måndag, maj 24, 2010

2008 Weingut Burggarten Heimersheimer Burggarten


Weingut Burggarten är inte en av de sex VDP-medlemmarna i Ahr, men deras läge Burggarten är klassat som Erste Lage av VDP, och odlas förresten också av Weingut Nelles. Vingården ligger sydväst om den gamla vulkankäglan Landskrone i Heppingen och har fått sitt namn efter den borg som uppfördes på platsen av den tyskromerske kungen Philipp av Schwaben, vid 1200-talets början.

Burggarten vänder sig åt sydost och sydväst men mestadels rakt söderut. Jordmånen är kraftfull, med en blandning av grauwacke, lera, lössjord, skiffer och basalt. Druvorna som växer här anses ge viner med en rik, kraftfull mörk pinotfrukt samt fyllighet, kryddighet och rentav en viss eldighet.2008 Weingut Burggarten Heimersheimer Burggarten Spätburgunder Trocken - Fass 39 har uppfostrats i nya ekfat. Färgen är transparent mörk rubin med blå nyanser. I glaset har vi en god doft med framträdande kryddor som muskot och nejlika, plus en frisk mörk skogsbärsfrukt, pomeranser, lakritskola, tallbarr och örter.

I munnen får vi en överraskande kraftfull och intensivt kryddig smak. De rika aromerna påminner om friska mörka skogsbär, med mogna tanniner och en mer märkbar alkoholsötma än man vanligtvis finner i bourgogne. Faten gör sig bemärkta genom en rejäl lakritsrondör samt mer diskreta noter av kola och vanilj. Syrorna är infattade och skönt avrundade med saftiga inslag av blodapelsiner. Munkänslan är mjuk och len med glycerolfetma och sötlakrits, plus mer än en antydan till eldighet (14%). Här finns rejält med fat, men frukt och syror kommer ändå igenom och det hela funkar riktigt bra. Dock med klart mer av kraft än av elegans som resultat, och längden blir inte enastående. Men riktigt gott är det, onekligen.

Visst har Ahr-dalen en del riktigt varma mikroklimat, och det är uppenbarligen inga problem att få upp alkoholen på naturlig väg i bra lägen. Men här får vi ändå en känsla av att man pushat vinet med lite chaptalisering, eftersom det på många sätt har närmare till en frisk châteauneuf än till bourgogne! Nollåttorna från Ahr brukar ju vara lite stramare varelser. Hur som helst, femtionde breddgraden är bitvis varmare än man kan tro! (88-89)

2008 Weingut Burggarten Heimersheimer Burggarten Spätburgunder Qba Trocken - Fass 39 €16

Burggarten har nyligen vunnit priser på riksnivå och mer lokalt. Deutscher Rotweinpreis. Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz. Kammerwein der IHK Koblenz.

Inga kommentarer: