söndag, september 16, 2007

En flicka på gaffeln


Karin bjuder in oss till sin pierrotrutiga bistro för att prata lite om hennes nya meny och urvalet av viner. Sedan invigningen för ett halvår sedan har det tuffat på fint, och en färsk recension i Expressen gör att stamgäster blandas med nyfikna nykomlingar. Vi äter varsin "bifteck frites sauce béarnaise". Denna rätt har under flera decennier släpats i gruset av syltor och vägkrogar tills vi trodde allt hopp var ute. Men ikväll får den sin upprättelse. En rejält tjock och välsmakande biff serveras diagonalt uppskuren med perfekt syrlig, hemkörd "bea" och fräscht oflottiga frites, tomat och rödlök.

Restaurangens viner serveras glasvis, tack för det. Filosofin är att det ska räcka med 200-250 kr för en varmrätt och ett glas på vardagskvällen. Till maten smakar vi på 2004 Raimat Cabernet, 2005 Penfolds Bin 2 Shiraz Mourvèdre och 2005 Rosemount Shiraz. Vi gillar vinet från Penfolds bäst. Alla tre serveras minst fem grader för varmt, vilket får oss att för en stund förvandlas till Gordon Ramsay. En vinkyl skulle göra rödvinerna rättvisa, bli ett blickfång - och visa gästerna att man har löst saken. Så länge duger det med en kvart i kylen eller några minuter i hinken. Hellre börja några grader för svalt och låta vinet komma ikapp rummets temperatur...

Karin har fixat till en mysig atmosfär i sina två rum. Nu längtar hon efter mysiga franska viner på listan och det gör vi också. En bistro behöver sin hederliga côtes-du-rhône, sin chablis, sin sauvignon blanc och sin billiga bordeaux. Har man inte smakat på dem tidigare, utan de har grävts fram ur undanskymda delar av restaurangsortimentet blir det förstås extra plus för den intresserade. Kassaskåpssäkra val från det ordinarie sortimentet är dessa goda och billiga viner:

2003 Côtes-du-Rhône (Guigal),
2006 Petit Chablis Domaine Saint-Claire (Brocard),
2006 Sauvignon de Bordeaux (Lurton),
2003 Barrel Select (Dourthe)

ps. De nya spännande franska tillskotten till vinlistan kommer från PrimeWine:

2005 Côtes-du-Rhône Rouge La Dame Rousse (Domaine de la Mordorée)

2005 Chablis Haute Tradition (Billaud-Simon)

och hoppas vi verkligen, lätt dreglande eftersom vi missade att köpa vinet vid vårt besök på Otto Suensons butik i Köpenhamn i somras :

2003 Puech-Chaud Languedoc (René Rostaing)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Påminns av någon anledning av en resa med min bror till Montpellier. Vi var på väg ner i den turistfälla som innebär att ingen restaurang är god nog, man tror att det ligger en guldkrog runt hörnet och innan man vet ordet av har man skoskav och är kräsnare än en perserkatt uppfödd på gåslever. Till sist sa jag att nästa restaurang vi ser med mycket folk i går vi in på - om de ser ut som fransmän.
Vi hittade en sådan som var i princip full och satte oss. Det fanns ingen meny, det enda som serverades var en trerätters - tomatsallad till förrätt, entrecôte café de paris med frites till huvudrätt och så fick man välja mellan chokladmousse och créme caramel till efterrätt - himmelskt.

Thomas Lindgren sa...

Ah, detta gav efterklang. Jag besökte för ett tag sen regelbundet en restaurang när jag var på affärsresa; de ansträngde sig vad gällde service och meny, men vinet serverades alltid okylt och en aning för varmt. Hur mycket bättre hade inte middagen varit med ett svalt vin.

Att servera viner några grader under rumstemp är ett av de enklaste knepen att få dem att smaka bättre, eller ibland ens gott.

Anonym sa...

Henrik: Amen. En klassisk 49-francsformule är märkligt svårslagen, oavsett hur många brödsmulor som ligger på duken och vad valutan råkar heta numera.

Med risk för att få skäll för en hijacking: Hur hanterade bloggens upphovsmän och stamläsare dagens smygsläpp? Jag älskar Braidas viner - tittade in hos dem i Rochetta Tanaro i somras - och kunde inte låta bli min favoritbarbera Bricco dell'Uccellone och senskördade Ai Suma även om de blivit hiskeligt dyra. Dessutom finns helt oförhappandes ett tiotal pannor Corton Clos du Roi GC 2005 från Pousse d'Or på Vasagatan, om någon ville ha dem på knösläppet men blev utan. Udda butik att göra fynd på, men de hade tydligen beställt dubbelt av misstag...

Finare Vinare sa...

Vi hanterade smygsläppet medelst en snabb raid vid fyratiden. Det mesta finns kvar i hyfsade kvantiteter,
vi högg några rhôneviner och Kreydenweiss 2004 GC Kastelberg för snar provning. Braidas Bricco dell'Uccellone kommer vi också lägga vantarna på.
Tack, bra tips om 2005 Corton GC! Många säger att den var den bästa från Pousse d'Or. Vi har vårt på det torra...