torsdag, september 18, 2008

2000 Domaine Saint Gayan Gigondas


Ikväll satsar vi på ett genomlagat, lite gammaldags grytrecept av Anna Bergenström baserat på lamm, lök och trattkantareller med grädde i såsen. Man kan variera receptet med älg. Kryddigheten med vitpeppar, enbär, kryddnejlika och lagerblad bör få ett mognande rhônevin att sjunga. Det är dags att ta sista flaskan av ett vin vi drack senast i mars.

2000 Domaine Saint Gayan Gigondas har en varmröd, ljusare färg med lite tegelton i kanten. Vi är helt överens om att doften är underbart god med ädla mognadstoner, en hel måltid i sig. Frukten påminner om vinbärsgelé, inlagda körsbär, plommonkompott och gammal jordgubbssylt med tydliga inslag av kirsch. Kryddlådan bjuder som väntat på nejlika, muskotnöt och torkade örter. Ett litet inslag av bittermandel och lim kommer till. Över alltihop svävar järnjordiga, mognande mineraltoner där vi associerar mindre till inälvor än förra gången. I slutet av glaset minglar torkad frukt med en fin stallton. Supergott sniffarvin!

Smaken är frisk och kryddig med en fint balanserad eldighet och mjuk munkänsla som av ljus choklad. Trots åldern finns en örtig stramhet som gifter sig perfekt med mat. Vinet lyfter till höga höjder tillsammans med kryddsättningen i grytan. Så gott! Utvecklingen går därefter snabbt i luften och efter tre timmar blir smaken mer mättad av katrinplommon, julmust och lakrits, dock fortfarande med bibehållen saftighet. Då är stunden kommer för en bit pecorino sardo.

Tänk att man kunde köpa ett vin som det här för 150 spänn, lagra i knappt fyra år och få så bra utdelning på insatta pengar! Just nu finns årgång 2003 i BS, och även om den heta årgången kan ha blivit för mycket är det absolut läge att testa. Carovin importerar.

2000 Gigondas (Jean Pierre et Martine Meffre, Domaine Saint Gayan, Gigondas, Rhône)

2 kommentarer:

Tavastgatan sa...

1990 kr för Chateau Palmer 2004 imponerar väl så där lagom, eller hur?

Ps. Ni som varit över allt, har ni något tips på boende i Dijon? Ska nämligen till Bourgogne i oktober.

Finare Vinare sa...

Nej inte precis, vi har hittills aldrig betalat 1990 kr för ett vin överhuvudtaget och har inga planer på att göra det heller ;-)

Inga tips i Dijon men Hostellerie de la Bretonniere i Beaune är funktionellt och hyggligt utan att på något sätt vara fantastiskt. Hoppas din resa blir givande, skriv gärna, vi är nyfikna och inte så lite avundsjuka...