torsdag, juni 03, 2010

Renzo Alutto - Ca' du Rabajà


Varför är duktiga vinodlare påfallande ofta smått galna, helsköna typer? Kanske beror framgången på att de besprutar sina druvor med en strid ström av glad svada och skojar med vinrankorna för att hålla dem vid gott humör? En som stämmer på den här beskrivningen är i alla fall Renzo Alutto, en sympatisk tretti-nånting snubbe vars förfäder odlat druvor i località Rabajà sedan början av 1800-talet.

Förr i tiden krävdes blandat jordbruk för att ställa mat på fattigt bord, varav en del vardagsdruvor av lokala sorter som barbera, freisa, dolcetto, uva rara och vespolina. Men under 1900-talets andra hälft blev nebbiolo allt viktigare. Fram till alldeles nyligen levererade farsan Giuanin sina druvor till kooperativet Produttori del Barbaresco, inte minst till deras berömda vingårdsvin Rabajà Riserva.

När Renzo tog över bestämde han sig för att det var dags att gå solo. Men en färsk soloartist behöver också en bra producent. Som av en händelse hade Bruno Giacosas legendariske vinmakare Dante Scaglione nyss lämnat sitt uppdrag, då han och dottern Bruna inte drog jämnt. Det stod inte länge på innan det nya teamet Alutto-Scaglione hade skapats, och börjat buteljera egna viner under namnet Ca' du Rabajà.

Likt en hit-man med sina trimmade precisionsvapen anländer Renzo Alutto med en Samsonite full av piemontesiska antipasti. Och vad kan väl vara mer effektivt för att fälla oss med ett enda skott? Redan i januari hade vi turen att haffa ett par snabba smakprov, men idag gäller det hela hans vinportfölj över nämnda lunchtallrik, ackompanjerad av en charmerande redogörelse på starkt bruten engelska i hejdlöst tempo.

Såväl Renzo som hans viner lyckas ändå kommunicera rakt och tydligt - det är inga problem att fatta vad han far efter. Han vill hellre charmera än imponera - hellre stå på restaurangborden idag än ligga i mörka källare i tio år. Han eftersträvar drickbarhet - att sällskapet ska tömma flaskan och beställa mer! För att nå sitt mål anammar han en proffsig, fruktdriven stil med snälla syror och välkammade tanniner, men utan den (ibland alltför) tydliga påverkan av nya rostade ekfat som flera modernister har. En stil som gjord för otåliga njutningssökare, och innerst inne en ganska traditionell barbaresco - fast i modern, tillrättalagd tappning, om man så vill. På så vis också en bra beginner's barbaresco!

I augusti lanseras två nollsjuor i TS, dels Classico och dels Rabajà. Priserna ligger på 285 respektive 375 kr, där det senare ger klart bäst utdelning för pengarna. Druvorna är av klonen Michet, och vinet har mognat i 25-50 hektoliters botti, helt utan rostning. Vinet är en fröjd att dofta på såväl som att dricka, påfallande harmoniskt, fruktigt och elegant i munnen, och dessutom helt tillgängligt redan nu. Resten av vinerna finns i BS.

2009 Merrigiare Langhe Arneis (84)
2007 Dolcetto d'Alba (87)
2007 Barbera d'Alba "Bricco di Nessuno" (89)
2007 Langhe Nebbiolo Uno (87)
2007 Barbaresco Classico (89)
2007 Barbaresco Rabajà (91-92)


ps. Tryffelsvinen importerar Ca' du Rabajà och stod för den trevliga provningen. Men vinerna hade helt klart vunnit på att serveras i bättre glas än IKEA Svalka. Får vi slå ett slag för Spiegelau Autenthis?

pps. Fler intryck här, här och här.

7 kommentarer:

Frankofilen sa...

Äsch, ni hann först med en noslängd. Stilig sammanfattning, min jetlaggade hjärna orkade mest slänga ut några torra noteringar...

Vi verkar ha uppfattat vinerna på ungefär samma sätt får man säga, trots att vi inte hamnade bredvid varandra och att ni sprang iväg till jobbet direkt efteråt. Jag snor bilden om det är ok ;-)

Italienska viner sa...

Hmm, lät inte helt övertygande med de "snälla syrorna och välkammade tanninerna". Med en prisbilden krävs nog rejälare leverans? Trolig pass på dessa.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Det går inte att komma ifrån att det finns mer kompromisslös och samtidigt drickfärdig barbaresco för de riktiga hardcore-fansen. Den första som anmäler sig är förstås Luca Roagnas 2003 Pajé - slankare, torrare, friskare i syrorna, mer mineralisk och mer fokuserad i uttrycket. Även Produttoris riservor (inte minst Rabajà) har högre prioritet - och det borde väl egentligen inte vara fallet med tanke på Scagliones medverkan?

15 juni kommer alla produttori-nollfemmorna i TS.
Läge att ta tempen på senaste versionerna, för att sedan shoppa loss när det vankas tilbud hos Philipson.

Vi ser att riservorna från 2001 är nere på 140 DKK igen. Inte illa, inte illa alls ;-)

Anonym sa...

Lagerhaus säljer storkupade Riedel Bordeaux kopior för 60kr/glas. Verkade tunna med. Rekommenderas för de som gillar Riedel men kanske vill ha lite mer slit och släng till sommarens grillkalas.

P.

Anders sa...

Har testat både Barbera D'Alba (2007 för 189:- i BS) och Dolchetto (2008 136 :- i SB) till några olika pastarätter och jag gillar den härliga fruktighet som vinerna har. Ska bli spännande att prova Barbaresco när de kommer.

urkorkat sa...

Hej,

Jag bloggar lite nu med, kolla in:
http://urkorkat.blogspot.com/

Har haft lite begränsat med tid att gå på munskänksprovningar nu i och med att jag blivit pappa. Tänkte ta Sommelierprovet nu till hösten, får ta 3-betyget nästa gång. Vi ses säkert snart igen!

Mvh Per från 2-betygskursen

Anonym sa...

Ni hann före mig också! Det var dock trevligt att råkas.

Mvh

Magnus Reuterdahl