lördag, september 20, 2008

2000 Roagna Barbaresco Pajé


Svampskogen bjuder just nu på trattkantareller, om man har tur vill säga och hittar några. De gömmer sig nere i mossan och där finns också massor av mycel som lovar mer av samma slag. Hittar man inte tillräckligt många kan man lyckligtvis köpa dem på Vi-butiken för vrakpriset 79 kr per kilo.Vi steker trattisarna, gör en rösti på zucchini, morötter och potatis och binder upp en tournedos som också landar i stekpannan. En balsamicosky lägger till den nödvändiga syran och sötman.

2000 Roagna Barbaresco Pajé har en vacker, varm och ljust rubinröd färg med tegelkant. Doften börjar med dominanta drag av karlssons klister och bittermandel. Nougat och rostade nötter kommer till. Frukten handlar om slånbär, en uttalad ton av nypon och några gammeldags nickelpastiller. Muskotnöt, örter, läder, aningar av stall och torkade rosor kompletterar bilden, men nyponen är det som kommer stanna i minnet. Åttaårige sonen sniffar nyfiket, funderar någon sekund och bidrar med noteringen att det doftar svamp. I sin helhet är det en mycket intressant, god och komplex doft!

Smaken är torrsträv, syrlig och len med aromer som påminner om nyponsoppa. Riktigt slank är den allt också, uttorkande och aningen tunn och spröd i mitten, men med otvetydig finess. Eftersmaken lämnar torrsträva tanniner. Vinet är ultratraditionellt, perfekt anpassat till mat med sin höga syra, och påminner på sitt sätt om gammeldags bourgogne. Med mer samtida måttstock är det knepigt att utdela höga poäng, men som kulturellt uttryck är det fascinerande, långt från allfarvägarna i den moderna vinbranschen. Vi upplevde 2000 Barolo La Rocca e la Pira som ett vin med mer vital frukt och bättre framtidsutsikter.

2000 Barbaresco Pajé (Luca Roagna, Azienda Agricola I Paglieri, Barbaresco, Piemonte)

Inga kommentarer: