lördag, maj 08, 2010

3 x Meyer-Näkel


Om en vecka bär det av till Ahr-dalen. Vi har bilat i de flesta tyska floddalar - till och med lilla Saale-Unstrut - men aldrig i Ahr, så det ska bli väldigt spännande. Allra mest nyfikna är vi såklart på toppvinerna - Grosses Gewächs - ett fenomen som man också kan kalla "röd tysk grand cru". Men också: hur bra är egentligen de billigare flaskorna - inte minst intressant för alla vardagar när man längtar efter en opretentiöst god tysk pinne. Det kommer bli intensiva provningspass, för vi har bokat visit hos de flesta av de ledande producenterna. Bland annat VDP-medlemmarna Jean Stodden, Adeneuer, Deutzerhof, Kreuzberg, Thomas Nelles, och förstås: Meyer-Näkel. Ett inledande träningsläger är onekligen på sin plats.
Den gamle folkskolläraren i Dernau, Werner Näkel, har bildat skola för annat än barn, nämligen för hela rödvinsproduktionen i Ahr. För trettio år sedan var rödvinerna från Ahr oftast ljusa lättviktare från generösa skördeuttag, snabbt jästa och gärna med en "lieblich" restsötma. Men pappa Willibald gjorde gärna helt torra rödviner, inte så vanligt på den tiden. När Werner Näkel tog över föräldrarnas egendom 1982 började han experimentera med metoder som använts en bit tillbaka i tiden - hårdare beskärning, lägre skördeuttag, senare skörd, längre urlakningstider och en burgundisk uppfostran i små ekfat. 1989 fick Weingut Meyer-Näkel sin första utmärkelse på riksnivå. Samtidigt pågick en snarlik förändring hos andra ambitiösa producenter, och inom kort hade den "nygamla" stilen slagit igenom stort. Det yrvakna tillskottet av prestige gjorde att man kunde höja priserna och fortsätta att sträva mot högre kvaliteter. 2008 utnämnde Decanter Meyer-Näkels 2005 Pfarrwingert GG till "World's Best Pinot Noir". Sicken överraskning!
Ikväll ska vi testa tre viner strax under toppskiktet av Grosses Gewächs i Meyer-Näkels sortiment. Det ger oss också chansen att jämföra två årgångar - 2007 och 2008.

Blauschiefer Spätburgunder QbA Trocken har vuxit enbart i skifferjordar. Druvorna skördades med manuellt urval i slutet av oktober. Uppfostran tog ett år i barriques, varav 15% var nya. 13,5% alkohol, 0,2 gram restsocker och 4,8 gram syra.

Spätburgunder "S" QbA Trocken har vuxit i dalens typiska jordmån av grauwacke - en vulkanisk lera - och skiffer. Även här skördades druvorna i slutet av oktober. Ett ännu hårdare urval, som fått 12 månader i barriques, varav hälften nya. 13,5% alkohol, 0,2 gram restsocker och 4,8 gram syra.

Vid karafferingen hade samtliga viner (och särskilt det yngsta) framträdande, reduktivt mineraliska drag i doften - ungefär som om man hade geggat runt i blålera med våta lovikkavantar. Två timmar senare har den här karaktären gått in i helheten och märks bara om man letar efter den.

2008 Meyer-Näkel Blauschiefer Spätburgunder är ljust blårött med transparens och vattenklar kant. Doften ger ung bärighet av blåbär, lingon och rönnbär (plus en gnutta beaujolais) med skogstoner av tallbarr, örter, undervegetation och sten. En frisk, sval och god doft.

I munnen gör vinet en lättsam, ungdomlig entré med frisk syra och bra bett - inte illa! Mittsmaken är oväntat intensiv och lite viskös i sin munkänsla, med goda förnimmelser av söt frukt och faktiskt en gnutta eldighet. En rönnbärsliknande bitterhet far iväg åt sitt eget håll, men bidrar ändå med struktur åt helheten. Även om styrkorna inte är helt samlade (än?), så är är frukten och smaklängden alldeles utmärkt. Den unga bärigheten och spretigheten ger ett relativt sett lite enklare intryck, så vi stannar på ett hyggligt betyg, men med allmänt glada tillrop - precis som förra gången vi drack det här vinet. (88)
2007 Meyer-Näkel Blauschiefer Spätburgunder visar upp sig i en varmt tomatröd dress som drar åt ljus rubin, transparent med fin lyster, med nyanser av tegel åt sidorna och vattenklar kant. Den här sniffar-upplevelsen är ett rejält framsteg mot föregående glas. Mycket mer komplex, utvecklad och sammansatt, alltså är det svårare att dra trådar ur helheten. Pinotfrukten har redan fått en finstämd, jordgubbslik mognadsutveckling och fatrostningen är mild - med återhållsam kryddighet, hackade mandlar, ljusa tjärtoner, animalier, mysk och rökelse. S lanserar begreppet "mystik" och det är en bra sammanfattning av vad vi hittar här.

I munnen gör vinet sammetslen entré, med utmärkt balans mellan alla smakkomponenter. Lätta, sköna tanniner och eleganta syror med associationer till blodapelsiner. God substans och fruktmognad, samt ett påtagligt grepp, med en aptitlig torrhet som släpper fram de rikliga mineraltonerna. Avslutningen ger goda örter och lite sälta innan den mynnar ut in en riktigt lång, harmonisk eftersmak. Detta är beundransvärt samlat och elegant i sin presentation, och dessutom drickfärdigt redan ikväll. Vinet är ren och skär lycka till maten, åtminstone på samma nivå som Domaine La Pousse d'Or's bästa nollsexor från Volnay - men med bättre druvmognad. Hurra! (92)

2007 Meyer-Näkel Spätburgunder "S" ser ut som ungefär som förra glaset, men med något högre färgintensitet och än bättre lyster. Här serveras en fullständigt läcker doft med definierade fruktaromer. Vi tänker direkt på crème de cassis och mogna vinbär - inklusive bladen - plus en gnutta frisk citrus. Den rostade fatkryddigheten kittlar nosen - lite mer framträdande den här gången - men ändå otroligt snyggt genomförd. Inget som skymmer vinets komplexitet, där vi hittar nyanser av jord, grus, örter, kåda och barrträd.

I munnen gör den här smaken en ännu större båge. Mer aromrik, fylligare, balanserat kraftfull och generös med kryddiga fattoner och ihållande mineraler. En solmogen karaktär med härligt grepp, nästan sydliga örter och en struktur likt blodgrape. Här finns en kryddig alkoholvärme med sötlakrits och mandelmassa som är väldigt svår att få ihop med femtionde breddgraden - men ändå utan att tippa över i jobbig eldighet. Wow, vad skickligt! Ett enastående gott vin som levererar en stor upplevelse ikväll, men ändå inte är riktigt framme - spara gärna några år om ni har köpt. Potentialen för längre lagring ser ytterst lovande ut. (93)Summa summarum: huka er där nere i bourgogne, vilka härliga pinotviner tyskarna kan erbjuda! 2007 var uppenbarligen ett suveränt år för de tyska rödvinsproducenterna. 2008 tycks vara en lite svalare mellanårgång, men 2009 ser, av förhandsrapporterna att döma, ut att bli helt fantastisk. Kvällens viner hade en lite sötare frukt än mätvärdena antyder, förmodligen tack vare naturligt höga alkoholhalter. Vi var en smula oroliga för alltför generös ek, men ingen fara på taket. Med tanke på de gynnsamma mesoklimat och odlingsbetingelser som finns i Ahr kan vi förvänta oss stordåd när nollniorna når marknaden. När det gäller Ahr (558 ha totalt, varav 61% PN) handlar det alltid om små kvantiteter, men i Tyskland hittar vi en handfull bra försäljare med hjälp av Wine-Searcher Pro. I dagsläget är det bara Meyer-Näkel som har en svensk importör (Vinovativa). Vi kommer att få se fler, var så säkra...
Glasen: Orrefors Difference Mature

Maten: Kotletter av färskt, mört, fett gotlandslamm. 79 spänn kilot på Alby Matcenter. Manuellt uppskurna som man vill ha dem...

Vinpriser och inköpsställen:

2008 Blauschiefer: €18,50 (CB Weinhandel), 199 kr (SB, finns kvar)

2007 Blauschiefer: €20 (Wein-Refugium), 266 kr (SB)

2007 "S": €28 (CB Weinhandel), €33 (Wein-Refugium), 399 kr (SB)


ps. Mer att läsa om Meyer-Näkel här.

12 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Nu får ni väl ändå lägga av ! Eller kanske är det jag som ska lägga av med att läsa Finare Vinare. Låter som det är precis vad jag letar efter men minst av allt behöver just nu. Får bli ett samtal till SB imorgon. Jag gissar att de kvarvarande flaskorna inte blir långlivade

Finare Vinare sa...

Hej Ingvar!

Om nollsjuan funnits kvar skulle vi handlat den pronto. Nollåttan är kul att ha prövat men inget givet merköp.

Satsa på 2007 och Wein-Refugium istället! De har billig frakt (€14,50 för 18 flaskor) och det finns en massa annat kul från Ahr: Adeneuer, Stodden, Jakob - samt en viss Helmut Dönnhoff från Nahe om man är lagd åt det hållet ;-)

Italienska viner sa...

Ljuvligt inspirerande genomgång och fint tips med Wein Refugium, scheisse vilket tyskt sortiment!

/Patrik

andersuw sa...

Låter som ni har en spännande resa framför er. Och vacker. Kan varmt tillstyrka ett besök hos Kreuzberg och hos Meyer-Näkel förstås. Adeneuer var tidigare en av våra favoriter men vi har med tiden tröttnat på deras stilart. En producent som kan vara värd att lägga till på listan är Sonnenberg (www.weingut-sonnenberg.de) som är lite mer traditionellt tysk i stilen och mycket prisvärd.

Om ni fortsätter längre söderut tycker jag också ni bör passa på att titta in hos Julius Wasem i Ingelheim (www.weingut-wasem.de).

Finare Vinare sa...

Tack för tips, Anders!

Unge Marc Linden på Sonnenberg står redan på listan, liksom Burggarten, Peter Lingen och Erwin Riske. Även kooperativet i Mayschoss tycks vara värt ett besök, fast deras viner har vi testat tidigare. Det kommer hur som helst bli fullt upp att göra...

Har du fler uppslag på var man kan handlar Ahr-pinot över internet? Ahrweinshop i Bad Neuenahr har ju en hel del, men har inte svarat på våra mejl. Vi får gå dit och giva dem på moppo!

andersuw sa...

Ja, jag har förstått att det just varit generationsväxling hos Sonnenberg vilket kanske också innebär viss risk för att vårt omdöme om vinerna är lite passé vid det här laget.

Kooperativet i Mayschoss fann vi för egen del ganska oinspirerande båda vad vinerna och atmosfären beträffar. Så det tillhör kanske de mera umbärliga utflyktsmålen, särskilt om ni redan är bekanta med deras produktion.

Å andra sidan är dalgången vackrare en bit in än den är nära Ahrweiler-Neuenahr där många av producenterna finns.

Tyvärr har jag inget stalltips när det gäller köp av Ahrviner över Internet. Vi har nästan alltid handlat dem på plats, i samband med semester i Moseldalen eller besök hos goda vänner i Köln.

Finare Vinare sa...

Tack, då behöver vi inte öda dyrbar tid på koopet.
Men vi ska ju besöka Wolfgang Hehle på Deutzerhof.
Så den övre delen av dalen kommer vi ju till hur som helst...

andersuw sa...

Ibland behöver ju magen lite fast substans också. Och då bör ni inte missa det här.

http://www.hofgarten-dernau.de

Mycket trevligt, särskilt om vädret tillåter att man sitter ute. Läge för lunchpaus hos Meyer-Näkel alltså, innan ni spatserar vidare till Kreuzberg några hundra meter därifrån, nere vid "stora vägen". ;-)

andersuw sa...

Och sedan middag här kanske. Vi var där en eftermiddag och nöjde oss med en enkel fika så jag kan tyvärr inge avge något välgrundat omdöme om köket. Men utsikten kan i vart fall rekommenderas:

http://www.hotelhohenzollern.com/

Finare Vinare sa...

Aha, vi hade missat Hofgarten. Men Hohenzollern check - lunch bokad.

Vi har en sen eftermiddagsdate med en av döttrarna Näkel. Det blir inspektion av GG-vingårdarna, provning av vinerna och något att äta på kvällen.
Rätt gott om tid där alltså...

Vi ska bo på Hotel Sanct Peter i Walporzheim, precis nedanför vingården Alte Lay.

andersuw sa...

Det går säkert bra med omvänt schema också: Lunch på Hohenzollern och middag hos Meyer-Näkel. ;-)

Anonym sa...

Drack -08 för nån månad sedan med Gros Frere e Soer Haut Cotes de Nuit -06 i glaset bredvid. Tyckte inledningsvis att MN var godast av de två att dricka utan mat men efter några klunkar började jag störa mig på en smörig ton. Till maten var Haut Cotes den klart bättre. Håller med om att det var kul att pröva men det kommer nog inte köpa fler. -07 låter ju mycket bättre.
/Robert