torsdag, maj 06, 2010

2008 Philippe Gilbert Menetou-Salon Blanc


Är det lämpligt att frysa ett vin man planerat att dricka? Förmodligen har ni själva ställt er frågan någon gång, troligen när en efterlängtad flaska blivit kvar i frysen av misstag. En snabb googling på "fryst vin" tar oss direkt till obygdernas ledande diskussionsforum, ett ställe där man helst gör sitt eget vin med sjudagars turbojäst och förolämpar varandra på klingande särskriven lågstadiesvenska. Vi blev inte mycket klokare av besöket, men tack ändå för underhållningen!

Nu kan vi rapportera att 2008 Philippe Gilbert Menetou-Salon Blanc faktiskt är lika bra oavsett om det passerat frysen eller ej. Det enda som hänt är att korken tryckts ut av vätskans expansion i fruset tillstånd, och att vinkristaller fällts ut i vinet. Nosen är - precis som förra gången - superskön, med citroner, krusbär, nässlor, gummi, en rejäl puff krut och massor av kalkstensmineraler. En kittlande god doft av ung sauvignon blanc-druva - och många långa resor bättre än den 2008 Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes vi fick smaka blint på Munskänkarnas regionsfinal för några veckor sedan.

I munnen går detta ståltankslagrade loirevin till lustfylld frontalattack med en perfekt balans mellan hög, fokuserad syra och ljuvligt mogen frukt. Smaken har en liten antydan till fruktsötma i början - med aromer av krusbär, citrus och nässlor - som förvandlas till kalkstenig struktur och mineralisk sälta i den ihållande eftersmaken, där man märker av de 13,5 procenten alkohol just genom längden. Ett helt charmerande vin, och skitgott inte minst som apéritif. Stark rekommendation inför sommaren! (90)

Importeras av Vinik, kostar 175 kr (nik@vinik.se)

14 kommentarer:

Eeeeerik sa...

haha skön Mythbuster kännsla på den där provningen! om jag fattat det rätt så är det bara ett vitt ni har testat hittils? skulle vara kul med att frysa en box, ett vanligt rött mm. Kanske en petflaska vad vet ja...

Anonym sa...

Jag charmas verkligen av denna druva, ska absolut prova detta vin. Min "favvo" just nu är La Chapelle des Augustins 2007 ifrån H Bourgeois endast 189:- pix. otroligt druvtypisk, självklart! Nobelt stram fantastisk näsa, bra syra, perfekt vinifierad. mvh Mårten

emil a sa...

på tal om Vinik, har ni köpt Domaine Laguerres Le Ciste Blanc? Det blev min favorit från hans lista vid trädgårdsprovningen för några veckor sedan (tillsammans med La Pierre Fritte, tack för det tipset)

andersuw sa...

Trevligt att höra att Menetou-Salon fortsätter att leverera. Enligt våra erfarenheter är vinerna härifrån väl i klass med Sancerre och Pouilly-Fumé men med behagligare prislapp. Men 175 spänn låter i dyraste laget för något som inte gör anspråk på att vara mer än en helt ordinär Menetou. Eller vad säger ni?

Kan annars bara instämma i omdömet om Chapelle des Augustins 2007tidigare i tråden. Den bör ni definitivt prova om ni inte redan gjort det (trots att ni inte tände på Les Baronnes från samma producent). Detta är en Sancerre utöver det vanliga. Visst, den kostar en slant, men ger definitivt valuta för pengarna.

Finare Vinare sa...

Tack för tipset om Chapelle de Augustins, den har vi aldrig testat. Däremot har vi gillat La Bourgeoisie från samma producent.

Visst är Le Ciste Blanc skitbra! Det har vuxit så högt och svalt (och på kalkjord) att syrorna är glimrande. Både nollsexan och nollsjuan finns bloggade, den förstnämnda var nog snäppet vassare men även den senare rockar.

La Pierre Frite 09 var inte lika enastående som 08 när det gällde fokus, längd och mineraler, tyckte vi.
En liten besvikelse.

Oj Anders, det här är långt mer än en helt ordinär Menetou. Det är en perfekt Menetou! Annars hade vi inte gett den 90 pinnar ;-)

emil a sa...

jag gillade också la pierre frite 08 lite bättre, men tänkte att det kanske är en fråga om tid/luft?

borde tänkt att ni varit på le ciste blanc, ska läsa.

Eeeeerik sa...

Vad dricker jag till Hamburgare, klyftpotatis och egengjord dressing. Tips någon, gärna under 100kr

andersuw sa...

F&V: Jo, jag förstod att det kvalitetsmässigt är värt sina 175:-. Men det verkar gå att hitta för samma pris som en ordinär Menetou, d.v.s. runt hundralappen, om man vänder blicken utomlands. Synd annars att avståndet till Söderhallarna är så stort för oss "lantisar".

Eeeeerik: Fontanafreddas Briccotondo (Piemonte Barbera) för 75 riksdaler kommer att sitta som en smäck till hamburgarna och skära som en rakkniv genom dressingen.

Finare Vinare sa...

Anders, har du handlat av Wolfgang Kern i Aachen? Han har ett verkligt berömvärt, rentav imponerande sortiment, där Philippe Gilbert finns med bland mycket annat gott:

http://www.wein-kern.de/download/downdatei/weinlistekern.pdf

€12,90 kostar det aktuella vinet, så det svenska priset är väl egentligen inte mycket högre än vanligt. Men så satte Vinik sina priser på Philippe Gilberts viner när euron var som dyrast, så de borde väl kunna bli något billigare...

Klockrent hamburgertips också. Senaste versionen av Briccotondo (2008) är faktiskt grymt bra!

Eeeeerik sa...

A den hade nog varit fin fin, men jag valde ett litet wildcard Masi Passo Doble, borde funka det med tycker jag, plus att jag velat testa den sen länge.

andersuw sa...

Har med intresse botaniserat på Wolfgang Kerns hemsidan men har ännu inte kommit mig för med att köpa därifrån. Däremot har jag flera gånger handlat hos Weinstock La Bourgogne, som jag misstänker måste ha någon form av samarbete med Kern på Bourgognesidan (t.ex. gemensamma inköp). Därmed också sagt att jag håller med om att sortimentet är intressant. ;-)

Och ja: Ni har säkert rätt i att eurokursen har sitt finger med i spelet när det gäller Viniks prissättning. Europamarknaden framstår plötsligt som klart mer attraktiv igen. Vältajmat tycker vi, med tanke på förestående shoppingrunda i Piemonte och Alsace nu i sommar. ;-)

Ser när jag kikar närmare att ni uppenbarligen har lika djup som god erfarenhet av just Gilbert. Så jag skall försöka lägga namnet på minnet och prova så snart jag kommer åt. Det har ju annars passerat en hoper klart dugliga Menetou på SB under senare år: Domaine Laporte, Le Grand Argentier 2004, Domaine de Loye 2006, Domaine Chavet & Fils 2006 och Joseph Mellot, Les Thureaux 2007 har alla hamnat i källaren för synnerligen rimliga pengar (ingen har sprängt hundrakronorsvallen) och sedan skött sig med den äran.

En riktig favorit härifrån, som vi dessvärre inte haft möjlighet att lägga vantarna på under senare år, är annars Domaine de Chatenoy (www.clement-chatenoy.com). Hmm, kanske måste bli en Loirerunda också snart.

andersuw sa...

Oops. Det blev fel årtal på Chavet. Skall vara 2007 som jag ser att ni också provat och funnit till belåtenhet.

Finare Vinare sa...

Förresten, lantisar... 72 kilometer till Söderhallarna varav 64 på motorväg. Inte så jobbigt, va ;-)

Anonym sa...

Som en pilgrimsvandring. Amen.

//MW