onsdag, maj 19, 2010

2007 Deutzerhof Caspar C. Spätburgunder


Inom kort efter att vi hade satt oss till rätta för att prova Deutzerhofs viner - strax efter klockan nio igår morse - begrep vi vad huset strävade efter. Kanske mer knastertorra än några andra viner i dalen, visade de inledande smakproven upp en mineralitet, transparens och elegans redan i roséerna - en traditionellt mousserande och en stilla version. Huset använder sig på ett medvetet sätt av saignée för att koncentrera rödvinerna. Därför kommer roséerna från samma druvor som är ämnade till de allra bästa rödvinerna - särskilt till deras grosses gewächs. Intrycket förblev konstant, allteftersom vi arbetade oss uppåt mot topparna. Ett mästerligt arbete med tanninerna kan sägas vara husets kännemärke.

2007 Deutzerhof Caspar C. Spätburgunder kommer i en supersnygg brunröd, transparent dress med tårar, tomat och tegel i kanten. Vi njuter storligen av en sexig, utvecklad, enormt skickligt fatbehandlad doft med rejält djup och kristallklart definierade röda cassistoner i kombination med järnfilspån och rost - något som vi lärt oss känna igen som typiska drag för spätburgunder som vuxit i blåskiffer. Vid sidan av cassisfrukten och de rikliga mineraltonerna hittar vi en mix av mogna hallon, rönnbär, höstlöv och apelsiner med smörkola och diskret kryddnejlika. Burgundiskt! Ooooh, vad fint!

Smaken är fullständigt underbar! Perfekt avvägda syror mäter sig mot högklassiga tanniner i en stram, läskande torr, lent viskös och elegant fruktig munkänsla. Kryddiga, muskotnötiga fat- och mineralnoter skämmer bort hela gommen, här finns bra motstånd och den långa, seriösa efterklangen är stilsäkert torr med en härlig kraft och mineralsälta. Jämfört med kvällens föregående vin tar vi rejäla kliv uppåt i kvalitet, kraft och finess. Drickbarheten är fantastisk och njutningskoefficienten kan enklast beskrivas som rysnings-framkallande. Vi är gott och väl inne i drickfönstret för denna superba spätburgunder.

Druvorna kommer från vingårdarna Ahrweiler Daubhaus och Heimersheimer Landskrone. Av alla Deutzerhofs viner - bland de bästa röda kollektioner som står att finna i Ahr, och därmed i hela Tyskland - är detta vinnaren i termer av pris (€21) kontra kvalitet. Så är det också vinmakaren Wolfgang Hehles favoritvin - och det är inte svårt att förstå varför. Hatten av för en lysande uppvisning - och huka er därnere i bourgogne. The germans are coming! (91)ps. Svensk importör saknas, men det går utmärkt att beställa Deutzerhofs viner direkt från gården till Sverige, och det finns en dregelframkallande lista att välja bland. Vi har provat nedanstående viner - och inte ett enda var till besvikelse. Konsekvensen och stilsäkerheten slår det mesta vi träffat på, alla kategorier.

2008 Saumon de l'Ahr Pinot-Rosé Sekt Brut €18
2008 Saumon de l'Ahr Spätburgunder Rosé €14,50
2008 Cossmann-Hehle Spätburgunder €9,50
2008 Balthazar C. Spätburgunder €14
2007 Balthazar C. Spätburgunder €14
2008 Alfred C. Portugieser (från 83-åriga, rotäkta stockar) €18,50
2008 Alpha & Omega Frühburgunder €22
2008 Caspar C. Spätburgunder €21
2007 Caspar C. Spätburgunder €21
2008 Grand Duc Spätburgunder €31
2007 Melchior C. Spätburgunder (VDP-auktionsvin) €86,90
2007 Altenahrer Eck GG €48
2007 Mayschosser Mönchberg GG €48
2006 Heimersheimer Landskrone GG €48
2006 Neuenahrer Kirchtürmchen GG €48

Den nuvarande gården stod klar 1980, efter att man vuxit ur sitt hus inne i byn. Men historien som vinodlare i Mayschoss går ända tillbaks till 1574!10 kommentarer:

Anonym sa...

Låter grymt. Åkte ni själva eller var resan ordnad av någon organisation?

mvh//Per

Per sa...

Tysk PN börjar bli läskigt bra. 2008 besökte jag http://www.weingut-philipp-kuhn.de och blev djupt imponerad. Tätt, kryddigt, elegant och riktigt spännande.

Finare Vinare sa...

Hej Per! Vi var utskickade av Munskänken, efter en inbjudan av Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH. Deras förslag till schema var inte så värst fokuserat, så vi styrde med varsam hand om det hela till ett besök hos de bästa producenterna i Ahr - ett område som vi länge pratat om att åka till. Vi har bilat i de flesta av de tyska floddalarna - till och med i lilla Saale-Unstrut - men aldrig i Ahr, så det var verkligen dags...

Vi åkte på egen hand med hyrbil, från flygplatsen i Bonn/Köln. Stentufft schema och stenhårt arbete både i munnar och huvuden. Men otroligt givande. Du kan se fram emot en fyllig artikel framöver!

Finare Vinare sa...

Men tusan vilken bra idé att dra igång en Alsace-blogg, Per. Äntligen!

Niklas Jörgensen sa...

Klockrent Per! Och på utländska - nu känner jag mig inte så ensam längre. Länkar...

MVH

Niklas

Anonym sa...

Måste man alltså gå med i Munskänkarna nu?

En sak bara - bland all blå-strålande Burgunder - hur faen smakade ölen?

;)

//M

Finare Vinare sa...

Ja, gör det Martin! Vi hade själva ett parmedlemskap i sju år utan att lyfta ett finger. Det räckte bra att få Munskänken och läsa Ulf J:s provningsnoteringar.

Ölen smakade förstås overkligt bra efter provningarna.
Vi har alltid haft en faiblesse för den elegenta och beska Bitburger. Vi tog en efter kvällssittningen hos Meyer-Näkel och en till lunch efter att vi avverkat Deutzerhof och Stodden i tisdags förmiddag. Så gott!

andersuw sa...

Tack för intressanta rapporter! Ser fram emot fler.

Deutzerhof kände jag förstås till men har aldrig smakat något därifrån. Hög tid att göra det låter det som. Schäfer fanns skamligt nog inte ens på min mentala karta men är numera vederbörligen plottad.

Finare Vinare sa...

Mer kommer, Anders...

Deutzerhof var faktiskt otroligt bra och jämna hela vägen från bas till topp. Auktionsvinet Melchior C, en mix av alla fyra GG, var allra bäst (€86,90). Fy satan vilket gott vin! (96)

Burggarten når väl inte riktigt ända upp till VDP-medlemmarnas toppklass. Men istället levererar de trevligt pinotdricka mellan €7-€17, och sånt behövs ju verkligen också.

andersuw sa...

Ja, jag ser att ni inte legat på latsidan där nere. Och inte när det gäller rapporteringen heller. Har följt serien med spänt intresse så här långt och ser fram emot nästa avsnitt ...