torsdag, augusti 25, 2011

Pinot Nero: 2004 Bressan


Som vi skrev nyligen måste Fulvio Bressan vara den inkarnerade motsatsen till giriga industriproducenter. Hans metoder innefattar en närmast manisk noggrannhet, biodynamisk odling, handarbete, galet små uttag och lagring tills vinerna bedöms vara färdiga att släppas. Jobbar man så ärketraditionellt som Bressan gör, går det inte fort. De aktuella årgångarna är: Pignol 2000, Ego 2001, Pinot Nero 2004 och Schiopettino 2004, för att ta några exempel. Förutom att det tar lång tid att få tillbaks sina investeringar, är priserna dessutom klart modesta. Företagsekonomer måste slita sitt hår! Vi känner en enorm respekt för Fulvio Bressans inställning till sitt vinmakande.

Den mörkt sammetsröda 2004 Bressan Pinot Nero Venezia-Giulia IGT är en riktig "cherry bomb" - om än en ovanligt nyanserad form av körsbärsdynamit. Glaset bjuder på utåtriktade drag av maraschino, körsbärskärnor och koncentrerad saft av röda och svarta körsbär, med några smultron på toppen. Här finns typiska botti-toner, med svart te, mörk jord och lakritsrot i fonden, dessutom en viss utveckling mot balsamico, läder och orientkryddor. En ytterst lovande nos som påminner om sangiovese från Montevertine. Sweet!

Upplevelsen i munnen lever lätt upp till doften med sin ruggigt fina rödfrukt och ett underbart fokus i den hårt vässade syran. Smaken är både slank och rik på samma gång, med en saftighet lika intensiv som koncentrerad (dock bara 13%). Det är inte bara röda körsbär i aromatiken, här finns en självklar komplexitet av hallon, smultron, rabarber och rönnbär. Smaken skär likt en laserstråle genom vår pollo alla diavola och breder ut sig med underbara jordtoner och örter i slutet. Vilken sanslös längd, vilken elegans, vilken precision, vilken klass!
Det är en ynnest att få dricka så här vackra och traditionellt utgjorda viner. Leaves the competition in the dust.

Vinomatik via BS, 231 kr i tre-pack. Winewise/Terroiristen, 195 dkk.
Nolltrean provade vi här.  Billigt Vin har besökt gården här och här.

18 kommentarer:

Herren sa...

Låter hur härligt som helst. Salivframkallande läsning. Står klart att jag måste vidga mina vyer och inkludera även Pinot från Bressan. Vi är ju redan sålda på hans Schiopettino.

Frankofilen sa...

Mmm, låter bra, vill också ha. Beställde ett trepack ögonaböj. Men länken går till CT, och priset blir väl 231 spänn/flaska?

Finare Vinare sa...

Herren - nollfyran av Bressans schiopettino ligger på lut och ryker vilken kväll som helst.

Franko - tack för korr! Som humanister har vi aldrig varit särskilt slängda i matte. Ta vinet en dag när ni inte längtar efter "a low-acid wine" ;-)

Frankofilen sa...

.. och det var inte meningen att låta som en barsk mattelärare heller, sorry...

Ett par Losec före Bressan, check. Men kollar man in lite röster på nätet och inte minst vad Ingvar skriver så verkar det ändå vara lite av en power-pinot, no? Cherry bomb med skyhöga syror - låter nästan som Greg Brewer ;-)

Hur som helst, skall bli riktigt intessant att smaka, känns dags att haka på pinot nero-tåget med den här...

Holger sa...

Här verkar inte finnas nåt att tveka på, bäst att beställa direkt...

Henrik sa...

Montevertine-referenser, längd, skinande rödfrukt, elegans, svart te och örter - behöver jag säga att beställningne var lagd en minut efter avslutad läsning?

Skäggiga damen sa...

Bara någon nämner Montevertine, då finns ingen tvekan.

Finare Vinare sa...

Holger - kul att höra av dig! Det är rätt många viner vi provat på sistens som garanterat skulle köra rakt upp på din gata. Arianna Occhipintis Il Frappato, för att ta bara ett exempel ur högen. Bressan bör få in en fullgod träff, låt höra när du har provat. Och hälsa Hektor!

Franko - visst finns det "power" Den är bara så grymt samlad att det nästan gör ont. Oh, ljuva plåga!

Henrik - vi är lika nyfikna på att höra om mötet mellan Bressans friuli-pinot och dina smaklökar.

