkt

Birk sa...

Jos, har du handlat själv från sajten? såg iofs att clos des pape 06 kostar 72 euro, inte så lite pengar, billigare på SB.

Frankofilen sa...

Fick ni någonsin något svar från Primewine?

Finare Vinare sa...

Inte ett knyst.

Patte sa...

Kommer förmodligen åka förbi Vinadea om några veckor och tänkte köpa några flaskor Domaine Pierre Usseglio. Någon som kan tipsa om annat jag borde köpa? 2005 Domaine Pontifical och 2006 Les Cailloux verkar väldigt prisvärda.