fredag, september 21, 2007

Lundgrens Lager


Efter att ha nått toppen av hermitageberget finns det egentligen bara en väg att gå, neråt. Så vi kommer på oss med att längta efter en riktigt god lager. Fredagskvällens krabba och särskilt den hemslagna hovmästarsåsen tycks ropa på öl (även om vi för säkerhets skull också inhandlat en flaska av Brocards 2006 Kimmeridgien, om vi mot förmodan skulle ändra oss i sista stund).

Mmm, Lundgrens Lager måste vara ett av de godaste lageröl vi någonsin smakat. De örtigt humlearomatiska dragen och den framträdande beskan i en fylligt guldgul kropp lämnar de flesta andra ljusa öl i bakvattnet. Exempelvis framstår Staropramen i jämförelse som nästan fadd och smörkolatonad. Likaså är inte Nils Oscars God Lager riktigt lika stringent. Jever har den örtiga beskan, men inte Lundgrens fylliga smak. Bitburger har inte lika tuff beska, och går i en slankare, elegantare pils-stil. Gillar ni örtbeska och passerar dansk-tyska gränsen, missa för allt i världen inte Flensburger. Men ikväll tar fula gubben på ett förträffligt sätt hand om både krabbans lite tuffare smak, och den sötsura hovmästarsåsen (med stämpeln no-no i vinsammanhang)...

ps. Anders Wennerstrand drack fula gubben till en kontroversiell gastronomisk specialitet. Läs mer på den nya, mycket lovande bloggen Nettare e gioia. Sorteras under favoriter!

pps. Vi tror inte våra öron när vi hör att Lundgrens Lager inte längre finns på systembolaget.
Vad har hänt och varför? Det rör sig trots allt om rikets bästa lageröl! Vi väntar från svar från Nils Oscar AB...

Lundgrens Lager (Nils Oscar Company, Nyköping, Sverige)

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Kul med en ölpost. Lundgrens är verkligen god - annars brukar vi ständigt ha några flaskor tjeckisk Gambrinus på lut, liksom några flaskor HELL som jag tycker är kanske Sveriges godaste öl (de andra sorterna från Jämtlands Bryggeri är också bra). Missa inte att prova HELL på fat när tillfälle bjuds. Jag är också svag för amerikansk öl med smak - både Samuel Adams, Brooklyn Lager och Sierra Nevada Pale Ale är favoriter. Och så Kronenbourg 1664 Blanc förstås ;-)

Ingvar Johansson sa...

Ett par bra utmanare till titeln bästa lager är Pikla pils från Nynäshamn och Oppigårds Slåtteröl

Anonym sa...

"Leverantör till den förskräcklige snömannen"...

Visst är den fantastisk. Testa gärna till kräftor - mitt stående favoritöl till de små röda djuren. Spännande att para med krabba. Det är lätt att föreställa sig att krabbans rena smak skulle ta stryk av den ymniga beskan, så det är glädjande att läsa att det funkade.

Legenden påstod förr att var hundrade/tusende/tiotusende flaska (olika beroende på berättare, förstås) hade en ful gubbe på kapsylen i stället för utrops- eller frågetecken, och berättigade innehavaren till något slags hemlig och riklig vinst. Dags att ta en extra titt i kylen?