Anonym sa...

Ja det här måste nog testas, men som vanligt för oss bönder... det får bli en blandlåda (vilket i det här fallet nog passar ypperligt).

För de italofona: http://www.intravino.com/assaggi/ho-conosciuto-fulvio-bressan-e-non-sono-morto-ma-fossi-nel-collio-starei-attento/

Han och konsortiet collio kommer inte riktigt överens...
/Claes

Ingvar Johansson sa...

F&V -Kul att ni gillade. Tror inte jag provat 04:an

Frankofilen - När jag skrev powerpinot så var det om 06:an. Ett tanke som dök upp i mitt huvud var om han faktiskt etiketterat fel och att det var ung schioppettino i glaset. Jag vågade dock inte fråga...

Claes - Fulvio vägrar att använda DOC-beteckningarna, bl a för att han tycker att DOC-reglerna är för slappa

Raphame sa...

Fulvio Bressan verkar vara en underbar "larger than life"-karaktär. Notera kontaktbilden där han poserar i frack med en falk (!) på armen.

Finare Vinare sa...

Revolutionsledarbilden med svart basker och Bressan-arméjacka är inte heller att leka med.

"Frispråkig" tycks vara ett alltför milt ord för Fulvios kompromisslösa attityd.

Finare Vinare sa...

Kolla exempelvis attacken på hans oseriösa grannar. "Mustiga" ordval och inget hymlande om vem det gäller ;-)

"SE posso permettermi avrei delle considerazioni personali, visto che mi trovo in mezzo ad appassionati di vino…..ed in questo caso ODIO se qualcuno cerca di Incularseli senza vaselina, farei attenzione alle aziende GAMBERIZZATE."

Terroiristen sa...

Nej, här tas väl inga fångar direkt.

Har inte smakat nuvarande årgång. Kan väl i ärlighetens namn inte säga att jag tokgillade årgång 2003. Nya världen svulstig och allt annat än vad jag söker i en Pinot. Kompromisslös sa Bull.

Men jag blir nog tvungen att prova om inte annat. Är det någon som är sugen att avvara en flaska ur ett trepack - hör gärna av er.

Terroiristen sa...

(och om det tas fångar körs dom över av en monsterbil, befinner man sig i epicentrum av platsen för en av historiens största förintelseslag så gör man?)

Henrik sa...

Che Fulvios musiksmak må lämna frågetecken efter sig, men vinet lämnar bara utropstecken. En klunk till, onekligen.
Frukten är ju svinläcker och transparent, inga fat i vägen här. Körsbär, moreller, röda vinbär - mmm. Sedan finns där något reduktivt, något forest floor eller insjölera som tillsammans med de undergörande syrorna och mineraliteten får mig att tänka på att slicka en granitbit som någon bestrött med finmalt salmiakpulver. Tillkommer gör lite kåda och nyklippta örter. Ja, det är italienska syror och italiensk hingstkraft, men det finns ju också en läcker aromatik som känns very pinosity. Det är hursomhelst sjukt bra.
Jag tycker liknelsen med Montevertine håller, fast Bressan går i min mun mer på knock, en vinets George Foreman medan Montevertine likt Muhammed Ali mer floats like a butterfly and stings like a bee. Till nyplockade och kort gräddstuvade kantareller med fin pasta lirar i alla fall Bressans pinot nero som Xavi.
Glad att jag hann få ett trepack i alla fall.

Henrik sa...

Klämde en till sån här i går, till risotto, italienska charkuterier och ugnsrostade grönsaker.
Jag är överlycklig att jag gjorde det, för vinet är helt fantastiskt, men när jag satt och sippade på sista glaset sörjde jag att jag bara har en flaska kvar - så ohemult gott! Rödfrukt av alla de slag med ett inslag av moreller, lakrits, kåda, det finaste svarta te, färska örter, någon milt lerig kvalitet och så någonting som känns som ren granit - eller möjligen ren dynamit. Damn, vad gott.
Och så hade det goda med sig att jag blev påmind om att beställa 06.

Finare Vinare sa...

Tack för rapporterna, Henrik. Nu har vi också bara en flaska kvar, och det hör väl inte till vanligheterna att känna sorg över viner som håller på att ta slut, men så är det faktiskt med den här snarast unika nollfyran. Vi får trösta oss med att nästa 3-pack 06 anlänt till vår lokala systembutik...