torsdag, januari 31, 2008

2005 Georg Breuer Nonnenberg vs. Roseneck


Nyfikenheten vinner alltid. Vi vill förstås veta hur Nonnenberg från den fenomenala årgången 2005 smakar redan som ungt. Är det månne tufft och otillgängligt, endast ägnat för härdade syra-fetischister och riesling-masochister? Som sparringpartner ställer vi upp Roseneck från samma årgång. Den fick ett ganska återhållsamt mottagande sist vi smakade.

2005 Nonnenberg har en metallgul, grönt reflekterande, nästan simmig uppenbarelse i glaset. Vi får en laserfokuserad doft med gnistrande gyllene citrusfrukt, sparris, nässlor och tydlig rök i musselskalsmineralisk infattning. Smaken direkt: gud så god den är! Och så speciell! Pirrande pigg, kassaskåpstät, sötfruktig, uppfriskande mineralisk, intensiv och lång med gräddig avslutning. Mot all förmodan är den på något sätt tillgänglig redan nu, mäktig och fortfarande en aning grönt aromatisk.

2005 Roseneck är en helt annan, ljusare personlighet. Här doftar det ljuvlig vit blommighet: liljekonvalj, syrener och vita rosor. Mandel, vit persika, litchi och en skvätt sockerdricka. Smaken är klart kärvare och bittrare, med bikarbonat, fruktintensitet, bra sprits och tuffa syror. Vid första intrycket tänker vi att detta självklart kräver lagring eller mat, men ganska snart överraskar vi oss själva med att njuta i fulla drag av ett balanserat motstånd som tilltalar oss mycket redan ikväll. Vi noterar särskilt balansen mellan doft och smak. Noterna från doften utväxlas med ett självklart kvitto i smaken. Den lilla bitterheten är angenäm även utan mat.

Sammanfattningsvis levererar båda vinerna njutning och välbefinnande på minst samma nivå som gårdagens superfina smakprov av chablis från Raveneau. Nonnenberg är redan imponerande, med en av allt att döma storslagen framtid. Kvällens glada överraskning är faktiskt Roseneck, där vi blir mycket mer charmerade än av vårt tidigare smakprov. Silvervitt i jämförelse med Nonnenbergs guld. Vi segelflyger på suverän höjd över Rheingaus södersluttningar...

ps. Maten ja, dubbelpanerad rödspätta stekt i smör med en klyfta citron.

2005 Riesling Nonnenberg Monopol (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

2005 Riesling Berg Roseneck (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tackar, tackar. Jag har gått och kastat lystna blickar efter mina på sistone, men inte tagit fram skruven; en kombination av fel tillfällen och rädsla för att göra något dumt. Nu anar jag i alla fall att man inte behöver vara så skraj. Vinsveriges murbräcka gör det igen :)

Fast det vete fan om det känns bra med toppriesling innan vi åtminstone kommer ur den värsta regnvintern. Jag känner lite vårljus i de här flaskorna.

Finare Vinare sa...

Det blir vår precis när du smakar.
Utan minsta tvekan ;-)