fredag, februari 01, 2008

2005 Château de Valcombe Prestige


Prestige som inte kostar skjortan - är det över huvudtaget möjligt i ett kapitalistiskt samhälle? Så skrev vi för ett par år sedan om den goda Château de Campuget Cuvée Prestige. Och svaret måste bli ja - om man letar i prestigelösa appellationer. Château de Valcombe är en familjeegendom med lång historia och innehav av 72 hektar i den minst haussade delen av rhônedalen, på gränsen till languedoc. Vinet är gjort på 80% syrah och 20% grenache, planterade i en jordmån som har likheter med châteauneuf (galets roulés), till hälften lagrat på cementtankar och till hälften på fat. Bra frukt och avrundade tanniner sägs vara målet med denna cuvée...

2005 Château de Valcombe Prestige har en mörk, tät färg och är mycket tilltalande direkt ur karaffen: steniga, våta mineraler, animaliska toner av kött och päls. I glaset tar frukten över med en stor doft som känns på en halvmeters avstånd. Mörka körsbär med lite kirsch, aningar av björnbär och viol, vitpeppar, sedan kola och kaffe mot slutet av glaset. Under loppet av någon timme händer det en hel del med utvecklingen av aromerna. Smaken är primärt fruktig, ung och frisk, pur côtes-du-rhône om man så vill, därtill med en krämig, mjuk munkänsla. Eftersmaken bjuder på en bit mörk choklad. Helheten är balanserad med aptitlig kärvhet och visst motstånd.

Det här smakar riktigt bra. Vi vill ge en extra applåd till Swedish Wine Cellar för deras ansträngningar att ta hit intressanta franska vardagsviner i anständig prisklass. Vinet kostar bara 89 sekiner! Tack, vi ser vad ni gör. Det är inte första gången...

ps. Kvällen efter dricker vi en skvätt till. Nu finns det lite mer alkoholångor i doften (14%), smaken känns lite plumpare och den mörkt chokladiga avslutningen mer uttalad. Lite rustikt och mycket franskt. Var är köttgrytan?

2005 Château de Valcombe Prestige, Costières de Nîmes(Dominique Ricome, Générac, Rhône)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Trots frånvaron av kommentarer ska Ni veta att jag inte missar Er och särskilt glad blir jag när Ni plockar de härliga superfynden ( mycket vin för liten peng, enligt mig).

Detta var ett sådant!

Som boende i Västra Götaland fick jag dra hårt i lokale SB-chefens arm för att placera en expressorder innan "förstaveckans-förbannelse" upphävdes.

Nu finns inte en flaska att få tag på i Västra Götalands 49 kommuner inkl. Göteborg.

Desto godare känns det efter en hel dag i talarstolen att få njuta detta superfynd. Tack!

Och en tanke till.. påminde inte den initiala doften om ett bättre barbera - eken, lite mandel, djup, mörk frukt, eller är jag bara för djupt inne i sommarens semesterplanering?

Finare Vinare sa...

Det verkar som att Mr. Grehn har en trogen läsekrets! Resten av landet är ju lite mer välförsett...

Barbera var inget vi tänkte på, men semesterplanering är helt klart på tapeten. Perioden 15 juni-14 juli känns särskilt gott att tänka på, innan sydeuropa förvandlas till ett inferno av kontinentala semesterfirare...

Anonym sa...

Vi ses på autobahn.....

Anonym sa...

Det här känns som en arbetshäst i vardande.
Drack i går till lammfärsbiffar med vitlök och herbes de provence, med klyftpotatis/morötter i ugnen samt en sås på lök, rotselleri, vitlök, örter, rödvin och steksky.
Excellent och generöst, men också en tilltalande kärnighet som också antyder att något års lagring inte skadar (tunnelrisk?).
Jag tyckte först att doften var något alkoholtung (typ körsbär i kirsch, fast jag lutade mer åt björnbär), men det dämpades.
Det här ska jag köpa några fler av - fast jag ska också pröva Guigals CDR och Crozes. Ja, jag är en sucker för södra Frankrike.

Anonym sa...

Känns lite obskyrt att föra denna diskussion på en gammal post men...

F&V har som många andra gånger rätt i sin kraft av stilbildare i den interna svenska vinbloggvärlden, Valcombe VAR bra men också kommentarerna kring mina favissar 2011 och 2802 är kanon.

Stora viner till små pengar.

Kanske ett bra namnförslag på MIN blogg...