fredag, september 28, 2007

2004 Delas Côte-Rôtie La Landonne


Vi fortsätter precis där den förra posten slutade. Vinerna som färdigställs under ledning av Jacques Grange är hustypiska på samma sätt som Pio Cesares viner. Man vet vad man får, gillar man det så är saken biff. Eller kanske lammstek, igen... ikväll får den sällskap av en rödvinssås spädd med lammsky, ren lammsky var nog ännu bättre. Rostade rotsaker och grönsaker kommer till.

Maison Delas har gjort La Landonne sedan 1997, med undantag för 2000 och 2002. Druvorna kommer från den ursprungliga delen av vingården med bästa sydöstläge. Stockarna är runt femtio år gamla. Cirka 2500 flaskor produceras årligen. Jämfört med Seigneur de Maugiron får vinet se betydligt mer av ny ek, och den resterande hälften av faten är ett år gamla.

Doften har framträdande tjärtoner med inslag av rökt korv, lagerblad, lakrits och passande nog, lammstek! Någon portvinston kan anas om man letar. Smaken är slankt intensiv och vitpepprig, där saftiga fruktsyror möter saltlakrits från faten, och allt samlas ihop i en avrundat god munkänsla. Vi tycker (inte oväntat) att balansen lutar lite mer åt fatlakritshållet än i 2004 Seigneur de Maugiron. Men båda vinerna är riktigt typiska för både druva, appellation och producent. Härligt! Slutsatsen blir dock att det mesta av det man verkligen längtar efter finns på plats redan i det billigare vinet.

2004 Côte-Rôtie La Landonne (Delas Frères, Saint-Jean de Muzols, Tournon, Rhône)

6 kommentarer:

Frankofilen sa...

En av många saker jag älskar med er blogg är att ni är sådana korkskruvsmusketörer! Här pratar ni Delas någon dag och så vips så smakar ni La Landonne. Roligt att få ta del av såklart. Det låter som om "Seigneur..." är mest drickvänlig nu, men tycker ni att Landonne motiverar det högre priset? Finns det oförlust stoppning som hintar om att det här väl motiverar sitt pris om några år?

Finare Vinare sa...

Visst är vi konsekventa! Men om man tycker sig ha hittat en guldåder, varför inte gräva där man står?
Nej, som du nog redan anar tycker vi inte att La Landonne är värt nästan 250 kr till. Samma viktklass, och det var ju elegansen och balansen vi föll för i SdM. Om man nu inte har en särskild faiblesse för mer fatlakrits förstås...

Även 2001 Cicala är ju lite av ett musketörsvin... Det kommer förstås växa på längden och tvären.
Likaledes kul att läsa! Mer allmänt, om man inte provar vinerna unga kan man ju inte bilda sig en ordentlig uppfattning, utan får förlita sig på nåt man läst. Så det gäller bara att köpa tillräckligt många flaskor... Vi testade ytterligare två röda bourgogner från 2005 ikväll. Det känns som det mest intressanta projektet just nu. Mer kommer, vad ska man lägga undan, vad kan man hoppa över, hur länge vill man vänta? Det är den egna smaken som gäller, så det är bara att prova...

ps. Den som vill lagra bourgogne kanske tittar närmare på 2005 Domaine Tortochot Le Chambertin. Bra pris tycker vi. Bra struktur säger Ronny;-)

Frankofilen sa...

Vilka Bourgogner drack ni, låter intressant?

Finare Vinare sa...

Just nu dricker vi fortare än vi skriver! Helgkvällar med gäster, matlagning, tokiga barn med mera är inte alls helt optimala för att skriva. Posterna dyker nog upp vad det lider... Ploff! Drog just korken ur en Vougeraie 2005 Gevrey-Chambertin 1er Cru Bel Air. Det doftar helt ok ur karaffen ;-)

Anonym sa...

Vet ni hur lotterna är fördelade i La Landonne? Tänkte på om Delas ligger i anslutning till Guigal etc etc.

Sökte lite på nätet men hittade inget av värde.

Thx!

Finare Vinare sa...

La Landonne är bara 200 m lång från väst till öst och som mest 50 m bred med 40-50 meters höjdskillnad (det blir 45 grader). Den har två delar, den äldre västra (mer sydvänd), och sedan 1974 en östra del (mer östvänd). Producenter av vingårdsbenämnd Landonne är Guigal, Rostaing, Delas och Gerin. Levet, Jamet och Gérard använder druvorna i blandning med andra lägen. Exakt hur lotterna är belägna redovisar inte ens John Livingstone. Med tanke på vingårdens extrema litenhet är det inte långt mellan grannarna. Men den nya delen bör ju ha yngre stockar, så det vore ju intressant att veta vilka som hör hemma i vilken del. Pröva att maila frågan till: jll@drinkrhone.com! Är det någon som kan svara är det han. Och låt oss för all del få reda på om & i så fall vad han svarar!