söndag, maj 02, 2010

Le 1er Mai - Vive le Carignan!


Den franska proletärdruvan nummer ett är utan tvekan carignan. Kolonin söder om medelhavet levererade billigt rödtjut i duralexglaset till miljoner franska arbetare under större delen av 1900-talet. När Algeriet blev självständigt 1962, fick man bråttom att nyplantera i Languedoc, och detta i sådan omfattning att carignan inom några år var Frankrikes mest planterade druvsort. Och vilka floder av vin den producerade - här skulle det hinkas, minsann! Men inte så noga vad: skördeuttagen låg ofta uppåt 200 hektoliter per hektar. Helt galet!

Numera är det fler och fler som inser att den här druvan kan ge störtsköna viner, bara uttagen är låga och terroiren den rätta.
Vinik delar vår passion för carignan och celebrerar arbetarklassens högtidsdag med en provning av enbart carignanbaserade viner. Startfältet i den här grenen är inte förödande stort - vi kommer inte på några andra tävlande än WineTrade och Franska Kvalitetsviner - och Vinik kammar utan större problem hem en hedrande förstaplats i Sverige. Här är vinerna:

2009 Mas Janiny "Le Temps de Gitans" Vin de Pays de l'Hérault

2008 Mas des Agrunelles "Cariño" Vin de Pays d'Oc

2008 Mas Conscience "Le Cas" Vin de Pays de l'Hérault

NV Domaine Rivaton "Tombé du Ciel" Vin de Table de France

2006 Domaine Rivaton "Vieilles Vignes" Côtes du Roussillon Villages, Latour de France

2006 Domaine Rivaton "Gribouille" Côtes du Roussillon Villages, Latour de France

2008 Mas Foulaquier "Les Tonillières" Coteaux du Languedoc Pic-Saint-Loup

2006 Mas Foulaquier "Gran' Tonillières" Coteaux du Languedoc Pic-Saint-Loup

NV Domaine Sainte Croix "Carignan" Vin de Table 06

2006 Domaine Singla "La Crìnyane" Côtes du Roussillon

2007 Domaine Singla "La Crìnyane" Côtes du Roussillon


Den blålila flugviktaren 2009 Le Temps de Gitans (85 kr) har faktiskt både mineralitet och tanninstruktur, inte så vanligt i nouveau-klassen. Likt en dolcetto light vill den gärna mingla med charkuteritallriken. Bloggat här. 2008 Cariño (110 kr) har vuxit ur sina ungdomliga MC-godistoner, hittat ett moget, kryddigt tillstånd och ger ett fylligare intryck än väntat. Riktigt gott! 2008 Le Cas (150 kr) hänger mitt på gärsgårn och bör lämnas i fred några månader. Framåt hösten kanske det kan vara dags.

NV Tombé du Ciel (145 kr) är ett superskönt, lättdrucket vin med högvis av den där typiska carignan-känslan som vi gillar så mycket, även om det bara är 60% i mixen. En cuvée av 2006 och 2007 som ger stark mersmak. 2006 Vieilles Vignes (175 kr) har en underbart lantlig doft av djur, brända löv, knallpulver och valnötter, samt lager på lager av skinande skogsbärsaromer. Skenbart medhårs till sin personlighet har vinet ändå en rejäl struktur av torrextrakt, örter och mineraler i den osöta avslutningen. Munkänslan är sval och frisk, alkoholen håller sig kring 13,5% - det här borde passa till kryddig mat från mellanöstern. Dagens allra skönaste vin, om ni frågar oss. Vi är grymt förtjusta i det här! 2006 Gribouille (195 kr), från de allra äldsta stockarna, har lite högre koncentration med inslag av karlssons klister, likörfrukt och garrigue i doften. Mest tanninrikt i trion, ett ambitiöst vin att lagra i flera år. De två sistnämnda vinerna består till 70% av carignan. Domaine Rivaton bloggade vi först här.

2008 Tonillières (165 kr) blandar lika delar syrah/carignan. Vinet tjusar doftcentrum med sina ljusa, blommiga övertoner av violer och friska örter. Frukten har däremot lagt sig lite sen sist vi drack det. Syran är ovanligt framträdande för området, och det finns ett grönt drag även i smaken. Friskt och fräscht, lättare medelfyllig kropp, klockrent matsällskap, tidigare bloggat här. 2006 Gran' Tonillières (260 kr) är ett av provningens bästa viner, riktigt seriösa och komplexa doningar med 50/50 grenache/carignan. Många är positiva, men så här på egen hand känner vi alkoholen i avslutningen, och faller inte helt pladask för stilen idag. Borde nog bedömas tillsammans med en köttbit för att göras full rättvisa.

