onsdag, oktober 30, 2013

2010 Jean-François Ganevat Cuvée Florine


Det är inte ofta numera som vi börjar fingra efter tangenterna i samma ögonblick den första klunken rasslar nerför strupen. Men så har vi också ett av världens främsta genier på chardonnay i glasen. Satan i gatan vad den här mannen kan göra vin.

Som vanligt när vinet är exceptionellt är vi helt överens, och våra reaktioner på sinnesintrycken är nästan löjligt synkrona. Redan doften får oss båda att gå ner i mental spagat. Tänk sockerkakssmet med bikarbonat och mängder av rivet citronskal, citronfromage med citronmaräng, eller en lemon curd med mera lemon än curd.

I munnen börjar det lent och fint, men den auktoritära syran slår snart undan benen på allt sans och vett. Det är ett utdraget lustmoment som väntar. Koncentrationen av mogen frukt och mineralsalter får oss att vrida oss likt metmaskar på kroken. När den intensiva kicken slutligen klingar ut lämnas tungan rensad, rentav blästrad med kalksten och citron, och dreglande efter ännu en klunk.

Ord blir rätt överflödiga här, men låt oss säga att vinet uppfyller alla tänkbara krav på begreppet "vin nature". Det är också intressant att Cuvée Florine anses höra till Ganevats"enklare". Under året som gått har vi druckit en del andra flaskor utan att posta, men till slut segrade en av bloggandets grundläggande drivkrafter. Nämligen den att få dela med sig.


8 kommentarer:

Lessrof sa...

Här går spottkörtlar och salivproduktion på högtryck efter den härliga beskrivningen. Oj så sugen man blir!

Vinosapien sa...

jo ni...den mannen vet hur man lackar en topp...kommer ihåg när ganevat-oskulden rök för er:

http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1579,1364,1370,1372,1385,1580,1584,1585,1815&Actor=vs2400&TasteDate=2012-04-06&TastePlace=Hemma

men enligt de 'renläriga' är inte ganevat tillräckligt 'renlärig'...

och han ligger inte heller bra till bland bling-bling-gubbsen;)

Henrik sa...

Ber pa forhand om ursakt for att jag skriver svenska pa engelskt tangentbord.
Ar i London och forsokte dricka Ganevat i gar, men de ville inte servera glasvis, tvungen att ta in en hel flaska och det hade vi inte riktigt tid med. Nu angrar jag mig. Sa underbart en grej fran Ganevat later igen.
I ovrigt da, om ni vill ga pa naturvinsjakt i London sa ar det har the place to be: http://terroirswinebar.com/
De har Ganevat, Bornard, Radikon, Gravner, Cornelissen, Occhipinti och massor av andra grejer. Vi drack till sist Mauvais Temps av Nicolas Carmarans fran Aveyron. Mycket intressant och gott vin, gjort pa druvorna Fer Servadou, Negret de Banhars samt sma delar Cab Sauv och Cab Franc. Hade tydlig cassis, med god kryddighet, vissa tanniner, men framfor allt en narmast vittvinsaktig fraschor i syrorna. Ligger pa ek, men den kan aldrig vara ny. Kul tips av sommelieren pa Terroirs. Mojligen hade Vinosapien prickat det blint, men knappast nagon annan :-)

Vinosapien sa...

henrik - testat kompisen;)
http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1559

Henrik sa...

@Vinosapien: Haha! Din beskrivning kanns verkligen som vinerna ar sa slakt med varandra som de borde vara. Knappt 10 euro glaset pa Terroirs - ett av arets fynd.

Pär sa...

Finns det någon svensk importör för Ganevat?

Finare Vinare sa...

Ingen svensk importör som säljer till privata. Danska Pétillant importerar och säljer till ett fåtal svenska restauranger - om det finns något kvar att sälja ;)

Annars är det Frankrike som gäller...

Pär sa...

Tack!