torsdag, september 20, 2007

2005 Yann Chave Hermitage


Här har vi en hermitage som har alla egenskaper för att bli ett stort moget vin! Tät blåröd färg. Direkt en "salt" doft med fräst, bränd tomatpuré, oregano och timjan, tjärat rep, järn och grillat kött. Efter fem timmar: en fullmatad doft med björnbär, gödsel och mintchoklad. Både unket och fräscht.

Urgod, koncentrerad syrahsmak med betoning på kraft, fyllighet, extrakt, utmärkt stora och munfyllande tanniner, gott om kryddor (inte minst kanel), och en lång eftersmak. Len intensitet i munnen, tät årgångsrik frukt och mintchoko från nya och ettåriga fat. Gott och direkt som ungt, kommer att bli storslaget med tiden. Drick inom ett par år - eller vänta tio-tjugo år. Ett imponerande vin...

ps. Yann Chave har endast ett och ett halvt hektar i appellationen, vilket innebär totalt cirka 7000 flaskor för världen att dela på. Vill man vara med och dela, så gäller det att vara snabb! Redan slut på regeringsgatan, men går att beställa... Priset är modest för en bra hermitage. Vi drack det först till vitlökssmorda lammkotletter, kantareller, le puy-linser och sugarsnaps - och sent på kvällen till ost.

2005 Hermitage (Yann Chave, Mercurol, Rhône)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ni har förstört min tidigare inriktning att vin inte måste vara dyrt för att vara riktigt gott...

Självklart delar jag Er syn på att kvalitet kommer med en prislapp... men min nyfikenhet på Era upplevelser i glaset har fått mig att överge mina tidigare principer och gå upp i pris..och visst har Ni rätt..upplevelsen ökar.

Min (be)undran är dock hur stor är den månatliga vinbudgeten och storleken på Er källare.

Jag har sagt det förut men vill återigen framföra mina förhoppningar om en fortsatt framgång för en bloggsida. Den ger oss en vin/mat/ost/delikatess-upplevelse utöver allt annat man upplever i "burken".

Vad tycker "vi" om Langhe chardonnay?

Finare Vinare sa...

Vi är hemskt ledsna över att ha förstört för dig;-)
Det är bara det att vi älskar personliga viner från klassiska vindistrikt - och omväxling. Tyvärr finns det inte mycket plats för billigare småskaliga personligheter i systemets logistik för de lägre prisklasserna. Sånt finns det ju massor av om man letar på plats. Men så klart är det inte är särskilt intressant för importören att med små marginaler ta in små partier av billigare viner som ändå inte får hyllplats. Så det måste vara systemets fel att vi köper dyrare viner... det är inget självändamål. Vi bor helt enkelt i fel land.

Enligt Cellartracker har vi för tillfället runt 750 flaskor på lut, till ett värde av en ny normalsvensk bil. Så har vi heller inte någon ny bil - utan en gammal arbetshäst. Man gör sina prioriteringar, upplevelser av mat och vin står högt i kurs hos oss.

"Vi" (är det kanske pluralis majestatis? nej, vi dricker och tycker tillsammans) brukar tycka att chardonnay från langhe är gott när man vill ha ekat, inte minst till ruccolapesto eller smörstekta kantareller, men våra erfarenheter inskränker sig till ett antal årgångar av Lidia från La Spinetta och ett par av Pio Cesares Piodilei Langhe Chardonnay. Den senare från 2005 har vi skrivit om ett par gånger. Du hittar dem med sökfunktionen! Och tack för din feedback...