Carignan VdT 06 (200 kr) har uppenbarligen fått en rejäl körare på fat - gott om mandelmassa i doften - men resultatet tilltalar oss ändå. Sainte Croix är väg ut ur Viniks sortiment, så passa på om ni gillar vinerna. Tidigare bloggat här. 2006 La Crìnyane (190 kr) är ett maffigt vin som uppvisar en något utanpåliggande ek idag. Som klippt och skuret för biffätare, men vi skulle lagra i ytterligare ett år för bättre integration av faten. 2007 La Crìnyane är riktigt läckert! Ekfaten märks mindre eftersom den utåtriktade nollsju-frukten är så stor, med balanserade likörtoner. En del ny ek i samverkan med den lite högre alkoholen ger rejält skjut i smaken. Detta ger intryck av att vara betydligt dyrare än det är. En av dagens favoriter!

Vår egen shoppinglista: 2008 Cariño, NV Tombé du Ciel, 2006 Vieilles Vignes och 2007 La Crìnyane.

12 kommentarer:

Fredrik sa...

Tack för genomgången :) Fasen att det alltid är något annat inbokat när det är dags för vinbar a la Vinik. De flesta viner har jag provat men det är ju alltid bra att repetera. Rivaton VV 06 blev iaf uppkorkat här hemma. Riktigt bra!

Henrik sa...

Gaaaaaaaaaaah! Fick inbjudan, men kunde inte gå då lantliga plikter kallade.
Tack ändå för genomgången. I förberedelserna inför sommarens njutningar ingår en beställning eller tre från Nik.
Saknas inte kandidater här - inte minst behöver jag påfyllning av la Crinyane 07 ...
I övrigt, har Nik något speciellt vitt inne just nu som hör sommaren till? Rosé?

Fredrik sa...

Nik fick en försändelse av Domaine Singlas La Matiné (rosé) för ett tag sedan (2v) om jag inte missminner mig.

Finare Vinare sa...

Om en vecka får Nik in Marc Olliviers 2009 Domaine de la Pépinière Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie - ett vin som bjöds att smaka på Haut les Vins-mässan. Väldigt fruktig och charmig tyckte vi då!

När det gäller rosé i Niks sortiment är det bara två viner som passerat vårt nålsöga hittills: Philippe Gilbert Menetou-Salon Rosé och Dosnon & Lepage Champagne Recolte Rose. Men de är å andra sidan suveränt goda!

Det skriande behovet av provencerosé håller å andra sidan Bristly-Gabriel på att fixa. Det ska bli väldigt spännande att se vilken han valde. Hur ska vi kunna hålla oss ända till juni?

Eeeerik sa...

Om jag fick välja skulle jag föredra att gå på era kalas istället för Hovets kommande...

Anonym sa...

Av en ren slump drack vi 2008 Carino till grann-gårdens lamm. Vad säger man? Match made in heaven? Ett otroligt spännande och karaktärsfast tjut som gjort för lamm. Och till det priset!

/Martin

Niklas sa...

Riktigt trevligt var det!! Återkommer gärna till Vinik's träffar! Bäst tyckte jag var korven, och osten.... mmm... Abondance...!

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Grym provning!

Dock en stilla undran ... hur har det gått med ert heliga nyårslöfte?

Jag vill läsa mer Bourgogne!

*skratt*

Finare Vinare sa...

Lyckligtvis har vi vänner som ser till att vi inte glömmer våra nyårslöften. Redan om en vecka ska det vankas bourgogne - mycket mer bourgogne.
Stay tuned!

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Pust!

Veckan är räddad...

Finare Vinare sa...

Pust, indeed! Och den 17-18 maj blir det ohemula mängder av pinoh no-AHR ;-)

Anonym sa...

Jag hittade en flaska 100 procent Carignan som verkade intressant. MAS LAVAIL 2007 TERRE D'ARDOISE CARIGNAN VIEILLES VIGNES. Bara 4-5 euro flaskan. Inte så pjåkigt alls. Lite vattnigt men med intressant näsa (rök, blåbär, björnbär) och en speciell gummismak i munnen som jag känner igen från nordafriskanska viner.

Lavazza