lördag, september 29, 2007

2005 Domaine de la Vougeraie Gevrey-Chambertin Bel Air


Jean-Claude Boisset är ett jätteföretag inom négociantbranschen i bourgogne, som producerar massor av vita och röda viner i olika prisklasser från de flesta viktigare appellationer. Man har sedan länge ett rykte att producera lite utslätade, publika viner, men med stora investeringar och förändringar under 2000-talet, och den nya duktiga vinmakaren Pascal Marchand (tidigare hos Comte Armand/Clos des Epenaux) som tar hand om toppvinerna, ser saker och ting ljusare ut. Domaine de la Vougeraie är både familjen Boissets bostad och en "label" för vingårdarna i egen ägo, totalt 37 hektar, och utgör alltså grädden av Boissets sortiment. I premier cru-vingården Bel Air har man drygt 1 hektar. All odling sker numera biodynamiskt.

2005 Gevrey-Chambertin Premier Cru Bel Air har en vackert klar och rubinröd färg med blåa toner. Den tilltalande doften bjuder på kryddnejlika, sandelträ, nypon, mineraler och vinbärsnickel med inslag av hallon i frukten. Smaken har en hög, snyggt fräsig lingonsyra - och de vinbärslika pastillkvaliteterna skiner riktigt intensivt och läckert i mittsmaken. Fruktigheten känns inte lika rå som hos vissa andra nollfemmor. Slutet ger järn och anis, men också en något snopen känsla när den fina smaken till slut löser upp sig i en viss vattnighet, där efterklangen också blir i kortaste laget för priset. Vinet är helt klart mycket gott, och går utmärkt att dricka redan idag, men det räcker inte hela vägen till överbetyg. Det är möjligt att bristerna tätar ihop sig med tiden, och det är mer än troligt att fler kvaliteter kommer till, för vinet bör förstås lagras, liksom alla andra nollfemmor. Varför inte prova med en flaska, men kanske inte så mycket mer än så...

ps. Av de 2005:or vi smakat från Gevrey-Chambertin har vi hittills charmats mest av Antonin Guyons La Justice som både är underbart nu och länge framöver. Där har vi lagt undan ordentligt, och kan rekommendera alla bourgogneälskare att göra detsamma.

2005 Gevrey-Chambertin Premier Cru Bel Air (Domaine de la Vougeraie, Jean-Claude Boisset, Nuits-Saint-Georges, Bourgogne)

Inga kommentarer: