lördag, januari 19, 2008

1999 Mas Champart Causse du Bousquet vs. 2000 Château Montus


Vår boeuf bourgignon har, förutom det vanliga sidfläsket och skogschampinjonerna, ikväll fått ett tillskott av tryffel. Barnen leker för fullt och de vuxna ska precis ta middagen i besittning. Det är alltså läge att matcha två tuffa lagringsbestar från källaren i parallella glas...

1999 Mas Champart Causse du Bousquet har en återhållen, fortfarande nästan sluten doft där vi framförallt får ett vackert uttryck för mineraler och terroir med övertoner av garrigue. Smaken är påtagligt intensiv, slank, kärnfull och tufft tanninrik i en senig, helt oinsmickrande, rödfruktig syrahstil (causse betyder kalkstensplatå - och det brukar innebära höga syror). Det här kompromisslösa vinet behöver lång luftning, och vid optimala lagringsförhållanden kommer det nog att utvecklas i ett decennium framöver. En köttgryta eller svarta oliver kan vara till viss hjälp vid konsumtion idag. (65% syrah, resten grenache, mourvèdre och lite carignan).

2000 Château Montus är en helt annan femma. Det mörka, täta vinet bjuder på en mycket spännande doft med lagerblad, lakrits, svarta oliver, piptobak, jord och mörka bär varav ett par stycken är inlagda i sprit. Det doftar på många sätt som ädel bordeaux. Vi får en rejäl, mörkfruktig smak med bra drag i smaken! 2000 var ett lyckat år där frukten direkt fick övertaget mot tanninerna, och så kommer balansen nog alltid att vara i detta underbara vin. Mittsmaken är mycket solid och eftersmaken riktigt lång, med god fatlakrits. Det smakar lika gott som en tre gånger så dyr bordeaux i modern stil, möjligen ännu tätfruktigare och ett uns eldigare. Kommer att bli ännu bättre med tiden. (80% tannat, 20% cabernet sauvignon).

1999 Mas Champart Causse du Bousquet Saint-Chinian Rouge (Isabelle et Matthieu Champart, Mas Champart, Saint-Chinian, Languedoc)

2000 Château Montus Madiran (Alain Brumont, Montus Bouscassé, Madiran, Sud-Ouest)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmmm, telepati, öppnade också Montus 00 i helgen. Håller inte rikigt med att du kan jämföra den med Bx, betydligt grövre i strukturen, blint skulle jag nog ta mig till Italien istället. Hur som helst en lyckad öppning, mina resterande flaskor blir nog inte så gamla.

Finare Vinare sa...

Visst är det lite grövre än bordeaux, men det är samma stimuli som retas... men en riktig luring dök däremot upp igår kväll...