fredag, september 05, 2008

1999 R de Ruinart


Fjällröding från Danmark, hur låter det egentligen? Himmelsbjerget reser sig i och för sig hela 153 meter över havet, men trots de imponerande höjderna härstammar nog fisken från en odling. Fin ser den i alla fall ut! Vi steker filéerna mest på skinnsidan, därtill kantareller frästa i ankflott. Såsen baserar sig på grädde och äppelcider med några honungsstekta äppelskivor till.

På systembolaget är det emellanåt kul att beskriva maten och lämna fältet fritt för vinrekommendationer. Vad ska det bli? Vår ciceron har faktiskt smakat på alla alternativen! Det först utvalda tipset blir 2006 Saintsbury Carneros Chardonnay. Enligt utsago jättegott, men vi brukar ju föredra gamla världen. En annan kandidat är 2006 Neudorf Nelson Chardonnay som vi tidigare tyckt ligger nära originalet från Puligny-Montrachet, om än med lite mer alkohol. För frankofilen finns 2006 Beaune Clos du Dessus des Marconnets. Troligen är det i yngsta laget. Varför inte satsa på en champagne med häften chardonnay, rökig fatkaraktär och begynnade mognadstoner? Då ska ni prova den här...

1999 R de Ruinart har uppenbarligen några år under korken och en ljusgul färg. Vi karafferar och får direkt en både fräsch och komplex doft: tydlig flintrök, småkakor, citrus/grape, gräddig fatkaraktär, mandelmassa och lite stink av gammal ost (reduktivt?). Läckert att sniffa på! Smaken är stor, matig, rökig och lång med nötiga toner och lagom bitterhet i avslutningen. Välavvägd ämabel sötfrukt (9g dosage). De röda pinotäpplena kommer fram tydligt i avslutningen. 47% CH, 53% PN.

Vinet passar ruskigt bra till den stekta fisken och kantarellerna, och dosagen möter upp de söta inslagen i såsen och tillbehören. Moussen är mjuk och matvänlig efter karaffering, knappast mer än frizzante. Mer rökiga toner kommer ju mer vinet öppnar upp. Mineralerna är påtagliga bak i gommen. Stilig matchampagne med burgundisk touche!

1999 R de Ruinart Brut (Reims, Champagne)

Inga kommentarer: