måndag, juni 07, 2010

2007 Domaine Montirius Vacqueyras Le Clos


Ett av de mest anmärkningsvärda vinerna i junisläppet är 2007 Montirius Le Clos, på lika delar syrah och grenache. Ett betongvin som träffade mitt i planeten när vi först smakade i mars. Ikväll blir tredje gången vi bekantar oss, och leveransen är lika klockren varje gång.

Efter en kort karaffering, och serverat vid 15-16 grader, sjunger vinet med ung, ren och klar röst. Den inledande doften bjuder på muskotnöt och lakritsfudge, men strax därefter utvecklas ljuvligt fokuserade aromer av söta röda körsbär och mosade blåbär. Här finns dessutom en underbar terroirkänsla av krossad sten, med generös kvast av garrigue.

Upplevelsen i munnen är harmonisk och extremt välbalanserad, med den där magiska nollsjue-frukten som vid det här laget bör vara patentsökt. Syrorna är strålande friska och alkoholen perfekt infattad, helt utan jobbig sprit (se Domaine de la Janasses 2007 Côtes du-Rhône Les Garrigues). Smaken är aningen söt i början, men torkar upp snyggt i själva sväljet och blir till slut salmiaksalt, precis lagom kryddig och rejält mineralisk. Dessutom härligt lång!

För 205 spänn är detta galet bra, så passa på att hugga några flaskor medan tid är. (92)

ps. Franska Kvalitetsviner tycks ha sexpack att beställa när bolagets flaskor tar slut. Lite dyrare, men ändå...

15 kommentarer:

Birk sa...

Galet bra var ordet!

Anonym sa...

Hej!
Drack den här i söndags. Testade den då mot Las serras Priorat som också kom 1/6. Jag blev lite besviken med en gång, tyckte den kändes väldigt sluten men med en viss potential.
En timma senare. Oj vad den hade öppnat sig. Jag kan bara hålla med FV och Birk. Galet bra. Väldigt nöjd med att jag köpte en kartong. Fast det borde kanske varit fler.....

Frankofilen sa...

Usch på er allihop! Jag skulle ju hoppa över det här släppet, men nu var man ju tvungen att se till att få tag på några flaskor ;-)

Henrik sa...

Franko, om du vid det här laget inte har lärt dig vad som hänt när man gasar på genom inkörsporten ...
Som om jag skulle vara i positionen att säga något.

Anonym sa...

Det är mycket bra men 2007 Les Obriers de la Pèira, Terrasses du Larzac var bättre för mindre peng. Tycker min gom.

Kan det komma fler 2007 Les Obriers de la Pèira, Terrasses du Larzac framöver? Vill ha fler..

P.

Miguel sa...

Jag har ett stycke av denna butelj i min ägo.. Ska smaka lite imorgon :)

andersuw sa...

FV: Låter onekligen lovande. Lutar åt att jag måste ta mig en närmare titt på denna jag också. De många "spritiga" 07:orna är inte alls vår likör men 14% alkohol och friska syror kan vi tänka oss att tampas med.

JanneS sa...

Trevligt, tack för rapporten!
Jag grep några flaskor på Per Bills "superfynd" rekommendation. Inte öppnat någon ännu men man blir sugen. Annars ligger vi lågt med vininköp för närvarande. Bygget får ha prio 1 just nu. Den gamla vinkällaren ligger i stort sett i karantän under byggtiden hemma. Den nya vinkällaren fick snyggt grått klinkergolv idag. Snart dags att inreda:-)
/Janne

Finare Vinare sa...

Pelle Bill lyckades ju faktiskt krama ur hela 94 pinnar!
Men så är han också marknadsledande i grenen pinnkramning ;-)

Ake sa...

Le Clos dök upp två gånger på en seriell BYO blindprovning i tisdags, med mycket olika resultat. Den första flaskan hällde jag så det var öppet för mig, blint för övriga deltagare. Vinet karafferades men fick ingen extra luftning. Att säga att det var bra är en underdrift, det var sensationellt med fantastisk balans. Den andra flaskan hälldes direkt i glas ett par timmar senare av en annan deltagare. Ingen kände igen vinet, det framstod som grovt, bittert och mycket tanniskt. Flaskvariation där flaska 2 påbörjat ett tunnel-beteende?

Anonym sa...

2h efter att ha druckit vin brukar även jag få tunnel-bettende ;-)

P.

Tavastgatan sa...

Tog med en flaska till picknicken efter blodomloppet i går. Dracks ur plastglas och smakade som vilket enklare rödtjut som helst. Sista slatten inmundigades hemma i riktiga glas. Skillnaden var enorm, men jag lyckade trots det ändå bara hitta 89 pinnar.

Finare Vinare sa...

Du får prata med din överman i doktorbranschen!
Han kan nog lära ut hur man kramar fram poäng ;-)

Henrik sa...

Man undrar vad som hände med 2008 av detta vin? Straight to video?
Köpte hursomhelst 2009 häromdan och drack ett glas när jag kom hem vid midnatt.
Ungt, men väldigt lovande, kan vi väl sammanfatta det med. Muskot, ingefära, krossad sten, lakrits med garrigue och en blåbärsfeeling som nästan påminner om Onkaparinga 2005 inleder på nosen.
I munnen är vinet ganska lent, men ändå med fina syror, blåbären blandas med körsbär, mineraliteten är strålande, garriguen härlig.
Det finns också någonting i vinet som är distinkt, som jag inte kan sätta på fingret på. Jag skulle om jag var slö säga lakritsfudge, men det är inte riktigt det jag vill säga ... Får återkomma när resten av flaskan trillat ner.
Tänkte ju som sagt ignorera släppet helt, men den här vill jag nog ha ett par flaskor till av - kan ju inte lämna en stackare ensam bland alla andra stora, stygga flaskor.

Finare Vinare sa...

Vi har också testat 2009 Le Clos och kan bara hålla med: tät blå frukt med juvenil cassis och söt lakrits!
Supersilkiga tanniner, men vi lagrar gärna för att integrera fruktsötman.

Ovanligt tidigt släpp, det var ju bara knappt ett år sedan nollsjuan kom...