tisdag, september 09, 2008

2005 Louis Jadot Beaune Boucherottes


Vi fortsätter med ännu ett smakprov på årgång 2005 från Louis Jadot. Minst halva njutningen består ikväll av rosastekta ankbröst med en ljusare rödvinssås som fått tillskott av både apelsinskal och stjärnanis. Som tillbehör kommer gratinerad blomkål och broccoli. Drycken och måltiden är på pricken skapta för varandra och det är inte lätt att säga var det ena börjar och det andra tar vid. En sammansmält mat- och vinupplevelse!

2005 Beaune Premier Cru Boucherottes är helt transparent, vackert och ljust varmrött med blå reflexer. Doften är mycket ren i sin frukt, knappast komplex än och handlar nästan helt och hållet om vildhallon! Bara ordet brukar få det att vattnas i munnen på oss - så också ikväll, med diskreta inslag av järn och kött. Pinotkryddigheten är elegant med muskotnöt, kanel, inslag av apelsin och indisk rökelse. Fattonerna är subtila och fint genomförda med aningar av vanilj. Efter ett par dagar i kylen har vinet biffat upp sig med mer kött, mer fatkaraktär och mer malolaktisk smörkola.

Smaken är mycket slank, med en varm, ljus saftighet och en strålande hög syra som påminner om apelsin- och hallonsorbet. En ungdomlig liten kärvhet finns fortfarande och de förfinade tanninerna tävlar i fjädervikt. Den lätta kroppen till trots är aromerna desto rikare, inte minst i avslutningen - vinet kommer med stora löften om komplexitet med tiden. Redan nu är vinet förföriskt gott och ingen ska tveka om att dricka en flaska omedelbart. Tar man sedan en om året blir det spännande att se när hela påfågelstjärten vecklar ut sig. Även förra årgången tilltalade oss riktigt mycket. Vi snackar pur finess här!

2005 Beaune Premier Cru Boucherottes (Domaine des Héritiers Louis Jadot, Beaune, Bourgogne)

ps. Gissa vilken tidning som skriver följande (nu känner vi inte igen oss riktigt): "A full, fleshy style, featuring red and black cherry notes, with a vibrant structure. Ripe and ample, it's elements should fold together nicely in three to four years. Nice lingering finish. Best from 2012 through 2022".

pps. Tack Holger, för att du påminde oss när den nya årgången dök upp i BS.

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Det finns väl bara en av de stora drakarna som skriver drickfönster sådär? Men vem är det som recenserar Bourgogne för WS? Den stora frågan efter eftermiddagen är väl hur många poäng som kan rymmas i den där texten? ;-)

Vinet låter ju riktigt trevligt annars. Så mycket vin, så lite tid. Och pengar.

Finare Vinare sa...

Det är Bruce Sanderson som tyckt och det ryms 92 poäng i texten. Som vanligt är det bäst att prova själv för att se om man gillar stilen...

Anonym sa...

Låter ju mycket läckert det här. Måste nog handla mig en anka snart och testa en flaska. Ingen tunnel än låter det som?

Finare Vinare sa...

Hej Holger! Inte direkt tunnel...men allt är litet och finstämt. Det borde alltså passa dig, men det visste du nog redan! Vinet lär funka att dricka både ungt, under utveckling och moget.