tisdag, september 18, 2007

2005 Weinbaudomäne Trier Riesling Rotliegender Schiefer


Det är alltid lika kul när vi får dra i snöret! Kling, klong... här har vi ett klingande klockrent rieslingfynd från den strålande årgången 2005, och till löjligt bra pris. Redan ordet "Schiefer" får saliven att rinna till. Det är ju särskilt som apéritif vi älskar vår tyska riesling, och den här fyller ut kostymen lika bra som dubbelt så dyra viner.

Dag 1 provar vi på balkongen i eftermiddagssol. Det doftar riktigt gott: mandel, nässlor, mineraler, sockerdricka och mogen citrusfrukt med drag av det fina året. Rena lyckan! Dag 2 är doften mer komplex och rökig, särskilt av flintrök. Smaken har en perfekt sprits, och är präglad av mogna druvor, men har ändå ett uppstramande grönt inslag av nässlor och fläder, som inte alls stör helheten.

En riktigt välbalanserad riesling med litet insmickrande inslag av sockerdricka. Även i förra årgången uppskattade vi detta vin, men då hade det inte alls de generösa dragen av mogen frukt, utan balanserade på endast två ben: syra och mineral. Liksom i förra årgången håller det 12%, lite mer än vanligt i Mosel. Typiskt nog håller vinet på att ta slut...

ps. Igen, oj så gott det här vinet är. Efter viss bunkring är det husets apéritif just nu, med bokad plats i kylen.

2005 Riesling Rotliegender Schiefer trocken (Staatliche Weinbaudomäne Trier, Mosel-Saar-Ruwer))

Inga kommentarer: